Nema prekida vatre, kaže Putin - ukrajinski dronovi napali Moskvu

Putin na rusko-afričkom summitu

Ukrajinski dronovi pogodili su Moskvu rano u nedjelju. Ranjena je jedna osoba, oštećene su zgrade, a letovi u zračnoj luci Vnukovo obustavljeni su, objavila je novinska agencija TASS pozivajući se na službene izvore. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je ukrajinski dron uništen u zraku iznad okruga Odintsovo te da su se dva srušila u Moskvi, prenosi TASS. Jedna je osoba ozlijeđena u eksploziji u zgradi, navodi TASS pozivajući se na hitne službe. Zračna luka zatvorena je za dolaske i odlaske, priopćila je agencija.
Gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je prije da su pročelja dviju poslovnih zgrada oštećena, ali da nije bilo žrtava, objavio je HRT.

Ukrajinska vlada nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Rusija je u ponedjeljak rekla da će oštro uzvratiti Ukrajini nakon što su dva drona oštetila zgrade u Moskvi. Jedan se napad dogodio blizu zgrade u kojoj vojska održava brifinge o onome što Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.  Zamjenik ukrajinskog premijera Mihajlo Fedorov rekao je tada da će biti novih napada dronovima.

Ukrajinska vojska je u ofenzivi, napada, provodi stratešku ofenzivu velikih razmjera. Nema razloga tražiti od nas prekid vatre. Ne možemo pristati na prekid vatre kada smo napadnuti", naglasio je Putin na tiskovnoj konferenciji u St. Petersburgu nakon sastanka s afričkim čelnicima.

Rusija je u veljači prošle godine pokrenula ofenzivu na Ukrajinu, a trenutno je petina ukrajinskog teritorija pod ruskom okupacijom. Putin je ustvrdio da u ovom trenutku "nema aktivnih vojnih operacija na frontu" i da je ukrajinska protuofenziva "zaustavljena na svim frontama ".Na pitanje o početku mirovnih pregovora, Putin je rekao da ih Moskva ne odbija. " Da bi ovaj proces započeo, mora postojati dogovor obje strane ", rekao je. Prema njegovim riječima, temelj traženja mira mogle bi biti afričke i kineske mirovne inicijative.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky odbacuje mogućnost primirja, dok je gotovo petina ukrajinskog teritorija pod ruskom okupacijom. Kijev traži vraćanje ukrajinskih granica iz 1991. godine, odnosno uključujući i poluotok Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine. Moskva odgovara da Kijev mora "prihvatiti novu realnost ", prenosi BBC. Foto: Reuters

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.