Dronovima napadnuto središte Harkiva, novi napad na Moskvu

NAPAD NA MOSKVU

Rusi su protekle noći izveli novi napad na Harkiv, drugi prema veličini ukrajinski grad, srećom bez ljudskih žrtava. Dronovi su ponovno napali i Moskvu. Ruska protuzračna obrana oborila je sve osim jednog, koji je pogodio neboder u kompleksu poslovnih zgrada. Nije bilo ozlijeđenih.

 

Rat je nakon napada dronovima stigao u moskovsku poslovnu četvrt

12:49

Ekonomske sankcije zadaju velike glavobolje ruskoj poslovnoj eliti od početka rata u Ukrajini, ali dva napada dronom na samo središte moskovske financijske četvrti primorala su kompanije da razmisle o sigurnosti svojih zaposlenika.

U nedjelju rano ujutro eksplozija je potresla poslovnu četvrt Moskva-City, nekoliko kilometara zapadno od Kremlja, u kojoj se nalazi nekoliko velebnih nebodera. Rusko ministarstvo obrane je tada priopćilo da je osujećen ukrajinski napad dronovima, drugi u tom tjednu, uz pojašnjenje da je ukrajinski dron uništen u zraku iznad okruga Odintsovo, a da su se dva druga srušila u Moskvi. U tom incidentu jedna je osoba ozlijeđena u eksploziji u zgradi.

U utorak, rusko ministarstvo obrane objavilo je kako je tijekom ranog jutra osujećen još jedan napad dronovima "terorističkog režima u Kijevu" na Moskvu. Također se navodi da je ruska protuzračna obrana oborila sve dronove osim jednoga koji je pogodio 21. kat jednog od nebodera u Moskva Cityju, kompleksu poslovnih zgrada. Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin potvrdio je kako je pogođen isti neboder kao i prije nekoliko dana, ali kako nije bilo ozlijeđenih već je samo prouzročena materijalna šteta.

Iako u tim napadima nije bilo žrtava, oni su neugodni za vlasti koje javnosti ponavljaju da Rusija u potpunosti kontrolira "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini. Nakon prvog napada, tehnološki div Yandex,čiji se uredi nalaze i u Moskva-Cityju, zamolio je zaposlenike da ne borave u uredima po noći, kada uobičajeno dolazi do napada dronovima.

- S obzirom na situaciju, molimo vas da ne boravite u uredima između jedan sat iza ponoći i šest ujutro. To se odnosi na sve moskovske urede. Pazite se, stoji u priopćenju Yandexa zaposlenicima.

Mnoge ruske tvrtke još od pandemije koronavirusa omogućuju svojim zaposlenicima hibridni način rada, u uredu i od kuće. Savjetnik ministra gospodarstva je potvrdio da zaposlenici ministarstva, koje je smješteno u toj četvrti, nakon napada dronovima rade od kuće.

Stručnjaci trenutno procjenjuju štetu na infrastrukturi u poslovnoj četvrti.

Kremlj je u ponedjeljak napad dronovima dan ranije na Moskvu nazvao ukrajinskim "očajničkim činom" jer protuofenziva Kijeva doživljava neuspjeh.

- Očito je da protuofenziva nije uspješna, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, opisujući situaciju kao "vrlo tešku" za ukrajinske snage, za koje kaže da "nemaju nikakvog uspjeha".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pak komentirao da rat stiže "u Rusiju, u njezina strateška središta i vojne baze".

U ranijim napadima dronovima mete su bile zgrade u blizini sjedišta ministarstva obrane na rijeci Moskvi te u ekskluzivnom predgrađu Rubljovka gdje je smještena ruska politička, poslovna i kulturna elita. Neki od ljudi koji rade u Moskva-Cityju su izrazili strah i zabrinutost zbog napada dronovima, dok su ostali bili prilično ravnodušni i neuznemireni. Neki su priznali da su zabrinuti, ali i da im se stalno vrtjelo po glavi da bi Moskva-City moga postati metom. Jedan zaposlenik je rekao da mu je sve to bilo malo "čudno", ali da zaposlenicima nije rečeno da rade od kuće. U obližnjoj banci, međutim, osoblju je rečeno da će se raditi na daljinu. Neke tvrtke i dalje rade normalno i tvrde da je sve mirno.

 

Ukrajina će žito izvoziti preko hrvatskih luka

11:19

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u utorak da će izvoziti žitarice preko hrvatskih luka na Jadranskom moru, te da će se žito u Hrvatsku dopremiti Dunavom, a potom željeznicom do jadranske obale.

Korištenjem tog transportnog puta Ukrajina želi zaobići blokadu Rusije u Crnom moru, nakon što je Moskva sredinom srpnja otkazala ugovor o izvozu žitarica koji su dogovorili Ujedinjeni narodi i Turska.

 

Rusija spriječila napad na brodove, Ukrajina upad ruskih diverzanata

10:28

Tri ukrajinske bespilotne letjelice ispaljene su na dva broda ruske crnomorske mornarice 340 km jugozapadno od Sevastopolja i uništene su, objavio je u utorak TASS, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, a Ukrajina je objavila da je spriječila upad ruske diverzantske skupine u zemlju.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su patrolni brodovi u tom području radi kontrole plovidbe. Rusija je rekla da će sve brodove koji napuštaju ili ulaze u ukrajinske luke tretirati kao valjane mete nakon isteka crnomorskog sporazuma o žitu prošlog mjeseca koji je omogućio izvoz ukrajinskih žitarica.

Incident je prvi napad ukrajinskih dronova na rusku mornaricu na otvorenom moru. Kijev je ranije koristio bespilotne letjelice kako bi gađao bazu ruske mornarice na Krimu i most koji je Rusija izgradila do poluotoka.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su brodovi Sergei Kotov i Vasilij Bikov nastavili obavljati svoje misije u Crnom moru.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko napisao je na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je Ukrajina tijekom noći spriječila pokušaj ruske diverzantske skupine da prijeđe njezinu sjevernu granicu.

- Sinoć su u regiji Černigiv graničari zaustavili pokušaj neprijateljske diverzantsko-izviđačke skupine da prijeđe državnu granicu Ukrajine u naselju Semenivka, napisao je.

Serhij Naev, zapovjednik združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, rekao je da su četiri naoružane osobe pokušale prijeći granicu, ali ih je ukrajinska paljba onemogućila.

Klimenko je rekao da su četiri osobe dolazile s ruskog teritorija. Dodao je da su pričuve Službe državne granične straže i ukrajinskih oružanih snaga raspoređene kako bi ojačale to područje.

Ukrajina je ojačala sjeverni vojni sektor nakon dolaska vođe ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina u Bjelorusiju.

 

Načelnik glavnog stožera prikazan u posjetu ruskim vojnicima blizu bojišnice

09:59

Valerij Gerasimov, načelnik glavnog stožera ruskih oružanih snaga, posjetio je ruske snage u ukrajinskoj regiji Zaporižja, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo obrane.

Ministarstvo obrane objavilo je da je Gerasimov obišao zapovjedni centar i naglasio važnost preventivnih napada na ukrajinske snage. Popratni video prikazuje ga kako proučava kartu, prima brifinge i ulazi u helikopter.

Gerasimov je mjesecima bio meta žestokih kritika vođe grupe Wagner Jevgenija Prigožina i nekih ruskih vojnih blogera zbog ruskih neuspjeha u ratu. Nakon što je Wagner organizirao 24. lipnja kratku pobunu koja je bila usmjerena protiv vojnog establišmenta, pojavila su se pitanja hoće li Gerasimov zadržati svoj posao. Prošlo je više od dva tjedna prije nego što je prvi put viđen u javnosti 10. srpnja. Priopćenjem i videozapisom objavljenima u utorak vjerojatno se želi pokazati da Gerasimov nije samo ostao na položaju, već je i aktivno angažiran s vojnicima na bojišnici, navodi Reuters.

U regiji Zaporižja vode se jedne od najtežih borbi posljednjih tjedana otkako je Ukrajina pokrenula protuofenzivu početkom lipnja.

 

Ruske vlasti: Osujećen još jedan napad dronovima na Moskvu

07:12

Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako je tijekom ranog jutra u utorak osujećen još jedan napad dronovima "terorističkog režima u Kijevu" na Moskvu.

Ruska protuzračna obrana oborila je sve dronove osim jednoga koji je pogodio 21. kat jednog od nebodera u Moskva-Cityju, kompleksu poslovnih zgrada.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin potvrdio je kako je pogođen isti neboder kao i prije nekoliko dana, ali kako nije bilo ozlijeđenih već je samo prouzročena materijalna šteta. 

- Oštećeno je oko 150 kvadratnih metara fasade, objavio je Sobjanin.

 

Dronovima napadnuto središte Harkiva, uništena dva kata studentskog doma

07:06

Dužnosnici u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkivu objavili su kako su u utorak tijekom noći dronovima napadnuti naseljeni dijelovi grada te kako su uništena dva kata jednog studentskog doma.

Čelnik policije za harkivsku regiju Volodimir Timoško istaknuo je kako se radilo o dva zasebna udara, jednom na studentski dom, a drugom na samo središte grada, dok je gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov u svojoj izjavi govorio o tri napada.

Srećom, studentski je dom bio prazan u trenutku udara, dok je u središtu grada jedna osoba ozlijeđena.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-103-10933364

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.