Čelnici Procesa Brdo-Brijuni: "Koliko je čvrst Balkan, toliko je čvrsta Europa"

Čelnici Procesa Brdo-Brijuni: "Koliko je čvrst Balkan, toliko je čvrsta Europa"

Čelnici država jugoistočne Europe u petak su u raspravili o uspješnost puta prema članstvu u Europskoj uniji te ustvrdili da odgovornost ostaje na državama koje tomu teže i njihovom ustrajanju na reformama.

Proces Brdo-Brijuni koji su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija  u cilju  uspostave bolje regionalne suradnje u rješavanju otvorenih pitanja na europskom jugoistoku i stvaranja uvjeta za proširenje Europske unije danas uključuje i Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Kosovo. Godišnji sastanak ovog puta je održan u Skoplju uz sudjelovanje i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i Bojka Borisova, premijera Bugarske koja je trenutna predsjedateljica Europske unije, a zakljkučak skupa bio je – nužan je nastavak potrebnih reformi.

Sudionici Procesa  naglasili su da proces integracije u EU ostaje strateški katalizator za jačanje mira, sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regiji, te su se obvezali na potporu na njihovu putu prema EU-u i NATO-u.

Istaknuli su i da je potrebno svako suzdržavanje od bilo koje polarizirajuće populističke i nacionalističke retorike ili aktivnosti koja može povećati napetosti jer složili su se s Gjorgeom Ivanovim, makedonskim predsjednikomi domaćinom da „Koliko je čvrst Balkan, toliko je čvrsta Europa", On također ističe da je Proces jedan od rijetkih regionalnih mehanizama za suradnju koji daje konkretne rezultate.

Unatoč otvorenim pitanjima i sporovima nužno je i dalje raditi na jačanju prijateljske suradnje i dijaloga kako bi se otvoreni sporovi i problemi riješili u duhu  dobrosusjedstva i sukladno međunarodnom pravu. Otovorena pitanja trebaju biti riješena prije uvođenja u EU, naglašavao  je ranije i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Hrvatska predsjednica Kaolina Grabar Kitarović konferenciji za medije je naglasila je da će Hrvatska učinit sve što je u njezinoj moći za ubrzanje procesa otvaranja pregovora s Makedonijom i Albanijom.

Zagreb snažno podupire politiku proširenja koja se temelji na načelu vlastitih zasluga svake države pojedinačno i na strogom, ali i pravednom vrednovanju.

-Za napredak u procesu proširenja najvažniji su rezultati u području vladavine prava, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, sigurnosti, temeljnih prava, demokratskih institucija, reforma javne uprave, kao i u području gospodarskog razvoja i konkurentnosti- Istaknula je hrvatska predsjednica naglasivši i potrebu rješavanja najosjetljivijih pitanja kao što je procesuiranje ratnih zločina i rasvjetljavanja sudbine nestalih osoba u državama koje su bile zahvaćene ratovima, te stvaranja konstruktivne atmosfere za prevladavanje nasljeđa prošlosti i pomirbu.

Slovenski predsjednik Borut Pahor istaknuo je odgovornost država koje želi pristupiti ali izrazio i optimizam kazavši da „sa snažnom političkom voljom možemo riješiti sve probleme", kazao je slovenski čelnik.

Predsjednik Europskog vijeća zahvalio je hrvatskoj predsjednici i Pahoru na njihovom osobnom doprinosu u Procesu.

-Pomirba u ovom dijelu Europe je važna za cijeli kontinent, za njegovu stabilnost, mir i blagostanje- Rekao je Tusk koji je ovaj tjedan bio na turneji balkanskim državama.

-Možete računati na nas. To nisu prazne riječi, to su tvrde činjenice-, poručio je predsjednik Vijeća državama jugoistoka Europe i zaključio da je moguće da "povijest Balkana, svojevrsni neprekidni film strave, postane Oscarom nagrađena priča sa sretnim završetkom

.Idući domaćin skupa Brdo-Brijuni bit će Albanija 2019. godine.

Hia/Dnevnik.hr (Hina)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.