Ukrajina odbila više ruskih napada dronovima, bjesni bitka za Bahmut

Ukrajina odbila više ruskih napada dronovima, bjesni bitka za Bahmut

Žestoke borbe i dalje se vode oko i u samom Bahmutu nakon što su Ukrajinci odbacili tvrdnje Jevgenija Prigožina da su plaćenici njegove skupine Wagner zauzele administrativno središte grada i podigle rusku zastavu. Kijev ističe kako se njihove snage i dalje bore oko zgrada gradskog vijeća kao i u obližnjim gradovima Avdiivki i Maryinki nešto južnije. Bijela kuća koja je najavila Ukrajini novi paket vojne pomoći ovaj tjedan, smatra da Bahmut nije pao.  

 

Bayer ulaže 60 milijuna eura u tvornicu sjemena u Ukrajini

15:53

Njemački kemijski div Bayer objavio je u utorak da će uložiti 60 milijuna eura u proširenje tvornice za preradu sjemena u Pochuikyju u središnjoj Ukrajini.

- Odradit ćemo svoj dio posla kako bismo poduprli plan o obnovi Ukrajine i osigurali opskrbu hranom u regiji i u svijetu, rekao je glasnogovornik Bayera za dpa nakon medijskih izvješća o investicijskim planovima.

Kompanija je uložila gotovo 200 milijuna eura u razvoj proizvodnje sjemena kukuruza u Ukrajini već u prvim prošlogodišnjim mjesecima, prije početka ruske invazije.

Dodatnih 60 milijuna bit će upotrijebljeno za financiranje nove poljoprivredne opreme i za izgradnju dva protuzračna skloništa u objektu.

Tvornica u Pochuikyju otvorena je 2018., zapošljava 100 radnika i još 250 do 300 u sezoni.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck posjetio je u ponedjeljak Ukrajinu s pratnji skupine poslovnih čelnika. Cilj putovanja bio je jasno izraziti potporu i vjeru u ukrajinsku pobjedu, rekao je Habeck u Kijevu.

Europa želi da Ukrajina bude obnovljena i da postane snažan gospodarski partner u budućnosti, naglasio je njemački ministar. Zato je njemačka vlada, suprotno uobičajenoj praksi, osigurala jamstva za ulaganja, napominje agencija dpa.

 

Kuleba: članstvo Ukrajine u NATO-u u interesu euroatlantske sigurnosti

14:28

- Ukrajinsko članstvo u NATO-u bilo bi u najboljem interesu za euroatlantsku sigurnost, izjavio je u utorak u Bruxellesu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Nema boljeg rješenja za osiguranje euroatlantske sigurnosti u cjelini od mogućeg članstva Ukrajine u NATO-u, rekao je Kuleba u sjedištu NATO-a po dolasku na sastanak s ministrima vanjskih poslova država članica Saveza.

Istaknuo je da pristupanje Finske NATO-u šalje jasnu poruku da treba preispitati stare strategije i percepcije.

Prije sastanka ministara vanjskih poslova država članica Sjevernoatlantskog saveza, sastat će se Vijeće NATO-Ukrajina, najviši forum za suradnju dviju strana. Kuleba je najavio da će od saveznika tražiti da pojačaju i ubrzaju slanje vojne pomoći koju su obećali.

- Tražit ću ubrzanu isporuku vojne pomoći koju su zemlje članice već najavile, rekao je Kuleba, dodajući da je riječ o topničkom streljivu i oklopnim vozilima, koji su potrebni za pokretanje protuofenzive.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će se na sastanku razgovarati o nastavku potpore Ukrajini i početi rad na višegodišnjem programu pomoći.

- Razgovarat ćemo o tome kako možemo pojačati našu potporu, uključujući nastavak jačanja ukrajinskih oružanih snaga i potporu za njihov prijelaz s opreme i doktrine iz sovjetskog razdoblja na opremu i doktrinu NATO-a, rekao je Stoltenberg dodajući da će saveznici početi rad na razvijanju višegodišnjeg programa za Ukrajinu.

 

Pejčinović Burić: Neizrecivo je to što Rusija radi u Ukrajini

14:27

Ruska potpuna nebirga za ljudske živote u Ukrajini, namjerna razaranja i nanošenja patnji neizreciva su, kazala je glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić, objavila je ta paneuropska organizacija u utorak.

Bivša hrvatska minstrica vanjskih poslova jučer je posjetila Ukrajinu i sastala se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, o čemu je Vijeće Europe izvijestilo danas.

- Organizacija je spremna odigrati vodeću ulogu u uspostavljanju registra koji bi bilježio i dokumentirao dokaze i navode o šteti, gubicima i ozljedama uzrokovanima ruskom agresijom Rusije na Ukrajinu, kazala je Pejčinović Burić.

Vijeće Europe je u veljači 2022., nakon invazije Rusije na Ukrajinu, suspendiralo sudjelovanje ruskih diplomata u radu glavnih tijela te organizacije. Rusija je u ožujku te godine napustila Vijeće Europe.

Pejčinović Burić i Zelenski su u ponedjeljak razgovarali i o slučaju ukrajinske djece deportirane u Rusiju te eventualnom sudjelovanju Vijeća Europe u rješavanju toga problema. Zajedno su sudjelovali i na svečanosti u školi Jahidnianska kojom su "obilježili godinu dana od oslobođenja regije Černihiv, navedeno je u priopćenju.

- Nebriga Rusije za živote ljudi i njezina odlučnost da razara i nanosi ljudske patnje je neizreciva, istaknula je Burić. Vijeće Europe će, rekla je Burić, i dalje biti uz Ukrajinu "koliko god to bude potrebno" dok se taj cilj ne ostvari, a pravda bude zadovoljena.

 

Finska ulazi u NATO, Kremlj najavio protumjere

13:00

Finska danas postaje 31. punopravna članica NATO-a, nakon što su parlamenti Mađarske i Turske odobrili njezino pristupanje. Ministri vanjskih poslova članica NATO-a okupili su se u Bruxellesu u sjedištu Saveza kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini. Sastanak se poklapa sa 74. godišnjicom formiranja Saveza.

- Ovo je daljnje pogoršanje situacije. Proširenje NATO-a napad je na našu sigurnost i na ruske nacionalne interese. To nas prisiljava da poduzmemo protumjere. Pažljivo ćemo pratiti što se događa u Finskoj, (...) što nam prijeti. U skladu s tim bit će poduzete mjere. Naša vojska će izvijestiti u dogledno vrijeme. Finska nikada nije bila antiruski raspoložena i nismo bili u sukobu s njom, rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Finska, zemlja s oko 5,5 mlijuna stanovnika, ima respektabilnu vojnu silu - 12 tisuća profesionalnih vojnika, a svake godine obučava više od 20 tisuća regruta. U slučaju rata Finska ima na raspolaganju 280 tisuća vojnika spremnih za borbu i još 600 tisuća rezervista. 

 


Rusija smatra korištenje privatnih plaćeničkih skupina u Ukrajini korisnim, dodalo je britansko ministarstvo obrane. Bolje su plaćeni i učinkovitiji od obične vojske. Osim toga, rusko vodstvo vjerojatno ima dojam da bi društvo radije toleriralo gubitke privatnih snaga nego redovnih vojnika, navode.

Britansko ministarstvo obrane objavljuje dnevna izvješća od početka invazije na temelju informacija svojih obavještajnih službi. Moskva izvješća smatra dezinformacijama.

 

Ruska povjerenica za djecu odbacuje optužbe ICC-a o ratnim zločinima kao lažne

10:50

Ruska povjerenica za prava djece, koju je Međunarodni kazneni sud (ICC) zajedno s predsjednikom Vladimirom Putinom optužio za ratne zločine u Ukrajini, rekla je u utorak da su tvrdnje ICC-a lažne i nejasne.

ICC sa sjedištem u Haagu 17. ožujka izdao je naloge za uhićenje Putina i Marije Lvove-Belove, ruske povjerenice za dječja prava, zbog ratnog zločina nezakonite deportacije djece s područja Ukrajine koje su okupirale ruske snage.

ICC je objavio kako ima informacije da su stotine djece odvedene iz sirotišta i domova za djecu u područjima Ukrajine na koja Rusija polaže pravo. Neka od te djece, prema ICC-u, data su na usvajanje u Rusiji.

Lvova-Belova je na konferenciji za novinare u Moskvi rekla da se uvijek tražio pristanak roditelja djece i da je povjerenstvo uvijek djelovalo u najboljem interesu djeteta.

- Ako postoje konkretni problemi s određenim obiteljima, rekla je da je spremna pomoći u njihovom rješavanju. Predsjedničkoj povjerenici za dječja prava nije jasno od čega se konkretno sastoje optužbe Međunarodnog kaznenog suda i na čemu se temelje, objavila je njezina komisija u zasebnoj izjavi. Upotreba formulacije 'nezakonita deportacija stanovništva (djece)' u službenom priopćenju ICC-a izaziva zbunjenost, navodi se. Dodaje se da nije primljena nikakva dokumentacija o slučaju od ICC-a, čiju nadležnost Rusija ne priznaje.

Prema Komisiji Doneck i Luhansk, dvije ukrajinske regije na koje polaže pravo i koje djelomično kontrolira Rusija, zatražili su od Rusije da prihvati civile, uključujući siročad i djecu čiji su roditelji nestali.

Kremlj je rekao da je nalog za uhićenje ICC-a pristrana odluka bez presedana, ali besmislena u odnosu na Rusiju.

Ruski dužnosnici poriču ratne zločine u Ukrajini.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/zestoke-borbe-i-dalje-se-vode-u-bahmutu-10698000

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.