Santos (16) je violinist u orkestru sastavljenom od mladih glazbenika iz favele Mara, u kojoj živi više od 140.000 ljudi.

Ondje su policijske racije i nasilni sukobi između narko-bandi uobičajeni. "Da nije bilo orkestra, mnogi od nas sada ne bi bili ovdje. Sigurno je spasio puno ljudi", rekao je Santos prije ranog nastupa na središnjem vidikovcu u Lisabonu. Orkestar će čuti i papa Franjo koji će nazočiti susretu mladih katolika na Svjetskom danu mladih.

Osnovan 2010., orkestar Mare do Amanha zamisao je Carlosa Prazeresa i njegova oca Armanda, glazbenog dirigenta koji je otet i ubijen 1999. Umjesto da svoju tugu pretvori u mržnju, Prazeres je odlučio upotrijebiti glazbu kako bi djecu maknuo s ulice i udaljio od trgovine drogom. Do sada je Mare do Amanha Orchestra pohađalo 3500 djece.

"Nešto je prekrasno osjećati se ispunjeno kada vidite odakle smo došli i gdje smo sada", rekao je Santos, koji se projektu pridružio kao devetogodišnjak i učenik je Ane Beatriz Sousa, također violinistice iz Mare.

Sousa, koja također studira teologiju na sveučilištu, rekla je da su je drugi mladi ljudi inspirirali da krene stopama orkestra. "(Dobro je) shvatiti da mogu ići naprijed, da mogu biti više od onoga što društvo kaže da jesam." Sousa je bila dio orkestra koji je upoznao Franju u Vatikanu 2017. Nikada neće zaboraviti to iskustvo.

"Stvarno želim (Franjo) da blagoslovi ovu djecu jer se vraćaju u Brazil podučavati glazbu usred snimanja i Božja zaštita mora biti s njima", rekao je Prazeres.