Službeno se ne mjere rekordne temperature mora. Dosad najviša temperatura zabilježena u Kuvajtskom zaljevu iznosila je 37,6 stupnjeva Celzijevih 2020. godine. "To je vruće lječilište. Volim vodu između 37,8 i 38,3 Celzijeva stupnja. To je ono što su izmjerili jučer", rekao je meteorolog Jeff Master . – Nikad prije nismo vidjeli ovako nešto.

Što će biti s koraljima?

Posljedice takve temperature mogu biti ozbiljne, posebno za morske koralje. Istraživač američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu ( NOAA ) Andrew Ibarra , koji je otišao u to područje kajakom, otkrio je da je cijeli koraljni greben izbijeljen. Svaka pojedinačna kolonija koralja pokazala je neki oblik izbjeljivanja, djelomično ili potpuno izbjeljivanje, izvještava novinska agencija AP.

Izbjeljivanje koralja bilo je uglavnom nepoznata pojava do 1980-ih, no danas postaje sve češća. Izbjeljivanje i izbjeljivanje ne uništavaju koralje, ali ih oslabljuju i mogu dovesti do smrti. Ovaj fenomen događa se kada temperatura vode prijeđe nešto više od 30 stupnjeva Celzijusa. Ranije ovog tjedna znanstvenici su upozorili da bi oceanska struja koja miješa vodu od juga prema sjeveru u Atlantskom oceanu mogla prestati već 2025. godine. Prestanak struje, poznat kao Atlantic Meridional Turning Circulation (AMOC), mogao bi imati razorne posljedice nakon diljem svijeta, uključujući podizanje razine mora i izazivanje češćih oluja. Studija provedena na Sveučilištu u Kopenhagenu otkrila je da bi protok mogao stati između 2025. i 2095. Stručnjaci kažu da bi njihova otkrića trebala dovesti do hitnih mjera za smanjenje emisija kako bi se spriječilo zaustavljanje protoka.

Prema NOAA-i, površinske temperature mora diljem svijeta oborile su mjesečne rekorde topline u travnju, svibnju i lipnju, a temperature u sjevernom Atlantskom oceanu također su premašile normalne vrijednosti. U nekim područjima u blizini kanadskog Newfoundlanda bilo je pet do šest Celzijevih stupnjeva iznad normale. To će imati implikacije na dobrobit ljudi koji ovise o moru. Ribar s Floride Dustin Hansel rekao je da se u posljednjih pet ljeta ulov smanjuje, a primjećuje i sve više mrtvih riba u vodi. FOTO:REUTERS

rtvslo  ://www.rtvslo.si/okolje/morje-na-floridi-kot-toplice-temperatura-voda-je-38-4-stopinje-celzija/676