Kijev: Napad dronom na zračnu luku u Pskovu izveden s ruskog teritorija

RAT U UKRAJINI

Dva ukrajinska drona napala su u petak rano ujutro ruski grad Kurčatov, blizu nuklearne elektrane Kursk, rekao je guverner Roman Starovojt, a gradonačelnik Moskve kazao je da je ruska obrana srušila dron blizu Moskve.

Erdogan u ponedjeljak u posjetu Rusiji

15:15

Kremlj je u petak objavio da će ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak u Sočiju primiti turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana s kojim će, kako se očekuje, razgovarati o obnovi sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Kremlj upozorava da će baza britanskog BAE Systemsa u Ukrajini biti vojna meta

14:03

Kremlj je u petak poručio da nije zadovoljan odlukom britanske obrambene tvrtke BAE Systems da dođe u Ukrajinu, upozorivši da će tvornice koje će proizvoditi oružje za korištenje protiv Rusije biti mete za rusku vojsku.

Na pitanje o toj odluci, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima: "Naravno, bilo kakve tvornice za proizvodnju oružja, osobito ako se ono bude koristilo protiv nas, privući će posebnu pozornost naše vojske."

Rekao je da ta odluka neće utjecati na tijek sukoba u Ukrajini niti pridonijeti smanjenju neprijateljstava.

BAE Systems, najveća britanska obrambena tvrtka, objavila je u četvrtak da je otvorila podružnicu u Ukrajini i sklopila ugovore s ukrajinskom vladom o naoružavanju ukrajinske vojske.

Plan je da u Ukrajini u suradnji s partnerima proizvodi lake topove od 105 mm.

London: Moskva pojačava obranu na krimskom mostu

14:01

Britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću o ratu u Ukrajini poziva se na satelitske snimke koje pokazuju da je Moskva podigla barijeru od djelomično potopljenih brodova kao liniju obrane od ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama.

Ruske snage "primjenjuju lepezu pasivnih (mjera) obrane poput strojeva za dim i podmorskih prepreka, uz aktivne obrambene mjere poput sustava protuzračne obrane, kako bi povećali (vjerojatnost) preživljavanja pri prelasku preko vode i minimizirali štetu od budućih napada", napisalo je ministarstvo na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

"Na južnom dijelu mosta, ovo uključuje nekoliko plovila međusobno udaljenih 160 metara", dodaje se u izvješću.

Most za Rusiju predstavlja ključnu liniju opskrbe između Krima i ruskih snaga u okupiranoj Hersonskoj i Zaporiškoj oblasti.

Britansko ministarstvo obrane svakodnevno objavljuje izvješća o ratu u Ukrajini otkako je Rusija započela invaziju u veljači 2022., a Moskva ga optužuje za širenje dezinformacija.

Rosatomovo upozorenje

Ruska državna tvrtka za nuklearnu energiju Rosatom u petak je rekla da je njezina nuklearna energetska infrastruktura i dalje meta ukrajinskih napada, objavila je državna novinska agencja RIA, a prenio Reuters.

Guverner ruske regije Kursk Roman Starovojt objavio je da su dva ukrajinska drona napala u petak rano ujutro ruski grad Kurčatov, blizu nuklearne elektrane Kursk.

Nije spomenuo nikakvu potencijalnu štetu na nuklearnoj elektrani Kursk koja se nalazi tek nekoliko kilometara od grada Kurčatova.

Nuklearna elektrana Kursk, sagrađene u sovjetsko doba ima jednake reaktore kao i nuklearka Černobil.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin objavio je u petak da je ruska obrana oborila dron koji se približavao i da je srušen blizu grada Ljuberci, jugoistočno od glavnog grada Rusije.

Moskva je izvijestila o prvim napadima bespilotnim letjelicama početkom svibnja, kada su dvije bile ispaljene na Kremlj bez nanošenja štete. Od tada su postali česta pojava.

Većinu je presrela ruska protuzračna obrana, ali nekoliko ih je pogodilo zgrade u poslovnoj zoni glavnog grada.

Ukrajina gotovo nikada ne preuzima odgovornost za napade na ruskom teritoriju, iako su dužnosnici često izražavali zadovoljstvo zbog njih.

Kijev: Napad dronom na zračnu luku u Pskovu izveden s ruskog teritorija

13:10

Napad dronom ovaj tjedan na zračnu luku u Pskovu, na sjeverozapadu Rusije, izveden je s ruskog teritorija, rekao je šef ukrajinske vojno-obavještajne službe, priznavši prvi put da Ukrajina djeluje s ruskog teritorija.

- Dronovi korišteni za napad na zračnu bazu Kresti u Pskovu poslani su iz unutrašnjosti Rusije, objavio je Kirilo Budanov na Telegramu, uz poveznicu prema intervjuu koji je dao za The War Zone.

- Djelujemo s ruskog teritorija, rekao je.

Po toj stranici, dužnosnik nije želio reći jesu li operaciju izveli njegovi ljudi ili Rusi koji rade za Kijev. Budanov je rekao da su "uništena dva (ruska vojna zrakoplova), a još dva teško su oštećena".

The War Zone je objavio i satelitske snimke izgorjelih zrakoplova.

Dronovi su noću na srijedu napali zračnu luku u Pskovu, na sjeverozapadu Rusije, uz granicu s Estonijom, Latvijom i Bjelorusijom. To je oko 700, 800 kilometara od ukrajinske granice i takvi napadi su rijetki.

Ruski projektil pogodio privatnu tvrtku u središnjoj Ukrajini

10:17

Ruske snage pogodile su u noćnom napadu privatnu tvrtku krstarećim projektilom dugog dometa u središnjoj ukrajinskoj regiji Vinici, priopćile su ukrajinske vlasti u petak.

U napadu je oštećena imovina i nepoznat je broj ozlijeđenih, rekao je guverner Sergej Borzov.

- Nažalost, ima žrtava, pruža im se sva potrebna pomoć, napisao je Borzov na Telegramu.

Kijevske zračne snage priopćile su da su oborile jedan od dva lansirana krstareća projektila. Projektil je oboren iznad regije Kirovograd, objavio je guverner na Telegramu.

Od početka invazije u veljači 2022., Rusija često napada zračnim putem ukrajinske centre daleko od linije bojišnice.

Požar na jugozapadu Moskve

08:14

U Moskvi je izbio jak požar u jugozapadnom okrugu. Navodi se da je to posljedica udara drona, izvijestila je agencija NEXTA.

Britanci: Rusija potapa brodove kako blokirala pristup podvodnih dronova Krimskom mostu

08:00

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svom dnevnom izvještaju o ratu u Ukrajini, otkrilo je kojim taktikama se Rusija koristi kako bi zaštitila Krimski most.

- Kerčki tjesnac je usko grlo za vojnu logističku potporu ruskim snagama u okupiranim područjima Hersonske i Zaporiške oblasti. Rusija se uvelike oslanja na Krimski most i trajekte za prelazak tjesnaca. Rusija koristi niz pasivnih obrambenih sustava kao što su generatori dima i podvodne barijere, uz aktivne obrambene mjere kao što su sustavi protuzračne obrane, kako bi ojačala sposobnost preživljavanja vodenih prijelaza i smanjila štetu od budućih napada, rekli su.

Istaknuli su kako je ovaj most iznimno važan, kako za "logistiku", tako i za "simboliku ruske okupacije".

- Važnost mosta i za logistiku i za simboliku ruske okupacije nalaže ove opsežne mjere zaštite. Od 29. kolovoza 2023. slike potvrđuju da je Rusija stvorila podvodnu barijeru od potopljenih brodova i zaštitnih grana za odvraćanje od napada površinskih vozila bez posade (USV) na Krimski most. Na južnom dijelu mosta to uključuje nekoliko plovila međusobno udaljenih 160 metara. Oni se nalaze na istom mjestu gdje se dogodio ukrajinski USV napad "Sea Baby" 17. srpnja 2023, kazali su.

Naglasili su i da rusija koristi "radarske mamce", vjerojatno kako bi omela proturadarske rakete HARM.

- Prethodno je, u rujnu 2022., ruska mornarica nekoliko dana nakratko isprobavala radarske mamce na teglenicama, s ciljem odvraćanja projektila koji traže radar. Ostale protumjere za zaštitu mosta uključuju upotrebu TDA-3 generatora dima postavljenih na kamione, s vježbom koja je provedena 24. svibnja 2023. Ovaj je dim aktiviran za odvraćanje nadolazećih zračnih prijetnji 12. kolovoza 2023, zaključili su.

SAD tereti muškarca za krijumčarenje mikroelektronike za vojne potrebe u Rusiju

07:30

Američki tužitelji u četvrtak su optužili rusko-njemačkog državljanina za krijumčarenje velikih količina mikroelektroničke tehnologije s vojnom primjenom u Rusiju, za eventualnu upotrebu u ratu te zemlje u Ukrajini.

Arthur Petrov, 33-godišnji dvojni rusko-njemački državljanin, uhićen je 26. kolovoza na Cipru na zahtjev američke vlade, prema izjavi američkog državnog odvjetnika Damiana Williamsa na Manhattanu.

Petrov i dva neimenovana ruska suzavjerenika optuženi su za korištenje lažnih tvrtki za prikrivanje lažne nabave od američkih distributera mikroelektronike koja podliježe američkoj izvoznoj kontroli.

Tužitelji su rekli da je tehnologija bila namijenjena Electrocomu, Sankt Peterburgu, dobavljaču elektroničkih komponenti za tvrtke koje isporučuju oružje i drugu opremu ruskoj vojsci.

Jedan od suurotnika je suosnivač i generalni direktor Electrocoma, navodi se u kaznenoj prijavi protiv Petrova od 11. kolovoza, objavljenoj u četvrtak.

Petrovljev odvjetnik nije se mogao odmah identificirati. Electrocom nije odmah odgovorio na e-mail zahtjev za komentar nakon radnog vremena.

- Napori da se Rusija nezakonito opskrbi vojnom tehnologijom iz SAD-a predstavljaju uvredu nacionalnoj sigurnosti, rekao je Williams u svojoj izjavi.

Petrov se suočava s 11 kaznenih točaka, uključujući kršenje američkih zakona o kontroli izvoza, krijumčarenje, udruživanje radi počinjenja prijevare i pranje novca te druge optužbe za zavjeru.

Svaka točka nosi maksimalnu zatvorsku kaznu od pet do 20 godina.

Prema kaznenoj prijavi, prokrijumčarena tehnologija uključivala je komponente izvađene iz ruske vojne opreme pronađene na ratištima u Ukrajini, poput navođenih projektila, dronova te uređaja za elektroničko ratovanje i komunikaciju.

Više od 225.000 dolara komponenti isporučeno je tijekom sheme, koja je trajala od veljače 2022. do kolovoza 2023., navodi se u pritužbi. Rusija je napala Ukrajinu u veljači 2022.

Petrovljev slučaj djelomično je koordinirao Radna skupina KleptoCapture Ministarstva pravosuđa SAD-a, koja je stvorena za provedbu sankcija, ograničenja izvoza i drugih mjera kao odgovor na invaziju na Ukrajinu.

Rusija tvrdi kako je oborila dronove u blizini Moskve, Pskova i Kurska

07:00

- Ruske jedinice protuzračne obrane "neutralizirale su neidentificirani objekt" u zapadnoj regiji Pskov, rekao je lokalni guverner rano u petak, u istoj regiji u kojoj je ukrajinski dron pogodio vojni transportni zrakoplov ranije ovog tjedna.

Guverner Mikhail Vedernikov objavio je video na Telegramu na kojem se vidi kako se paljba usmjerava kroz zrak. Rekao je da na terenu nije bilo nikakve štete.

- Ruska protuzračna obrana oborila je dron koji se približavao gradu u petak ujutro, napisao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

- Dron je oboren u blizini Lyubertsyja, jugoistočno od glavnog grada Rusije, rekao je.

- Dvije ukrajinske bespilotne letjelice napale su ruski grad Kurchatov, u kojem se nalazi nuklearna elektrana u regiji Kursk, rano u petak, rekao je guverner Roman Starovoit.

- Hitne službe procjenjuju štetu koju su pretrpjele upravna zgrada i stambena zgrada u napadu, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Starovoit nije spomenuo nikakvu potencijalnu štetu na nuklearnoj elektrani Kursk niti je dao pojedinosti o ciljanim zgradama.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajina-u-nocnim-napadima-dronovima-pogodila-vise-ruskih-gradova-10994921

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.