Ministrica Pejčinović Burić u službenom posjetu Latviji

Ministrica Pejčinović Burić

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je u dvodnevnom službenom posjetu Republici Latviji, koja 2018. godine obilježava stogodišnjicu neovisnosti.

Hrvatska i Latvija njeguju prijateljske odnose temeljene na međusobnom ranom priznanju i razumijevanju, te pružanju potpore od strane Latvije hrvatskom putu ka članstvu u EU i NATO-u.

Tijekom susreta s ministrom vanjskih poslova Republike Latvije Edgarsom Rinkevičsom razmotrene su mogućnosti snažnijeg bilateralnog povezivanja, posebno u područjima gospodarstva, turizma, obrane i kulture, kao i zajedničkih twinning projekata. Razmijenjena su mišljenja i utvrđena je bliskost stajališta o aktualnim temama vezano uz Europsku uniju, posebice vezano uz Brexit te budućnost Europe i višegodišnji financijski okvir. Ministrica je latvijsku stranu informirala o hrvatskim pripremama za ulazak u Schengen i euro područje, te članstvo u OECD. U svjetlu predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. g. naglašena je spremnost latvijske strane na daljnje prenošenje vrijednih iskustava. Sugovornici su se složili kako su sigurnost i potpora zemljama JIE, kao i zemljama Istočnog partnerstva, od velike važnosti za stabilnost Europe. Također su razmijenili mišljenja vezano uz predstojeći NATO summit.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić sastala se također s potpredsjednikom Vlade Republike Latvije i ministrom gospodarstva Arvilsom Ašeradensom, s kojim je detaljnije razgovarala o gospodarskoj suradnji, s fokusom na energetiku i turizam.

Na sastanku s gđom Inese Libina-Egnere, potpredsjednicom Parlamenta Republike Latvije i predsjednicom Skupine za međuparlamentarne odnose s Republikom Hrvatskom i gđom Lolite Čigane, predsjednicom Odbora za europske poslove latvijskog Parlamenta, razmijenjena su mišljenja o bilateralnoj (parlamentarnoj) suradnji.

Ministrica Pejčinović Burić tijekom posjeta Latviji također je zajedno s ministrom Rinkevičsom položila cvijeće na Spomeniku slobode u Rigi, posjetila Nacionalnu knjižnicu Latvije, Muzej okupacije i NATO Centar izvrsnosti za strateško komuniciranje.

Tijekom posjeta Nacionalnoj knjižnici ministrica je darovala knjige hrvatskih autora povodom stogodišnjice samostalnosti Latvije. U Rigi je također svečano obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.