Posljedice ruske invazije u Ukrajini na sigurnost u ostatku svijeta

UKRAJINA

U očekivanju velike ukrajinske ofenzive za povratak okupiranih područja, Rusija nastavlja sa silovitim napadima i jača protuzračnu obranu uz granicu s Finskom, sada članicom NATO saveza. O tome kakvo je stanje na ukrajinskoj bojišnici i kakve posljedice ruska invazija na Ukrajina ima na sigurnost u ostatku svijeta U mreži Prvog govorili su Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti, Jadranka Polović sa sveučilišta Libertas i Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih ratova.

 

Prof. Barić je rekao da je ruska zimska ofenziva na kraju. 

- Postigla je minimalne rezultate. Osvojeno je 85, 90 četvornih‎ kilometara teritorija, nigdje nije pretjerano napredovano. Bahmut je Rusima važan jer bi mogao omogućiti duboke prodore. No oni su tu sposobnost izgubili i u drugoj fazi rata idu samo na iscrpljivanje. Moskva je vjerojatno računala da će se ukrajinska strana tamo iscrpiti. To se nije dogodilo, kazao je. 

Dodao je da strategije nemaju puno smisla, ali Putin mora pokazati neku vrstu pobjede.

 

Prof. Polović se složila da Rusija nije puno napravila u ofenzivi.

- No činjenica je da drži 20 posto ukrajinskog teritorija koji je industrijska i poljoprivredna baza. Izlaz Ukrajine na Crno more. Putin može imati za cilj prolaz do Odesse, ali to u ovim okolnostima teško može ostvariti. Zapad je odustao od ciljeva destabilizacije i smjene režima u Rusiji. Približavamo se jednom zamrznutom sukobu, obje strane drže svoje pozicije i bit će vrlo teško pomaknuti te linije, rekla je i naglasila da smatra da bi diplomacija u ovom trenutku trebala dosta toga odraditi.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/posljedice-ruske-invazije-u-ukrajini-na-sigurnost-u-ostatku-svijeta-10709330

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.