Finska 31. članica NATO-a, Kremlj najavio protumjere

NATO/RUSIJA

Finska je od danas 31. punopravna članica NATO-a, nakon što su parlamenti Mađarske i Turske odobrili njezino pristupanje. Sastanak i svečanost u povodu pristupanja Finske poklapa se sa 74. godišnjicom formiranja Saveza. Finska, koja s Rusijom dijeli granicu dugu tisuću 340 kilometara, postala je članicom NATO-a malo više od godine nakon invazije Moskve na Ukrajinu koja je djelomično pokrenuta kao odgovor na agresivno širenje Saveza prema istoku. Sada se dužina ruske granice sa zemljama članicama NATO-a - udvostručila. Stigao je i odgovor iz Moskve. 

 

Premijer Plenković čestitao Finskoj

17:35

Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je Finskoj ulazak u NATO savez i poželio da joj se uskoro pridruži i Švedska.

Čestitke i topla dobrodošlica Finskoj kao našoj novoj NATO članici, napisao je Plenković na svom Twitter profilu na engleskom jeziku.

To je povijesni dan koji čini naš Savez jačim, dodao je premijer, i izrazio nadu da će NATO uskoro moći izraziti dobrodošlicu i Švedskoj.

 

Povijesni događaj

16:02

Svi u NATO-u, među njima i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenjuju ovo kao povijesni događaj.

- Ovo je doista povijesni događaj za Finsku, njezinu politiku, građane i državu i naravno za naš Savez jer smo dobili jednu vrijednu članicu, rekao je ministar Grlić Radman po dolasku na sastanak šefova diplomacija država članica NATO-a, na kojom će prvi put sudjelovati i finski ministar kao punopravni član.

- To ujedno predstavlja i veliku odgovornost s obzirom na geopolitičku poziciju Finske, koja s Rusijom dijeli granicu dulju od tisuću kilometara, dodao je Grlić Radman.

 

Finska formalno postala članicom NATO-a

15:20

Finska je službeno postala 31. članica NATO-a nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken, čija je zemlja depozitar Washingtonskog ugovora, preuzeo sve finske ratifikacijske dokumente.

 

-  Primitkom ovih dokumenata proglašavamo Finsku 31. članicom Saveza", rekao je Blinken na svečanosti u sjedištu NATO-a

Tom je činu prethodila razmjena pisama sa svim ratifikacijskim dokumentima, a na svečanosti u sjedištu Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu, uz podizanje finske zastave intonirane su finska i himna NATO-a.

Nakon što je turski ministar vanjskih poslova predao američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu pismo da je Turska suglasna s Finskim ulaskom u NATO, glavni tajnik Jens Stoltenberg pozvao je finskog ministra vanjskih poslova Pekkaa Haavistoa da i on preda Blinkenu pismo kojim Finska prihvaća članstvo u Savezu. 

Zadnja članica koja je ratificirala pristupanje Finske bila je Turska, koja je to učinila prošli tjedan.

 

 

Konferencija za novinare glavnog tajnika NATO-a i finskog predsjednika

15:03

U povodu ulaska Finske u Sjevernoatlantski savez konferenciju za novinare održali su glavni tajnik NATO-a i finski predsjednik. 

- Priključivanje NATO-u dobro je za Finsku, za sigurnost nordijskih zemalja, i za NATO kao cjelinu, istaknuo je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.  Dodao je da Finska donosi u Savez jako moćne i stručne snage. 

- Duboko sam ponosan što mogu pozdraviti Finsku kao punopravnu članicu našega Saveza. Radujem se tome da ću, što je prije moguće, u tom svojstvu pozdraviti i Švedsku, rekao je Stoltenberg. 

 

Naglasio je da su u trenutku poput sadašnjeg saveznici važniji nego ikada. 

- Finska sada ima najsnažnije prijatelje i saveznike na svijetu, poručio je Stoltenberg. 

- Predsjednik Putin želio je, i to nasilno, zatvoriti vrata NATO-u. Danas pokazujemo svijetu da u tome nije uspio, da agresija i zastrašivanje ne pale. Umjesto manje NATO-a, on je postigao suprotno - više NATO-a, a naša vrata ostaju širom otvorena, rekao  je glavni tajnik NATO-a.

 

Stoltenberg je finskom predsjednik Sauliju Niinistöu zaželio dobrodošlicu u NATO.

 

- Ovo je velik dan za Finsku, rekao je predsjednik Niinistö, dodajući kako želi da to bude velik dan i za NATO.

- Sigurnost i stabilnost čimbenici su koje veoma dobro osjećamo na vlastitoj koži. Svi možemo lako zamisliti da ako ljudi žive u stabilnim i sigurnim okolnostima, da je to temelj njihova sretnog života, dodao je predsjednik Niinistö.

 

Finski je predsjednik istaknuo da će neumorno raditi da i Švedska što prije postane članicom.

- Članstvo Finske nije dovršeno bez članstva Švedske. Nastavit ćemo neumorno rad na šveskom članstvu i očekujem da postane članicom na summitu Saveza u srpnju u Vilniusu, dodao je finski predsjednik.

 

Uoči summita sastaje se Vijeće NATO-Ukrajina

14:29

- Nema boljeg rješenja za osiguranje euroatlantske sigurnosti u cjelini od mogućeg članstva Ukrajine u NATO-u, izjavio je u Bruxellesu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Istaknuo je da pristupanje Finske NATO-u šalje jasnu poruku da treba preispitati stare strategije i percepcije.

Prije sastanka ministara vanjskih poslova država članica Sjevernoatlantskog saveza, sastat će se Vijeće NATO-Ukrajina, najviši forum za suradnju dviju strana. Kuleba je najavio da će od saveznika tražiti da pojačaju i ubrzaju slanje vojne pomoći koju su obećali. Kuleba je naznačio kako je riječ o topničkom streljivu i oklopnim vozilima, koji su potrebni za pokretanje protuofenzive.

 

Protokol: Predaja pisama, himne, podizanje finske zastave

14:00

Ovaj dan se najavljuje kao povijesni - za NATO i za Finsku. NATO pokazuje i snagu zajedništva, a politika otvorenih vrata danas će doživjeti i svoju formalnu potvrdu. Finska nakon više od 70 godina odustaje od svoje politike neutralnosti - više od 80 posto građana glasovalo je za ulazak u Sjevernoatlantski savez, javila je iz Bruxellesa Jasna Paro. Podsjetila je da NATO danas slavi i rođendan. Na današnji dan 1949. godine 12 zemalja u Washingtonu je potpisalo ugovor kojim je Savez utemeljen.

Napomenula je kako će najprije turski ministar vanjskih poslova predati američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu pismo da je Turska suglasna s Finskim ulaskom u NATO. Potom će glavni tajnik Jens Stoltenberg pozvati finskog ministra vanjskih poslova da i on preda Blinkenu pismo da Finska prihvaća članstvo. Time Finska formalno postaje punopravna članica. Uslijedit će intoniranje finske i himne Saveza te podizanje finske zastave pred sjedištem.

 

Kremlj: Rusija će morati odgovoriti protumjerama

12:52

Rusija i Finska dijele granicu dugu 1300 km, a Moskva je već rekla da će pojačati vojne divizije stacionirane na zapadu i sjeverozapadu zemlje. Kremlj je obećao poduzeti "protumjere" nakon što se Finska pridruži NATO-u, nazivajući širenje zapadnog saveza "sigurnosnim napadom" na Rusiju.

- Ovo je daljnje pogoršanje situacije. Proširenje NATO-a napad je na našu sigurnost i na ruske nacionalne interese. To nas prisiljava da poduzmemo protumjere. Pažljivo ćemo pratiti što se događa u Finskoj, (...) što nam prijeti. U skladu s tim bit će poduzete mjere. Naša vojska će izvijestiti u dogledno vrijeme. Finska nikada nije bila antiruski raspoložena i nismo bili u sukobu s njom, rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.


Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je da su pristupanje Finske vojnom savezu NATO-a i potez NATO-a da poveća vlastitu borbenu spremnost povećali rizik od sukoba. Šojgu je također rekao da su neki bjeloruski vojni zrakoplovi sada sposobni nositi nuklearne bojeve glave i da su raketni sustavi Iskander prebačeni u Bjelorusiju. Oni se mogu koristiti za nošenje konvencionalnih ili nuklearnih projektila.

 

Finska sama odlučuje o nazočnosti vojnika NATO-a

12:40

- Finska odlučuje hoće li na njezinu teritoriju biti raspoređeni vojnici iz drugih članica Saveza i bez njezina pristanka oni ne mogu biti raspoređeni, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Dodao je da u dosadašnjim razgovorima s Finskom ta tema nije bila razmatrana. Stoltenberg je rekao da je pristupanje Finske NATO-u povijesni događaj i izravna posljedica ruske agresije na Ukrajinu.

NATO je posljednjih godina zbog agresivnog ponašanja Rusije pojačao svoju nazočnost na svom istočnom krilu. U mnogim državama održava vježbe, postoje zračna i pomorska nazočnost i bez postojanja stalnih baza. A ulazak Finske donosi NATO-u znatne vojne kapacitete i snage te snažnu obrambenu industriju. 

 

Finska, zemlja s respektabilnom vojnom silom

09:46

Finska, zemlja s oko 5,5 mlijuna stanovnika, ima respektabilnu vojnu silu - 12 tisuća profesionalnih vojnika, a svake godine obučava više od 20 tisuća regruta. U slučaju rata Finska ima na raspolaganju 280 tisuća vojnika spremnih za borbu i još 600 tisuća rezervista. 

Finska će do 2026. godine povećati svoj vojni proračun za 40 posto. Njezine zračne snage imaju 55 američkih borbenih zrakoplova F-18, koje namjerava zamijeniti s najmodernijim F-35. Također raspolaže s 200 tenkova i vrlo velikom količinom topničkog oružja.  

 

Stoltenberg: Finska sigurnija, a naš savez jači

08:40

- Finska će time biti sigurnija, a naš savez jači. S Finskom, kao punopravnom članicom, dodatno će se povećati sigurnost Švedske, koja će se integrirati u NATO jer su Finska i Švedska već tako blisko povezane, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Finska i Švedska podnijele su zajedno zahtjev za ulazak u Savez u svibnju prošle godine zbog ruske invazije na Ukrajinu, no Turska koči pristupanje Švedske, koju optužuje da pruža utočište onima koje Ankara smatra pripadnicima terorističkih skupina te je zatražila njihovo izručenje.

Kao odgovor na očekivano pristupanje Finske NATO-u zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško rekao je da će Rusija ojačati vojne kapacitete u svojim zapadnim i sjeverozapadnim regijama, izvijestila je državna novinska agencija RI.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/finska-danas-postaje-punopravnom-clanicom-nato-a-10697858

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.