Francuska 'na nogama' nakon što je vlada pogurala spornu mirovinsku reformu

NEREDI U FRANCUSKOJ

Francuska je na nogama nakon što je vlada izbjegavši glasovanje progurala spornu mirovinsku reformu prema kojoj se dob odlaska u mirovinu podiže sa 62 na 64 godine. I dok se iščekuje sutrašnje obraćanje predsjednika Emmanuela Macrona naciji, ne prestaju prosvjedi. Sinoć je francuska vlada preživjela izglasavanje nepovjerenja, i to za dlaku.

Tri policajca teže su ozlijeđena tijekom sukoba s prosvjednicima u Exxon Mobilovoj rafineriji nafte Fos-sur-Mer u blizini lučkog grada Marseillea, priopćila je policijska uprava Marseillea.

To se dogodilo kada je vlada poduzela korake da naredi radnicima da nastave s radom u rafineriji. Tamošnji prosvjedi najnoviji su primjer rastućih društvenih tenzija zbog planova predsjednika Emmanuela Macrona da poveća dob za odlazak u mirovinu.

BFM TV je ranije emitirao snimke s područja rafinerije na kojima se vidi dim od suzavca, dok dio prosvjednika povremeno baca predmete na policajce.

 

Samo devet glasova u Nacionalnoj skupštini nedostajalo je oporbi da vladi izglasa nepovjerenje.

- Imajući na umu to da oba prijedloga o nepovjerenju nisu prošla, prijedlog zakona o mirovinskoj reformi, s obzirom na tekst zajedničkog povjerenstva dopunjen amandmanima koje je predložila Vlada, smatra se prihvaćenim, rekla je Yael Braun-Pivet, predsjednica Donjeg doma francuskog parlamenta.

Francuska premijerka i dalje brani spornu reformu.

- Odbijanje ovog kompromisa značilo bi financiranje naših mirovina zaduživanjem i opasno slabljenje našeg sustava financiranja. Značilo bi to uskraćivanje povećanja mirovina za milijun 800 tisuća skromnih umirovljenika od početka školske godine, i to u prosjeku od 600 eura godišnje, rekla je Elisabeth Borne, premijerka Francuske Republike.

Gnjev na ulicama Francuske sinoć. Samo u Parizu uhićeno je više od 200 osoba, no cijela je Francuska na nogama.

- Neprimjereno policijsko nasilje nad prosvjednicima proteklih nekoliko dana još više potiče bijes, rekla je Emmanuelle Jourdan Chartier, predsjednica Lige za ljudska prava, Lille.

Sve su oči sada uprte u predsjednika Emmanuela Macrona koji bi se sutra trebao obratiti naciji.

- Jedino što bi mogao reći da ublaži bijes bilo bi to da se odriče svoje reforme, da poštuje činjenicu da velika većina ljudi to ne želi i da mu je žao što se to dogodilo. Najvjerojatnije neće biti tako, stoga mislim da smo u dubokoj krizi koja će potrajati tjednima, a možda i mjesecima, rekao je Philippe Moreau-Chevrolet, politički analitičar.

Hoće li Macron ostati uz sadašnji sastav vlade, pitaju se mnogi. Nikada nije bio nepopularniji, a ono što ga osobito treba zabrinjavati jest da je na prosvjedima velik broj mladih koji neće tako lako odustati.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/prosvjedi-diljem-francuske-zbog-kasnijeg-umirovljenja-10673300

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.