SAD je uveo nove sankcije protiv predstavnika bosanskih Srba

SAD je uveo nove sankcije protiv predstavnika bosanskih Srba

State Department i Ministarstvo financija SAD-a najavili su u ponedjeljak uvođenje dodatnih sankcija protiv predstavnika bosanskih Srba, koji su optuženi za podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Sankcije su uvedene protiv četvorice političara, među kojima su i predsjednik parlamenta u Banjoj Luci te srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Američko ministarstvo je u obrazloženju svojih odluka navelo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podržao podnošenje zakona kojim se utvrđuje da odluke Ustavnog suda BiH ne vrijede u Republici Srpskoj. SAD su mu početkom godine i ranije u srpnju 2017. uvele sankcije zbog prijetnji odcjepljenjem od Republike Srpske.

Sankcije, koje uključuju zabranu putovanja u SAD, zabranu poslovanja sa sankcioniranim osobama i oduzimanje imovine u SAD, sada su uvedene protiv predsjednika Skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, premijera Republike Srpske Radovan Visković, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i ministar pravde Miloš Bukeljević , prenose američki mediji.

Dodik je u današnjoj reakciji na sankcije Washingtona rekao da one pokazuju "slabost jedne globalne sile". “SAD nisu birale dužnosnike Republike Srpske, pa ih neće ni opozvati”, objavio je putem Twittera. Dodik je uvjeren da SAD na ovaj način žele "disciplinirati sve koji ne misle kao oni".

Prisjetimo se i da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u listopadu prošle godine okupio u Banjoj Luci tisuće svojih pristalica koje je pozvao na skup potpore s kojeg je poručio da će se Republika Srpska sigurno osamostaliti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.