Hrvatska preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem Europe

Pejćinović


Hrvatska je na svečanosti u Helsingoru od Danske preuzela šestmjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem Europe, Bit će to dobra pripema za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom 2020. Godine, rekla je Maria Pejčinović Burić, hrvatska ministrica vanjkih i europskih poslova a hrvatski prioriteti bit će zaštita ljudskih prava, borba protiv korupcije na koju nije imuna nijedna država, zalaganje za zaštitu nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave te zaštitu kulturne baštine i kulturne rute. 

Hrvatska će predsjedanje vijećem predati Finskoj 21. studenog u Strasbourgu, a sljedeći sastanak odbora ministara održat će se 16. i 17. svibnja sljedeće godine u Helsinkiju.

 Vijeće sljedeće godine obilježava 70. obljetnicu osnutka, a ima 47 članica - sve europske zemlje osim Bjelorusije. Riječ je o najstarijoj europskoj organizaciji, osnovanoj 5. Svibnja 1949, u Londonu s ciljem jačanja europskoga jedinstva te promicanja demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.