Angela Merkel: EU nije za ponovno primanje Rusije u G7

a merkel

Čelnici EU-a na summitu G7 u Kanadi suglasni su da još nisu ispunjeni uvjeti za ponovno primanje Rusije, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Govoreći na marginama sastanka na vrhu u Quebecu,A. Merkel je rekla da je prerano reći hoće li čelnici izdati zajedničku izjavu, dodajući da još nisu razgovarali o trgovini i klimi, dva najosjetljivija pitanja. 

- Važno  je da ima manje stvari oko kojih se ne slažemo nego prošle godine - izjavila je kancelarka novinarima, očito umanjujući šanse za uspjeh jednog od najtežih summita G7 u posljednjih nekoliko desetljeća. 

Američki predsjednik Donald Trumpe rekao je da se Rusija treba vratiti u skupinu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, a tu je ideju na Tweeteru kasnije podržao i novi talijanski premijer Giuseppe Conte.

Moskva je iz G7 izbačena nakon pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima 2014.

A.Merkel kaže da su se svi čelnici EU-a okupljeni u Quebecu, uključujući Contea, suglasili da to pitanje nije na dnevnom redu. -Ovdje smo se svi složili da se Rusija ne može vratiti sve dok se u vezi s problemima u Ukrajini ne postigne značajan napredak - istaknula je kancelarka.

što je i zajedničko stajalište.

Mediji su u međuvremenu objavili dijelove nacrta zajendičke izjave u kojoj čelnici G7 pristaju na razmjenu informacija i suradnju s internetskim kompanijama da bi se spriječilo strano uplitanje u izbore u njihovim zemljama.

U Nacrtu se takođoer navodi da se G7 - SAD, Kanada, Japan, Velika Britnaija, Italija, Njemačka i Francuska slažu oko toga da treba osigurati transparentnost financiranja političkih stranaka i političkih oglasa, posebno u izbornim kampanjama. 

Time su se očito referirali na optužbe SAD-a i vlada nekih europskih dražava da se Rusija miješala u njihove izbore. Moskva sve te optužbe odbacuje.

-Strani čimbenici pokušavaju podrivati naša demokratska društva i institucije, naše izborne procese,  naš suverenitet i našu sigurnost - piše u nacrtu.

Trump je danas napao Kanadu i Europsku uniju i rekao kako planira ranije napustiti susret s čelnicima G7 u vrijeme sve veće zabrinutosti svijeta oko trgovinskog rata.

Spor oko američkih tarifa na čelik i aluminij prijeti razdorom na sastanku članica G7 koje se sastaju već 43 godine i tradicionalno pokušavaju doći do konsenzusa o gospodarstvu i po drugim pitanjima.

Trump, za kojeg pomoćnici kažu da nije zainteresiran za multilateralizam, u petak je nastavio svoje napade na "nepravedne trgovinske sporazume" s Kanadom i drugim članicama G7. Bijela kuća je objavila kako će susret s njima napustiti četiri sata ranije nego što je planirano. 

Ranim odlaskom Trump će izbjeći razgovore o klimatskim promjenama i čistoj energiji i biti izvan države kad će kanadski premijer Justin Trudeau i drugi čelnici započeti završne novinske konferencije koje će vrlo vjerojatno biti obilježene kritikama američke trgovinske politike.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.