Šef MI6 pozvao Ruse koji se protive ratu da im se pridruže

Šef MI6 pozvao Ruse koji se protive ratu da im se pridruže

Ukrajinski sustavi protuzračne obrane angažirani su u ranim jutarnjim satima u srijedu u odbijanju ruskog zračnog napada na luku Odesu drugu noć zaredom, rekao je guverner te regije. Zbog požara koji je buknuo u pogonu za vojnu obuku u okrugu Kirovske na Krimu evakuirano je više od dvije tisuće ljudi i zatvorena je obližnja autocesta, objavio je u srijedu guverner poluotoka pod ruskom okupacijom.

 

Mađarska: Skupina zemalja EU-a želi produljiti zabranu uvoza ukrajinskih žitarica

13:19

Skupina zemalja EU-a na granici s Ukrajinom želi produljiti zabranu uvoza ukrajinskih žitarica, izjavio je mađarski ministar poljoprivrede, potvrdivši stajalište Varšave koja traži i pomoć EU-a s očekivanim pojačanim tranzitom prema drugim tržištima.

U svibnju EU je Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj odobrio zabranu uvoza pšenice, kukuruza, uljne repice i suncokretovih sjemenki iz Ukrajine koji je pritisnuo cijene na njihovim tržištima i zakočio pražnjenje skladišta žitarica pred žetvu.

Dogovoreni su istodobno tranzitni koridori kako bi ukrajinski poljoprivredni proizvoditi mogli biti plasirani na druga tržišta, uključujući i ona u drugim članicama EU-a.

Zabrana uvoza trebala bi isteći 15. rujna, ali skupinu zemalja na granici s Ukrajinom uznemirila je objava Rusije početkom tjedna da prekida suradnju u sklopu sporazuma koji je do utorka jamčio isporuke žitarica i gnojiva preko Crnog mora.

Crnomorska inicijativa obuhvaćala je Rusiju, Ukrajinu i Tursku, a dogovorena je u srpnju prošle godine uz posredovanje Ujedinjenih naroda. Sporazum je produljen tri puta, ali Moskva ga je odbila ponovno produljiti, tvrdeći da dio koji se ticao Rusije nije ispunjen.

 

Šef MI6 pozvao Ruse koji se protive ratu da im se pridruže

11:25

Čelnik britanske inozemne tajne službe MI6 pozvao je Ruse zgrožene ratom u Ukrajini da se udruže s tom agencijom kako bi stali na kraj agresiji.

U drugom govoru otkad je postao čelnik agencije MI6 2020. godine Richard Moore je rekao kako je mala vjerojatnost da će Rusija ponovno postići zamah u Ukrajini.

Govoreći u britanskom veleposlanstvu u Pragu, čelnik obavještajaca usporedio je trenutačnu situaciju u Ukrajini s Praškim proljećem 1968., koje su sovjetske vlasti ugušile.

- Dok svjedoče podmitljivosti, unutarnjim sukobima i bešćutnoj nesposobnosti svojih vođa - ljudskom faktoru u najgorem izdanju - mnogi Rusi suočeni su s istim dilemama kao i njihovi prethodnici 1968., rekao je.

- Pozivam ih da učine ono što su učinili i drugi u proteklih 18 mjeseci da nam se pridruže. Naša su vrata uvijek otvorena. Njihove tajne bit će sigurne s nama i zajedno ćemo raditi na zaustavljanju krvoprolića, dodao je. 

Moore je u govoru rekao i kako je pokušaj pobune skupine Wagner u lipnju pokazao da je ruski predsjednik Vladimir Putin pod pritiskom. Optimističan je kad je riječ o uspješnosti ukrajinske protuofenzive. 

 

Ukrajinci: Jedan od najmasovnijih napada dosad

09:28

Ukrajinsko ministarstvo obrane izvijestilo je da je Rusija u noći s utorka na srijedu izvela jedan od većih napada dosad.

- Rusija je na Ukrajinu lansirala osam krstarećih raketa Kh-22, šest krstarećih raketa Onyx, šesnaest krstarećih raketa Kalibr, jednu navođenu raketu Kh-59 i 32 drona samoubojice Shahed, otkrili su.

Iz ministarstva su potvrdili da su uspjeli oboriti dio lansiranih raketa.

- Srušeno je trinaest raketa Kalibr, jedna Kh-59 i 23 Shaheda, izvijestili su iz ministarstva.

 

Američki ministar obrane: Počinje proizvodnja veće količine streljiva

09:01

Američki ministar obrane rekao je kako će se na nacionalnoj i multinacionalnoj razini početi proizvoditi veća količina streljiva za potrebe ukrajinske vojske.

- Ukrajina napreduje, a ruski gubici i dalje rastu. Ukrajinski narod pokazao je iznimnu hrabrost u borbi za svoju zemlju. I danas je ponovljeno - ova kontaktna skupina složno ih podupire, na to smo se ponovno obvezali. Nije vrijeme za usporavanje. Razgovarali smo o trenutačnim zahtjevima Ukrajine, uključujući hitnu potrebu za streljivom. Proizvodnja veće količine streljiva planirana je na nacionalnoj i multinacionalnoj razini u sklopu važne inicijative Europske unije, rekao je Lloyd Austin.

 

Požar u ruskom skladištu oružja na okupiranom Krimu, evakuirano 2000 ljudi

08:25

Ukrajinski mediji i ruski kanali na Telegramu povezani s ruskim sigurnosnim službama prenose da gori skladište oružja nakon zračnog napada Ukrajine tijekom noći.

- Planirana je privremena evakuacija stanovnika iz četiri mjesta, to je više od dvije tisuće ljudi, napisao je Sergej Aksjonov, guverner Krima kojeg je imenovala Moskva.

Serhij Bratčuk, glasnogovornik vojne administracije Odese, objavio je dvije videosnimke na kojima se vidi vatra na nenaseljenom području, uz opis: neprijateljsko skladište oružja, Starji Krim.

Riječ je o malenom, povijesnom mjestu u okrugu Kirovske, na poluotoku koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Društvenim mrežama šire se fotografije te snimke vatre i dima, čuju se i detonacije. Dio kanala na Telegramu tvrdi da je u 7.30 po lokalnom vremenu požar već trajao tri sata.

To se događa dva dana nakon što je u eksploziji oštećen most koji spaja okupirani Krim i rusku regiju Krasnodara. Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je osvetu za taj potez. Rusija je tijekom noći, drugi dan zaredom, žestoko napala Odesu. 

 

Britanci: Intenziviraju se borbe u delti rijeke Dnjepar

07:21

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svojem dnevnom izvještaju o ratu u Ukrajini navelo je da su se borbe na jugu zemlje (Hersonska oblast) intenzivirale.

- Od početka srpnja vjerojatno je došlo do porasta borbi oko donjeg toka rijeke Dnjepar. Intenzivirale su se borbe na istočnoj obali, oko malog ukrajinskog mostobrana u blizini srušenog Antonivskog mosta, male jedinice ruskih i ukrajinskih postrojba također su se borile oko otoka u delti Dnjepra, dodaju.

Britanci su primijetili da je Rusija ponovno pred dvojbom. Ako odgovori na prijetnje na Dnjepru, oslabjet će prisutnost ruske vojske na zaporiškoj fronti.

- Obje strane koriste se malim, brzim motornim čamcima, a Ukrajina je uspješno upotrijebila taktičke jednosmjerne letjelice bez posade kako bi uništila neke ruske čamce. Rusija se suočava s dilemom pri donošenju odluke hoće li odgovoriti na te prijetnje jačanjem svoje skupine snaga Dnjepar na štetu proširenih jedinica koje se suočavaju s ukrajinskom protuofenzivom u Zaporiškoj oblasti, zaključili su.

 

Napad na Odesu drugu noć zaredom

07:08

Rusija je u utorak napala ukrajinske luke, dan nakon što je istupila iz sporazuma koji je Kijevu omogućavao izvoz žitarica preko Crnog mora.

- Ne približavajte se prozorima, ne pucajte i ne otkrivajte pozicije protuzračne obrane, poručio je stanovnicima guverner Odese Oleh Kiper na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka.

U cijelom istočnom dijelu Ukrajine bila je oglašena uzbuna zbog zračnog napada, koji je počeo ubrzo nakon ponoći u srijedu.

U drugim izvješćima s bojišta Moskva i Kijev u utorak su iznijeli potpuno različite prikaze borbi u sjeveroistočnoj Ukrajini.

Šest tjedana otkako je Ukrajina pokrenula protuofenzivu na istoku i jugu, Rusija priprema kopnenu ofenzivu na sjeveroistoku. Moskva kaže da ukrajinski napad nije uspio.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane rekao je da su ruske snage napredovale do dva kilometra u smjeru Kupjanska, važnog željezničkog čvorišta u sjeveroistočnoj regiji Harkiv.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar rekla je pak da je inicijativu na tom području imaju ukrajinske snage.

 

Novi uspjesi na istoku zemlje

 

Rekla je da su ukrajinske snage postigle nove uspjehe u blizini Bahmuta na istoku, na području koje su ruske snage zauzele u svibnju nakon višemjesečnih borbi.

Valerij Šeršen, glasnogovornik ukrajinskih postrojba na južnoj bojišnici, izvijestio je o teškim borbama oko Staromiorska.

- Napredovali smo na ulicama, rekao je Šeršen za internetsku stanicu Espreso TV, ali je i potvrdio da ukrajinske snage nemaju potpunu kontrolu nad tim mjestom.

Izvještaji ruskog ministarstva obrane kažu da su moskovske snage pogodile skupine ukrajinskih vojnika oko Staromiorska.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća s bojišta ni jedne strane.

Otkako je Ukrajina prošlog mjeseca započela protuofenzivu, njezine snage opremljene novim zapadnim oružjem i streljivom vrijednim milijarde dolara još nisu pokušale napraviti veliki proboj preko dobro branjenih ruskih linija.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/napad-na-odesu-drugu-noc-zaredom-10905076

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.