Borbeni zrakoplovi NATO-a presreli ruske vojne zrakoplove nad Baltičkim morem

BORBENI ZRAKOPLOVI/ILUSTRACIJA

Prema posljednjim vijestima s terena, Ukrajina će vjerojatno uskoro pokrenuti protuofenzivu, a jedan od glavnih ciljeva je probijanje južnog kopnenog koridora između Rusije i Krima, smatraju analitičari. Važan korak u postizanju toga bilo bi ponovno preuzimanje cijele regije Herson.

Saveznici redovno raspoređuju borbene zrakoplove

10:28

Njemački i britanski borbeni zrakoplovi presreli su tri ruska izviđačka zrakoplova u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora, priopćile su u srijedu njemačke oružane snage.

Tri zrakoplova - dva SU-27 borbena zrakoplova i Iljušin IIl-20 nisu emitirala svoje signale transpondera.

Presreli su ih Eurofightersi dva NATO saveznika.

Države NATO-a Estonija, Latvija i Litva nemaju vlastite borbene zrakoplove, pa taj vojni savez od 2004. godine osigurava baltički zračni prostor u sjeveroistočnoj Europi.

Saveznici redovno raspoređuju borbene zrakoplove i osoblje u baltičke države koje graniče s Rusijom.

Početkom travnja, nakon osam mjeseci, njemačka vojska predala je zapovjedništvo NATO-ve misije zračnog nadzora Britaniji.

Međutim, njemačke zračne snage nastavit će pružati potporu Britaniji do kraja mjeseca.

 

Donosimo: Pregled sposobnosti ukrajinske 47. Mehanizirane brigade

08:04

Iako se o ukrajinskoj protuofenzivi govori od početka godine, vremenski uvjeti kontinuirano odgađaju ovaj pothvat. Dok ukrajinski branitelji čekaju povoljniji trenutak za udar, širom Ukrajine odvijaju se vježbe novomobiliziranih brigada i formacija. Većina tih brigada opremljena je kombinacijom tehnike zapadne i istočne proizvodnje. Jedna od tih je i 47. Mehanizirana brigada.

Ova brigada formirana od istoimene bojne na današnji dan prije godinu dana. Popunjena je dobrovoljcima koji pretežito dolaze iz Kijeva, Odese, Dnjipra i Lavova.

Prilikom jedne od vježbi, uočeni su kako koriste vojnu tehniku pristiglu sa Zapada.

Preciznije, vježbaju na tenkovima "M-55S", koji su pristigli iz Slovenije i oklopnim vozilima "Bradley M2A2 ODS" iz SAD-a. Prisutnost ova dva vozila u istoj formaciji je donedavno bila nezamisliva. Prije četrdesetak godina ova dva stroja su se gledala preko nišana, a danas se nadopunjuju u izvršenju borbenih zadaća.

Dok čekaju modernije tenkove zapadne proizvodnje, Ukrajinci tehnikom istočne proizvodnje pokušavaju popuniti rupe i sastaviti brigadu po NATO standardima.

 

FBI i američke tvrtke prikupljaju dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini

07:46

Ukrajina surađuje s američkim FBI-em i američkim tvrtkama na prikupljanju dokaza o ruskim ratnim zločinima, poput podataka o geolokaciji i mobitelima, rekao je viši dužnosnik u srijedu. 

- Ukrajinske vlasti prikupljaju podatke s bojišta i ukrajinskih gradova opustošenih ratom otkad je Rusija napala zemlju u veljači prošle godine, rekao je Alex Kobzanets, specijalni agent FBI-a koji je prije radio kao pravni ataše agencije u Ukrajini.

- Prikupljanje tih podataka i njihova analiza, rad s tim podacima nešto je u čemu FBI ima iskustva, rekao je Kobzanets na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti RSA u San Franciscu.

- Taj posao uključuje ispitivanje podataka s mobitela, forenzičke analize uzoraka DNK, kao i analizu dijelova tijela skupljenih s bojišta, rekao je.

- Sljedeći korak je rad s nacionalnim američkim pružateljima usluga i prijenos tih informacija dobivanje podataka o pretplatnicima, dobivanje informacija o geolokaciji, gdje je to moguće, dodao je Kobzanets.

Rad odražava produbljivanje suradnje između SAD-a i Ukrajine na kibernetičkoj fronti, gdje je Rusija bila zajednički protivnik objema zemljama.

Agent je dodao da je američki FBI proteklih godinu i pol dana radio na pomaganju Ukrajini da također identificira ruske kolaboracioniste i špijune koji djeluju u Ukrajini i ruske snage koje djeluju izvan Kijeva za vrijeme invazije.

 

Budućnost crnomorskog sporazuma o žitu

07:12

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov okrivio je Zapad za zastoj oko budućnosti crnomorskog sporazuma o žitu, rekavši da Moskva nije vidjela "praktički nikakve rezultate" od sporazuma za izvoz žitarica i gnojiva.

Rusija je signalizirala da, osim ako se ne ispuni popis zahtjeva za uklanjanje prepreka njenom izvozu, neće pristati produžiti povezani sporazum nakon 18. svibnja koji omogućuje siguran ratni izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Jedan od zahtjeva Rusije je da se Ruska poljoprivredna banka (Rosselkhozbank) vrati u SWIFT bankarski sustav. Lavrov je rekao da ne postoje planovi da se to dogodi i kao alternativu je Guterres predložio da američke banke mogu pomoći ruskoj banci u transakcijama.

Lavrov je potvrdio da je jedna banka ljubazno pristala financirati jednu operaciju, ali da to nije dugoročno rješenje.

Izvor upoznat s transakcijom rekao je da su američki State Department i američko ministarstvo financija zatražili od JPMorgan Chase & Co da provede vrlo ograničenu i vrlo nadziranu transakciju u vezi s izvozom poljoprivrednih materijala, koja se dogodila ovog mjeseca. Izvor je rekao da bi moglo biti daljnjih transakcija, prenosi Reuters.

Na konferenciji za novinare u Ujedinjenim narodima koja je pokrivala nekoliko tema, rekao da će u dogledno vrijeme uslijediti reakcija na pismo koje je šef UN-a Antonio Guterres poslao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu o sporazumu o žitu.

Sporazum s UN-om pomogao je uvjeriti Rusiju da dopusti ukrajinski crnomorski izvoz žitarica prema sporazumu - koji su također posredovali UN i Turska u srpnju prošle godine - namijenjenom rješavanju globalne prehrambene krize za koju su dužnosnici UN-a rekli da se pogoršala invazijom.

- Treći svjetski rat nikome ne treba, rekao je Lavrov, "ali čini se da je netko spreman ići do samog kraja", prenosi Reuters.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/lavrov-okrivio-zapad-za-zastoj-crnomorskog-sporazuma-o-zitu-10738088

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.