Povijesni susret Trumpa i Kima - denuklearizacija, mir te novo doba u odnosima dviju Koreja i SAD-a

Povijesni  susret Trumpa i Kima  -  denuklearizacija, mir te novo doba u odnosima dviju Koreja i SAD-a

U luksuznom hotelu na otoku Sentosi u Singapuru danas, 12. lipnja , održan je povijesni susret dvojice svjetskih čelnika, potpuno različitih životnih putova i stilova - Donalda Trumpa i Kim Jong-una. Tim susretom trebalo bi biti zapečaćeno razdoblje  kriza i napetosti na poluotoku i u odnosima između Sjeverne KorejE i SAD-a.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernorejski čelnik Kim Jong-un nakon 40-minutnog razgovora potpisali su dokument kojim su usuglasili potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva Sjevernoj Korej - javljaju svjetski mediji.Također,SAD i Sjeverna Koreja obvezali su se i na razvoj novih međudržavnih odnosa, gradnju stabilnog i trajnog mira, a Pjongjang se obvezao i da će vratiti ostatke zatvorenika iz Korejskog rata.

Deklaracija je zaključena obvezom obiju strana da će nastaviti daljnje pregovore "što je prije moguće". S američke strane vodit će ih državni tajnik Mike Pompeo, a vođa sjevernokorejskog tima još nije poznat. Zasad nije poznato što termini poput "potpuna denuklearizacija" i "sigurnosna jamstva" znače.Koju minutu prije nego što će ga potpisati, Trump je sporazum pozdravio kao "sveobuhvatan", a Kim je kazao da je "Sjeverna  Koreja odlučila ostaviti povijest iza sebe" i da će "svijet brzo vidjeti veliku promjenu".

Trump je obećao pozvati Kima u Bijelu kuću, ali nije rekao kada. Susret dvojice čelnika pozorno se pratio u Seulu. Brojni Južnokorejci gledali su prijenos sastanka u Singapuru na ekranima postavljenima na javnim mjestima. Južnokorejski predsjednik nazvao je to "razgovorima stoljeća". Nada se da će sastanak donijeti potpunu denuklearizaciju, mir te novo doba u odnosima dviju Koreja i Sjedinjenih Država.

Kina je također pozdravila summit te očekuje postizanje dogovora o denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Samo još preostaje da se dogovor i ispoštuje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.