Rusi testirali rakete Moskit, veliki gubici kod Avdiivke

RAT U UKRAJINI

Nakon najave Vladimira Putina da će Rusija stacionirati svoje taktičke nuklearne projektile u Bjelorusiji tamošnje postrojbe protuzračne obrane održele su vježbe ruskim lanserima raketa Tor M2K. 

Istodobno, ruske snage raketirale su grad Slovjansk, na istoku zemlje. Ubijene su dvije osobe, a više od 30 ih je ranjeno. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je oblast Zaporižja i susreo se s vojnicima razmještenima na prvim crtama obrane. 

 

Amnesty: Odgovor Zapada na Ukrajinu razotkriva 'dvostruke standarde'

09:15

Globalni bijes zbog ruske invazije na Ukrajinu prošle godine samo je razotkrio "dvostruke standarde" Zapada prema kršenju ljudskih prava u svijetu, objavio je Amnesty International. 

U godišnjem svjetskom izvješću za 2022., Amnesty je ukazao na ono što je opisao kao šutnju Zapada o pravima u Saudijskoj Arabiji, represiji u Egiptu i izraelskom postupanju prema Palestincima.

 

Gubici ruske vojske kod Avdiivke

08:45

Britansko ministarstvo obrane objavilo je da Moskva nastavlja s pokušajima zauzimanja Avdiivke. Navodi da je ruska vojska u borbama ostvarila samo marginalni napredak i to po "cijenu velikih gubitaka u oklopnim vozilima".

Pretpostavljaju da su ruski gubici vjerojatno posljedica "taktički manjkavih frontalnih napada sličnih onima u drugim nedavnim neuspjelim ruskim oklopnim napadima, kao što je oko grada Vuhledara". 

 

Rusi u Japanskome moru ispalili rakete Moskit

07:38

Ruska ratna mornarica ispalila je nadzvučne protubrodske projektile na lažnu metu u Japanskom moru, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo obrane.

Rusko ministarstvo obrane je preciziralo da je meta, koja se nalazila na udaljenosti od oko 100 kilometara, uspješno pogođena izravnim pogotkom dviju krstarećih raketa Moskit.

 

Ruske snage raketirale Slovjansk

07:30

Ruske snage raketirale su grad Slovjansk, na istoku zemlje. Ubijene su dvije osobe, a više od 30 ih je ranjeno. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je oblast Zaporižja i susreo se s vojnicima razmještenima na prvim crtama obrane.

- U Zaporižji sam posjetio mjesto gdje su ruske rakete pogodile stambene zgrade. Obične kuće nažalost su spaljene i djelomično uništene. Deseci ljudi ozlijeđeni su u tom bezumnom ruskom napadu. Teroristi su točno znali koja je meta njihovih projektila, poručio je Zelenski.

 

Zveckanje oružjem na granici Bjelorusije s Ukrajinom

07:15

Nakon najave Vladimira Putina da će Rusija stacionirati svoje taktičke nuklearne projektile u Bjelorusiji tamošnje postrojbe protuzračne obrane održele su vježbe ruskim lanserima raketa Tor M2K. Sustav je sposoban srušiti razne neprijateljske mete, uključujući krstareće rakete, gravitacijske, tzv. nečujne bombe, dronove i zrakoplove. 

Dok ruski mediji tvrde kako su njima uspjeli učinkovito uništiti dronove Bajraktar koje je Turska isporučila Ukrajini, Kijev uzvraća da su oni uništili elemente kompleksa Tor. 

 

Moskva fokus s Bahmuta prebacila na Adiivku

07:05

Kijev planira svoj sljedeći potez nakon što je Moskva prebacila fokus svoje ofenzive s posustalog napada na gradić Bahmut na istoku - nešto južnije, u Adiivku. Cilj im je iscrpiti ruske snage što je više moguće prije pokretanja protuofenzive u nadolazećim tjednima ili mjesecima. Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, general-pukovnik Oleksandr Sirski, tvrdi kako bi protunapad mogao početi "vrlo brzo".

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/zveckanje-oruzjem-na-granici-bjelorusije-s-ukrajinom-10685638

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.