Trump povlači SAD iz nuklearnog sporazuma - Iran ostaje

Trump povlači SAD iz nuklearnog sporazuma - Iran ostaje

Američki predsjednik Donald Trump objavio je jučer povlačenje SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma. Nazivajući sporazum šest sila s Iranom "truleži i raspadanjem".

Trump je rekao da je taj sporazum za njega kao građanina sramota i odlučio povući SAD iz sporazuma unatoč savjetima europskih saveznika i nekih američkih vojnih savjetnika. 

Također  Trump je najavio  i vraćanje na snagu sankcija Iranu koje su ukinute stupanjem na snagu nuklearnog sporazuma 2015. godine.

-Postavit ćemo najvišu razinu gospodarskih sankcija- rekao je Trump u TV prijenosu iz Bijele kuće.  Trumpovu odluku odmah je pozdravio izraelski premijer Benjamin Netanyahu. - Iranski nuklearni sporazum bio je "recept za katastrofu - poručio je.

Iran je odluku nazvao nezakonitom. Berlin, Pariz i London žale zbog odluke, a visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Mogherini pozvala je ostale zemlje da poštuju sporazum s Iranom.
 
Iran ostaje u sporazumu, ali traži garancije ostalih

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da će Iran ostati dio međunarodnog nuklearnog sporazuma, ali i upozorio da bi njegova zemlja mogla okončati ograničenja na koja je pristala u vezi svojih aktivnosti obogaćivanja urana pošto je Washington objavio da se povlači iz nuklearnog sporazuma iz 2015.

Iranski predsjednik je izjavio da će ubrzo razgovarati s Europljanima, Kinezima i Rusima da vidi mogu li Rusi jamčiti interese Irana nakon povlačenja SAD-a iz sporazuma o iranskom nuklearnom sporazumu. -Sada umjesto sa šest zemalja imamo sporazum s njih pet- rekao je Rouhani u televizijskom  obraćanju.

Pariz, Berlin i London žale zbog Trumpove odluke

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskom premijerkom Theresom May oko 19,30 sati, najavilo je francusko predsjedništvo, bez dodatnih pojedinosti, ili pola sata prije Trumpove objave svoje odluke. Tri europske zemlje potpisnice sporazuma iz 2015. te se, čini se, pripremaju na zauzimanje zajedničkog stajališta nakon Trumpove objave.

 
Autor: D.M./HRT/Hina /HIA
 

Reuters Top News

 ✔@Reuters

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.