Početak suđenja bivšem predsjedniku SAD-a: "Ovdje sam jer me Donald Trump silovao", Trump: "To je lov na vještice"

Početak suđenja bivšem predsjedniku SAD-a: "Ovdje sam jer me Donald Trump silovao", Trump: "To je lov na vještice"

U New Yorku je počelo suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u građanskoj tužbi koju je protiv njega podnijela američka spisateljica i novinarka Jean Carroll. Poroti je rekla da ju je Trump silovao 1996. On negira ovu optužbu. Piše RTVSLO

Carroll tvrdi da ju je Trump silovao u garderobi robne kuće na 5. aveniji na Manhattanu, preko puta Trumpove nebodere, sredinom 1990-ih. Svoju priču prvi put je predstavila u knjizi 2019., a u tužbi stoji da je više od 20 godina šutjela iz straha od odmazde, ali se predomislila nakon 2017. i uspona pokreta #Jaztudi .

Ispričala je poroti da ju je Trump silovao, zbog čega nije mogla imati ljubavne veze, te da joj je potom uništio ugled poričući napad i optužujući je za laganje i varanje. "Ovdje sam jer me Donald Trump silovao, a kad sam pisala o tome, rekao je da se to nije dogodilo. Lagao je i uništio mi reputaciju. Ovdje sam da pokušam vratiti svoj život", rekla je poroti. Trump se nije pojavio na početku suđenja, ali je na svojoj društvenoj mreži Truth Social napisao da su optužbe protiv Jean Carrol "izmišljena prijevara" i "lov na vještice". Sudac Lewis Kaplan upozorio je da je Trump možda nedolično utjecao na porotu time što je učinio. Sudac je rekao da bi " krajnje neprikladna" objava mogla naštetiti Trumpu. Carroll je opisao što se događalo s robnom kućom. Kad su se upoznali, rekao joj je da mu pomogne izabrati poklon. Kako je rekla, bila je uzbuđena zbog poziva. Predložila mu je da kupi torbicu, a zatim i šešir za ženu za koju je Trump navodno tražio dar, ali on nije bio zainteresiran. Donald Trump negira optužbe. Opet kaže da je to lov na vještice.
Donald Trump negira optužbe. Opet kaže da je to lov na vještice. Spominjao joj je donje rublje, bio je pričljiv i duhovit. Odabrao je jedan komad i zamolio je da ga obuče. Nije to namjeravala učiniti, rekla je. Zatim je predložio da ga oboje stave, pokazujući u smjeru svlačionice. Nije to shvatila ozbiljno, rekla je. Cijela stvar je bila vrlo " smiješna" . Vjerojatno sam cijelo vrijeme flertovala, rekla je.

Atmosfera se brzo promijenila kada su ušli u svlačionicu. "Odmah je zatvorio vrata i gurnuo me uza zid. Toliko me snažno gurnuo da sam udario glavom. Bio sam izuzetno zbunjen", rekao je Carroll. – Odgurnuo sam se, a on me opet gurnuo uza zid i opet sam dobio udarac u glavu. Tada ju je, kako kaže, počeo skidati, a ona ga je odgurnula. Rekla je da je sasvim jasno da ne želi da se išta drugo dogodi.Njegove pokušaje da je poljubi opisala je kao "šokantnu stvar" . Rekla je da ju je silovao, a pobjegla je tek kad je uspjela podići koljeno i odgurnuti ga. Pobjegla je iz robne kuće.

Rekla je da će uvijek požaliti što je ušla u svlačionicu s Trumpom. Ona je ovaj postupak nazvala "vrlo glupim". “Zbog toga više nisam mogla imati romantičan život”, rekla je.Od tada više nije imala seks, bilo joj je nemoguće čak i nasmiješiti se nekome tko joj se sviđa.

Priznala je da je u knjizi napisala da nije pretrpjela psihičke poteškoće zbog incidenta, ali je rekla da su to njezine riječi kao "javne osobe" , dok je privatno patila. Trumpa je nazvala "zlim" i smatra da je bio "užasan" predsjednik, no tužbu nije podnijela zbog svojih političkih uvjerenja. Rekla je i da je bila meta napada Trumpa i njegovih pristaša jer je javno progovorila o navodnom napadu. Očekivala je da će Trump reći da su imali sporazumni seks, a ne samo poreći cijelu stvar. Prema građanskom pravu, tužba je još uvijek moguća
S gledišta kaznenog prava, optužbe su već zastarjele, no prema građanskom pravu, tužba je još uvijek moguća, budući da je novi zakon omogućio žrtvama seksualnih napada, koje dugo nisu mogle tužiti počinitelje zbog zastare, pravdu tražiti na sudu i desetljećima nakon napada. Stoga je Carroll izvornoj tužbi za klevetu dodao osobnu povredu .

Na početku suđenja izabrano je 12 članova porote koji će odlučiti o krivnji bivšeg predsjednika te o visini moguće odštete za tužitelja. Očekuje se da će suđenje trajati jedan do dva tjedna, Trump nije bio na prvom ročištu.

Foto: Crtež sa suđenja, REUTERS , RTVSLO /www.rtvslo.si/svet/s-in-j-amerika/zacetek-sojenja-nekdanjemu-predsedniku-zda-tukaj-sem-ker-me-je-donald-trump-posilil/666333#&gid=1&pid=1

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.