Velika ofenziva Ukrajine u regiji Zaporižja, Odesa na udaru Rusa

RAT U UKRAJINI

Ukrajinci su pokrenuli masovne topničke pripreme i zračne napade u regiji Zaporižja te krenuli u juriš na ruske položaje. U napadu sudjeluju i deseci tenkova i oklopnih vozila. 

 

Vijeće sigurnosti UN-a prozvalo Rusiju zbog raketiranja katedrale u Odesi

11:51

Jučer je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a Rusija prozvana zbog nedavnog raketiranja znamenite katedrale u Odesi te izlaska iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita odnosno ucjenjivanja hranom.

- Namjerno gađanje infrastrukture koja omogućuje izvoz hrane u druge dijelove svijeta može se pokazati opasnim za milijune ljudi koji trebaju hranu prihvatljive cijene. Napadi usmjereni na postrojenja koja služe za izvoz ukrajinskog žita, kao i svi napadi na civile i civilnu infrastrukturu, neprihvatljivi su i moraju odmah prestati, rekao je pomoćnik glavnog tajnika UN-a Khaled Khiari

 

Zelenski posjetio Dnjipro, razgovarao o situaciji na bojišnici

11:36

Predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Dnjipro na jugoistoku Ukrajine kako bi razgovarao o situaciji na bojišnici, opskrbi vojnika i kako ojačati protuzračnu obranu.

- Započeli smo radni dan u Dnjipru, rekao je Zelenski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram ispod videosnimke na kojoj vodi sastanak s vojnim zapovjednicima i vladinim dužnosnicima.

- Kao i uvijek, veliku pozornost posvećujemo opskrbi naših vojnika streljivom, učinkovitosti korištenja postojećih sustava protuzračne obrane i jačanju nebeskog štita, uzimajući u obzir opskrbu od partnera, rekao je.

Grad Dnjipro, važno gospodarsko središte jugoistočne Ukrajine, nalazi se nedaleko od bojišnice koja se proteže od Hersona na jugu preko regije Donbas i sjevernije do regije Harkiv.

Grad je prije rata imao oko milijun ljudi, a postao je logističko i humanitarno središte Ukrajine od pokretanja ruske invazije 24. veljače 2022.

Zelenski je rekao da je razgovarao o reviziji regrutnih ureda diljem zemlje koja je pokrenuta nakon brojnih optužbi za korupciju i pritužbi na proces mobilizacije. "Sveobuhvatna inspekcija privodi se kraju. Jedanaest regija je pod posebnim nadzorom", kazao je.

 

Ruski FSB: Otkriveni tragovi eksploziva na drugom brodu sa žitom

11:29

Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) priopćila je  da je pronašla tragove eksploziva na stranom brodu na putu iz Turske za Rusiju koji je prethodno ušao u ukrajinsku luku.

U priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici FSB je rekao da je brodu BMO River, koji je plovio između turske luke Sinop i ruskog Rostova na Donu, naređeno da napusti ruske vode.

FSB je naveo da je taj brod dva puta u lipnju i srpnju uplovio u ukrajinsku luku Reni.

To je druga takva objava ovog tjedna koja uključuje strani brod koji ide u Rusiju po žito. FSB je u ponedjeljak priopćio da je pronašao tragove eksploziva na drugom brodu koji je putovao iz Turske za Rostov na Donu.

Rusija se prošlog tjedna povukla iz crnomorskog sporazuma o žitu, koji je omogućavao Ukrajini da isporučuje hranu iz svojih južnih luka unatoč ratu, i rekla da će smatrati da svi brodovi koji putuju u Ukrajinu potencijalno prevoze vojni teret.

Rusija je jučer bila izložena oštrim kritikama u Vijeću sigurnosti UN-a, najviše zbog nedavnog raketnog napada na pravoslavnu katedralu u Odesi, ali i zbog odustajanja od sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica. Istaknuto je kako se Rusija jedina koristi hranom kao oružjem u međunarodnim odnosima. Istodobno ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorio je o perspektivi oslobađanja i integriranja Krima.

- Pripremamo korake za oslobađanje i deokupaciju Krima. Cjelovite korake: sigurnosne, ekonomske i društvene. Možemo u kratkom roku reintegrirati Krim u državno tkivo Ukrajine. Zapravo, okupatori bi već sada trebali razmisliti, dok je Krimski most još koliko-toliko operativan, o tome da se vrate kući, u Rusiju. Krim će, kao i ostatak UKrajine, biti slobodan, slobodan od ruskog zla, ruskih projektila i svakog ruskog okupatora. Rusija će izgubiti ovaj rat, i nikakvi ih projektili neće spasiti, rekao je Zelenski.

 

Rusija gađala lučku infrastrukturu na području Odese

10:19

Ruske snage gađale su u noći na četvrtak lučku infrastrukturu u regiji Odese, ubivši pritom zaštitara i oštetivši teretni terminal, rekao je guverner te regije. Prije zadnjeg napada, zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov rekao je da je u ruskim napadima posljednjih devet dana oštećeno 26 objekata lučke infrastrukture i pet civilnih brodova. Nije dao nikakve dodatne pojedinosti o oštećenjima.

Guverner Odese Oleh Kiper rekao je da je Rusija ispalila rakete Kalibr s podmornice u Crnom moru prema luci koju nije imenovao u noćnom napadu. Rekao je da je uništena zgrada osiguranja i da su oštećena dva automobila.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da su u napadu ispaljene dvije rakete i da ih nisu uspjele oboriti, ali da je protuzračna obrana srušila osam bespilotnih letjelica koje je Rusija tijekom noći lansirala za napad na druge regije Ukrajine. Natalia Humenjuk, glasnogovornica južnog vojnog zapovjedništva Ukrajine, rekla je da je oluja s grmljavinom tijekom noći pomogla Rusiji u noćnom napadu na regiju Odese jer je projektile bilo teže uočiti.

 

Zelenski predložio produljenje izvanrednog stanja i opće mobilizacije

07:48

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je parlamentu da se izvanredno stanje i opća mobilizacija produlje za još 90 dana.

Ruska crnomorska flota priprema se za blokadu ukrajinskih luka nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žitarica, tvrde britanski vojni analitičari.

 

Ukrajinska vojska pokrenula veliku ofenzivu u regiji Zaporižja

07:05

Vojni blogeri i proruski dužnosnici u okupiranom dijelu ukrajinske regije Zaporižja tvrde da je ukrajinska vojska pokrenula veliku ofenzivu na tom dijelu bojišta. Kažu da su Ukrajinci pokrenuli masovne topničke pripreme i zračne napade te krenuli u juriš na ruske položaje.

CNN navodi da u napadu sudjeluju deseci tenkova i oklopnih vozila te da su u tijeku žestoke borbe. Ove navode potvrdile su i britanske obavještajne službe na Twitteru. Kijev zasad ništa ne komentira. 

 

Putin dočekuje 17 afričkih šefova država

07:00

Ruski predsjednik Vladimir Putin će u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu biti domaćin summita šefova afričkih država, čiji se kontinent suočava s posljedicama povlačenja Moskve iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita. Putin, koji je izoliran na međunarodnoj pozornici otkako je započeo invaziju na Ukrajinu, i dalje uživa podršku u nekoliko afričkih zemalja.

- Važno je da je naša suradnja s Afrikom u proteklim godinama dosegla novu razinu. Namjeravamo je dalje razvijati, poručio je Putin u pozdravnom pismu sudionicima summita. Sedamnaest afričkih šefova država, uključujući južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphosu, sudjelovat će na rusko-afričkom samitu u četvrtak i petak.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajinska-vojska-pokrenula-veliku-ofenzivu-u-regiji-zaporizja-10925196

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.