Goran Bandov o sve napetijoj političkoj situaciji u SAD-u

Goran Bandov o sve napetijoj političkoj situaciji u SAD-u

Bivši predsjednik Donald Trump, koji je sve izgledniji kandidat republikanaca i na izborima iduće godine, morat će se suočiti i s trećom optužnicom u posljednjih pet mjeseci, najtežom do sada - za pokušaj promjene rezultata izbora 2020. kada je izgubio od Joea Bidena. S druge strane, Biden, koji želi još jedan mandat, osim poodmakle dobi, suočava se i s problemima zbog kongresne istrage o njegovu sinu Hunteru, a velik udarac njegovoj administraciji zadala je i jedna od najuglednijih globalnih rejtinških agencija, Fitch, koja je srušila kreditni rejting Sjedinjenih Država.

Sve usijanije političko ozračje u Sjedinjenim Državama analizirao je u središnjem Dnevniku HTV-a, Goran Bandov, rukovoditelj Ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

- Ovo je najteža Trumpova optužnica do sada. Definitivno je to pitanje povrede Ustava. Ključno pitanje je je li Donald Trump znao ili nije, je li manipulirao sa podacima ili ne. Ako je bio duboko uvjeren da sve što je govorio tada da to nije tako, onda možemo govoriti da ima veliku šansu da se izvuče iz optužnice, a ako postoje dokazi koji potvrđuju da je znao i manipulirao onda će se naći na opasnoj litici i s koje bi mogao skliznuti i biti osuđen, rekao je Bandov.

Istaknuo je i kako ovo ne treba sa Trumpove strane gledati kao nešto isključivo negativno.

- Njemu se otvaraju vrata još snažnijeg pozicioniranja na medijskom prostoru. Njegovim biračima je ovo dodatni argument da je Donald Trump u pravu, rekao je Bandov, dodavši da ako ovo ostane na optužnici i ne bude osude, da će biti u korist Trumpa.

 Ni Biden ne plovi mirnim morem. Itekako su ga uzburkali problemi s kojima se suočava njegov sin Hunter. 

Bandov je rekao kako je to priča koja se u američkoj političkoj sferi pojavljuje godinama, još iz razdoblja dok je Biden bio potpredsjednik SAD-a.

- On se do sada uspio, na neki način, odmaknuti od tih optužbi. Sada je malo neugodna situacija ovaj opoziv, koji se pojavljuje kao vrlo mogući moment. Prije nekoliko mjeseci Republikanci su odbacivali tu mogućnost, ali zadnjih dana se o tome razmatra. To će biti neugodno za samog predsjednika Bidena, koji nije samo predsjednik već se želi kandidirati i na narednim predsjedničkim izborima, smatra Bandov.

Osvrnuo se i na informaciju da je Fitch snizio kreditni rejting najmoćnijeg svjetskog gospodarstva. 

- Udarac Fitcha je snažni udarac na SAD, ali pitanje je kako građani osjećaju ekonomsku situaciju SAD-a. Realne analize pokazuju da se ne radi o SAD-u, da bi udarac mogao biti još snažniji. Znači, Sjedinjene Američke države još su dobro i prošle kod ove ocjene zbog onoga što se očekuje da bi mogle biti u narednom razdoblju. Znači da bi ekonomska snaga mogla još dodatno pasti, zaključio je Bandov. 

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/bandov-o-sve-napetijoj-politickoj-situaciji-u-sad-u-10935953

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.