Rusi dronovima napali Lavov, eksplozije u gradovima diljem Ukrajine

RAT U UKRAJINI

Iz Ukrajine jutros izvješća o ruskim napadima na Lavov te eksploziji i požaru u industrijskom skladištu. Eksplozije i u Odesi, Kramatorsku, Slovjansku, u Doneckoj oblasti te Hersonu. 

Eksploziju u Kostjantinovki uzrokovao ukrajinski projektil

12:14

Dokazi sugeriraju da je smrtonosnu eksploziju na prometnoj tržnici u Kostjantinovki na istoku Ukrajine uzrokovao zalutali ukrajinski projektil ispaljen iz sustava za lansiranje Buk, izvijestio je The New York Times. Ukrajina tvrdi da je eksploziju 6. rujna, u kojoj je poginulo najmanje 16 ljudi, izazvao ruski projektil.

New York Times citirao je stručnjake za protuzračnu obranu koji kažu da projektili poput ovog koji je pogodio Kostjantinovku mogu skrenuti s kursa iz raznih razloga, moglo je doći do elektroničkog kvara ili oštećivanja sustava za navođenje rakete.


Snimke sigurnosnih kamera pokazuju da je projektil doletio u Kostjantinovku iz smjera teritorija pod kontrolom Ukrajine. Dva svjedoka rekla su NYT-u da su vidjeli kako su projektili ispaljeni iz Družkovke u smjeru ruskih linija bojišnice otprilike u vrijeme napada. Jedan svjedok tvrdi da su projektili otišli u smjeru Kostjantinovke.

Mjere rupa i fragmenata pronađenih na mjestu događaja konzistentne su s projektilom 9M38 koji se ispaljuje iz sustava Buk. Taj sustav koriste i Ukrajina i Rusija. Pomoćnik ukrajinskog predsjednika nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa da komentira ovaj slučaj.

Eksplozije na jugu i istoku Ukrajine

12:09

Eksplozije i u Odesi, Kramatorsku, Slovjansku, u Doneckoj oblasti te Hersonu.

Ukrajinske zračne snage objavile su da je protuzračna obrana noćas uništila 27 od 30 ruskih bespilotnih letjelica - na jugu, u središnjem dijelu zemlje i na zapadu te balističku raketu Iskander koja je lansirana s okupiranog Krima na Krivi Rih - grad u središnjoj Ukrajini.

Zalenski obišao ranjene ukrajinske vojnike

11:55

Zelenski je u New York sa suprugom stigao jučer. Obišao je ranjene ukrajinske vojnike koji se nakon amputacije liječe u Sveučilišnoj bolnici na Staten Islandu.

- Zahvaljujem svim našim vojnicima i njihovim obiteljima. Vidim ovdje njihove supruge, sestre, braću. Hvala liječnicima koji su omogućili da san živi i da se vrati kući. Hvala vam na potpori. Veoma nam je važno da sve naše riječi i poruke čuju naši partneri, unatoč tomu što u Ujedinjenim narodima, nažalost, ipak ima mjesta za ruske teroriste. To nije pitanje za mene, nego za sve članice UN-a, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Osoba poginula u ruskom napadu dronovima na Lavov, izbio požar

10:02

Ruske bespilotne letjelice pogodile su tri industrijska skladišta u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu rano u utorak, pri čemu je izbio golem požar, a poginula je najmanje jedna osoba, rekli su lokalni dužnosnici.

Guverner Lavovske oblasti Maksim Kozicki rekao je da vatrogasci gase požar.

Hitne službe objavile su da se požar proširio na područje od 9450 četvornih metara nakon napada oko pet sati ujutro.

"Želim naglasiti da su ovo obična industrijska skladišta. Ništa vojno nije bilo tamo uskladišteno", rekao je Kozicki na komunikacijskoj platformi Telegram.

Dodao je da su ruske snage upotrijebile 18 dronova u napadu, od kojih je 15 oboreno, uključujući sedam izravno nad Lavovskom oblašću.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo reklo je da je Rusija preko noći lansirala ukupno 30 bespilotnih letjelica i jedan balistički projektil Iskander te da je 27 dronova oboreno.

Rusija opetovano napada infrastrukturu ključnu za obranu Ukrajine, energetski sustav i poljoprivredu, no ubijeni su i mnogi civili.

Eksplozije potresle Lavov

07:32

Rano jutros eksplozije su potresle Lavov, grad na zapadu Ukrajine. Tamošnji su dužnosnici objavili da su sustavi protuzračne obrane uključeni kako bi se odbio ruski zračni napad.

I gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji i guverner regije Maksim Kozitski pozvali su ljude da ostanu u skloništima jer se očekuju novi napadi.

Zapadni dio Ukrajine bio je pod uzbunom za zračni napad noćas od dva sata.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusija-zapocela-zracni-napad-na-lavov-11043502

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.