Zelenski pozdravio uništenje ruskog protuzračnog sustava na Krimu

RAT U UKRAJINI

Vojnici 3. ukrajinske jurišne brigade kritizirali su političko vodstvo zemlje jer je objavilo na aplikaciji Telegram da je ukrajinska vojska osvojila ključno selo Andrijivku južno od Bahmuta, a zatim je tu objavu izbrisalo. Ukrajina je ranije objavila i da je uništila ruski protuzračni sustav na zapadu Krima, što je pozdravio predsjednik Zelenski. Rusko ministarstvo obrane to nije potvrdilo.

Zelenski pozdravio uništenje ruskog protuzračnog sustava na Krimu

00:47

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je uništenje ruskog protuzračnog obrambenog sustava na anektiranom poluotoku Krimu.

- Posebno treba spomenuti cjelokupno osoblje ukrajinske sigurnosne službe kao i naše pomorske snage, rekao je Zelenski u svojoj noćnoj videoporuci, prenosi Reuters.

- Zahvaljujem vam na današnjem trijumfu, rekao je, misleći na ruski protuzračni obrambeni sustav "Trijumf".

- Uništen je protuzračni obrambeni sustav osvajača. Vrlo značajno, bravo, poručio je.

Ukrajina je prethodno priopćila da je napala dva ruska patrolna broda i uništila sofisticirani sustav protuzračne obrane na zapadu okupiranog Krima, pojačavajući svoje udare kako bi osporila dominaciju Moskve u crnomorskoj regiji.

Napadi su uslijedili dan nakon što je Kijev rekao da su ozbiljno oštetili rusku podmornicu i desantni brod koji su bili na popravku u raketnom napadu na brodogradilište u krimskoj luci Sevastopolj, domu ruske Crnomorske flote.

Ukrajinska vojska je u objavi na Telegramu rekla da je pogodila dva ruska patrolna broda u jugozapadnom dijelu Crnog mora, uzrokujući "određenu štetu" u jutarnjem napadu.

Ukrajinska vojska kritizira preranu tvrdnju o zauzimanju ključnog sela Andrijivke

20:20

Vojnici 3. ukrajinske jurišne brigade kritizirali su političko vodstvo zemlje jer je objavilo na aplikaciji Telegram da je ukrajinska vojska osvojila ključno selo Andrijivku južno od Bahmuta, a zatim je tu objavu izbrisalo.

- Takve izjave su štetne, ugrožavaju živote vojnika i utječu na tijek operacija, napisala je brigada na Telegramu. Izjava o osvajanju Andrijivke netočna je i preuranjena, navode.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar ranije u četvrtak objavila je "Andrijivka je naša". 

Brigada ja navela da se snažne borbe i dalje vode u trima selima južno od Bahmuta. Selo Andrijivka u istočnoj Ukrajini udaljeno je manje od 10 kilometara južno od Bahmuta koji je u ruskim rukama.

Maljar je dodala da se borbe nastavalju oko sela i u sujednim naseljima Kliščivka i Kurdjumivka.

Ruski vojni blogeri izvijestili su ranije o povlačenju ruskih vojnika iz Andrijivke i Kliščivke. Tu informaciju nemoguće je neovisno potvrditi, navodi njemačka agencija dpa koja je ranije u četvrtak navečer prenijela objavu Hane Maljar.

Ukrajina oslobodila ključno selo na istoku nakon napada na ruske ciljeve na Krimu

19:09

Ukrajinska vojska oslobodila je selo Andrijivka od ruskih okupatorskih snaga blizu grada Bahmuta u četvrtak, a ranije ujutro dronovima su napali ruske vojne mete na Krimu, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

- Andrijivka je naša, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar na Telegramu. To selo u istočnoj Ukrajini udaljeno je manje od 10 kilometara južno od Bahmuta koji je u ruskim rukama. Maljar je dodala da se borbe nastavalju oko sela i u sujednim naseljima Kliščivka i Kurdjumivka.

Ruski vojni blogeri izvijestili su ranije o povlačenju ruskih vojnika iz Andrijivke i Kliščivke. Tu informaciju nemoguće je neovisno potvrdriti, navodi agencija dpa.

Također, uništeno je i pet ukrajinskih morskih dronova koji su u četvrtak napali brod ruske mornarice u Crnom moru, objavila je RIA, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.

U ruskom napadu na Ukrajinu u kojem je ubijen dječak ranjeno je troje susjeda koji su mu pohitali u pomoć.

Ured državnog odvjetništva u Kiejvu objavio je da je dokumentirao 504 slučajeva djece ubijene u ruskoj invaziji, no upozorava da bi ta brojka mogla biti veća.

Kijev tvrdi da je Rusija napada devet ukrajinskih regija topništvom, bespilotnim letjelicama i drugim oružjem u protekla 24 sata.

Ukrajinska vojska tvrdi da je srušila 17 od 22 dronova "kamikaza" koje je odasla Rusija.

Rusija protjeruje dvojicu američkih diplomata

18:17

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je pozvalo američku izaslanicu Lynne Tracy i reklo joj da prvi tajnik veleposlanstva Jeffrey Sillin i drugi tajnik David Bernstein moraju napustiti Rusiju u roku od sedam dana.

- Imenovani su provodili nezakonite aktivnosti, održavajući kontakt s ruskim državljaninom R. Šonovom, optuženim za 'povjerljivu suradnju' sa stranom državom, stoji u ruskom priopćenju.

Ruska strana očekuje da će Washington izvući ispravne zaključke i suzdržati se od sukobljavajućih koraka, ističe se u priopćenju.

Satelitske snimke potvrdile da su pogođeni brod i podmornica

13:34

Reuters je objavio satelitske snimke luke u Sevastopolju s nekoliko dana odmaka. Na snimkama se vide razmjeri štete na podmornici klase "Kilo" i na ruskom desantnom brodu klase "Ropucha".

Ukrajina uništila skupocjeni raketni sustav S-400 na Krimu

10:39

- Ukrajina je uništila ruski sustav protuzračne obrane u blizini grada Jevpatorije na anektiranom Krimu u noćnom napadu bespilotnim letjelicama i projektilima koji su u četvrtak izveli Služba sigurnosti Ukrajine i mornarica, rekao je ukrajinski obavještajni izvor za Reuters.

Rusija je rekla da je njezina protuzračna obrana preko noći oborila 11 jurišnih bespilotnih letjelica iznad Krima, koji je Rusija napala i pripojila Ukrajini 2014.

- Ukrajinski izvor je rekao da su dronovi zaslijepili ruski sustav protuzračne obrane "Trijumf" napadom na njegov radar i antenu. Mornarica je zatim ispalila dvije krstareće rakete Neptun ukrajinske proizvodnje na lansirne komplekse sustava, rekao je izvor.

Protubrodski projektil Neptun modificiran je za napad na kopnene ciljeve, kažu vojni analitičari.

Napad dolazi dan nakon što je Ukrajina lansirala projektile na krimsku luku Sevastopolj, dom crnomorske flote ruske mornarice, u napadu koji je signalizirao rastuće raketne sposobnosti Ukrajine

Novinar Kijev Posta: Velike eksplozije u Saratovu

08:50

Jason Jay Smart, novinar Kijev Posta, na svom X profilu (prethodno poznatom kao Twitter) izvijestio je kako su tisuću kilometara od bojišnjice u ruskom gradu Saratovu koji je u blizini vojne baze Engels, zabilježene velike eksplozije.

Ukrajina kaže da je rusko granatiranje ubilo dijete, oboreno 17 dronova

08:20

Ukrajina je u četvrtak priopćila da je oborila 17 od 22 ruske bespilotne letjelice koje su napadale njezin teritorij tijekom noći, te da je jedno dijete ubijeno na jugu zemlje od topničkog granatiranja.

Ured glavnog tužitelja Ukrajine priopćio je da je šestogodišnji dječak ubijen, a još četiri osobe, uključujući njegovog 13-godišnjeg brata, ranjene su u ruskom granatiranju u selu Novodmitrivka u regiji Herson.

- Neprijateljske granate pogodile su privatnu kuću i njezin teritorij, rekli su u izjavi za Telegram.

Odvojeno, ukrajinske zračne snage rekle su da su oborile dronove u nekoliko regija na jugu i sjeveru Ukrajine.

- U noći 14. rujna 2023., od 21 do 2:30 ujutro, ruski osvajači napali su Ukrajinu s nekoliko grupa tipa Shahed-136/131 (dronovi) iz tri smjera, stoji u objavi na Telegramu.

Guverner regije Dnjepropetrovsk Serhiy Lysak rekao je da su tri bespilotne letjelice bile iznad regije i oštetile nekoliko zgrada. Još jedan dio regije pogođen je tijekom noći topništvom i raketama, rekao je.

Nakon što je u početku nastojala gađati ukrajinske mete projektilima, Rusija se ove godine sve više okrenula Shahedu, jeftinoj iranskoj bespilotnoj letjelici kamikaza koja je potrošnija i može zbuniti protuzračnu obranu svojom manjom veličinom i malom brzinom.

Južna Koreja zabrinuta zbog vojne suradnje Sjeverne Koreje i Rusije

07:18

Južnokorejski ministar za ujedinjenje zadužen za odnose sa Sjeverom Korejom izrazio je zabrinutost zbog vojne suradnje između Sjeverne Koreje i Rusije, izvijestila je u četvrtak glavna južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Kim poziva Putina u Sjevernu Koreju dok nastavlja posjet Rusiji

07:17

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina u svoju zemlju tijekom njihovih razgovora u Rusiji, izvijestili su u četvrtak državni mediji, pri čemu se očekuje da će Kim nastaviti svoje putovanje posjetom vojnim proizvodnim pogonima.

Rusija tvrdi da je 11 ukrajinskih dronova uništeno iznad Krima

07:14

Ruska protuzračna obrana uništila je u četvrtak ujutro 11 ukrajinskih dronova iznad Krima, citirala je ruska državna novinska agencija RIA rusko Ministarstvo obrane.

Također, uništeno je i pet ukrajinskih morskih dronova koji su u četvrtak napali brod ruske mornarice u Crnom moru, objavila je RIA, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-117-11035023

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.