Stoltenberg: Obećani tenkovi uskoro stižu na teren

TENKOVI

Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su bespilotne letjelice koje su lansirale ukrajinske snage iznad regija Belgorod i Orel dok je Rusija tijekom noći dronom napala rafineriju nafte Kremečuk u središnjoj ukrajinskoj regiji Poltava. Agencija NEXTA izvijestila je da se u ruskoj regiji Voronjež srušio zrakoplov Su-34.

Potpora tužbi protiv Rusije pred ICJ-em

13:34

Brojne europske države, te Australija i Kanada zatražile su u srijedu od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da se proglasi nadležnim za slučaj u kojem Kijev tuži Rusiju za zloupotrebu konvencije o genocidu kako bi opravdala invaziju na Ukrajinu.

Njemačka je sucima u srijedu rekla da "čvrsto vjeruje" kako je sud nadležan za taj predmet. Njemačka predstavnica Wiebke Ruckert je dodala da njezina zemlja ima snažan interes u tome kako se interpretira konvencija "posebno zbog naše prošlosti".

Konvenciju je potpisalo oko 150 država koje su zainteresirane za to kako će je sud protumačiti. Sucima će se obratiti predstavnici 32 zemlje, sve u korist Kijeva, među kojima i Hrvatska.

Scholz: Moskva mora shvatiti da se oružjem ne ostvaruju politički ciljevi

12:56

Njemački kancelar Olaf Scholz istaknuo je da se "oružjem ne ostvaruju politički ciljevi". Jednako kao i Stoltenberg, ponovio je da su saveznici ujedinjeni i da će nastaviti pomagati Ukrajini.

- Moskva napokon mora shvatiti da se oružjem ne ostvaruju politički ciljevi. Moraju shvatiti da su oni isključivi krivci za ovaj rat, i da je jedini čovjek koji sve ovo može zaustaviti predsjednik Putin, i to samo jednom jedinom zapovijedi - onom o prestanku agresije. On mora shvatiti da smo svi ovdje okupljeni i ujedinjeni u toj ideji.

 
Stoltenberg obećao nastavak vojne pomoći

12:15

Jens Stoltenberg ustvrdio je da će NATO nastaviti pomagati Ukrajini, kako o pitanju municije, tako i o pitanju sustava protuzračne obrane. Otkrio je da će obaćani tenkovi uskoro stići na teren.

- I dalje pružamo neupitnu potporu Ukrajini, a to uključuje nove borbene sustave. Riječ je o topničkom oružju, i mnogo važnije, protuzračnim sustavima. Tenkovi koji su obećani uskoro stižu na teren i vrlo brzo bit će operativni, rekao je glavni tajnik NATO-a.

 
Zrakoplov Su-34 srušio se u regiji Voronjež

10:16

Ruski borbeni zrakoplov Su-34 srušio se u regiji Voronjež u središnjoj Rusiji tijekom trenažnog leta u srijedu ujutro, izvijestila je novinska agencija TASS pozivajući se na ministarstvo obrane.

Zrakoplov je letio bez streljiva i srušio se u napušteno područje, stoji u izvješću. Posada od dvije osobe katapultirala se i poslije je evakuirana, dodaje se.


Uzrok nesreće mogao bi biti tehnički kvar, priopćilo je ministarstvo.

Zelenski i Lavrov mogli bi se sastati u Vijeću sigurnosti

08:07

Očekuje se da će u srijedu na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski biti u središtu sastanka Vijeća sigurnosti, gdje bi se mogao prvi put sastati s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Sastanak Zelenskog i njemačkog kancelara Olafa Scholza također je planiran za srijedu. Tema će biti ukrajinski zahtjev za projektile Taurus, o čemu je Scholz dosad šutio.

Ukrajina traži završetak spora oko trgovine poljoprivrednim proizvodima

08:06

Ukrajina je u utorak apelirala na tri susjedne zemlje u Europskoj uniji da započnu konstruktivan dijalog kako bi se završio spor oko trgovine poljoprivrednim proizvodima i odobrila ono što je nazvala "kompromisnim scenarijem".

Poljska, Slovačka i Mađarska najavile su ograničenja uvoza iz Ukrajine u petak, nakon što je Europska komisija odlučila ne proširiti zabranu prodaje u pet ukrajinskih susjeda, članica EU-a, što također uključuje Rumunjsku i Bugarsku.

Vlade tih zemalja priopćile su da svojim postupcima nastoje zaštititi poljoprivrednike od naglog porasta uvoza žitarica i hrane iz Ukrajine od početka ruske invazije prošle godine.

Glasnogovornik Svjetske trgovinske organizacije potvrdio je da je Ukrajina poduzela prvi korak u trgovinskom sporu podnošenjem pritužbe svjetskom trgovinskom tijelu.

- Možemo potvrditi da je zahtjev za konzultacije primljen u ponedjeljak navečer. Daljnje informacije bit će dostavljene nakon što zahtjev bude proslijeđen našim članovima, rekao je glasnogovornik u e-poruci upućenoj Reutersu.

Rusija pogodila rafineriju nafte u Kremenčuku

06:30

- Rusija je tijekom noći dronom napala rafineriju nafte Kremečuk u središnjoj regiji Poltava u Ukrajini i izazvala požar, rekao je guverner Dmitro Lunin u srijedu.


- Rad rafinerije privremeno je zaustavljen, naveo je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da nema informacija o žrtvama.

- Sinoć su Rusi u više navrata napali regiju Poltava. Naš sustav protuzračne obrane obavio je dobar posao protiv neprijateljskih UAV-ova (besposadnih letjelica), rekao je.

Rusija je više puta gađala tu rafineriju otkako je napala Ukrajinu prošle godine.

- Ukrajinski sustavi protuzračne obrane oborili su 17 od 24 drona koje je Rusija tijekom noći lansirala na Ukrajinu, priopćila je vojska.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

Ukrajina dronovima napala Belgorod, nema žrtava

06:15

Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su bespilotne letjelice koje su lansirale ukrajinske snage iznad regija Belgorod i Orel kasno u ponedjeljak, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, a lokalni dužnosnici rekli su da nije bilo razaranja ni žrtava.

Ministarstvo je u objavama na platformi za razmjenu poruka Telegram reklo da su dvije bespilotne letjelice uništene iznad regije Orel na jugozapadu Rusije i jedna iznad regije Belgorod, koja graniči s Ukrajinom.

Guverneri obiju regija rekli su da nije bilo razaranja ni žrtava. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Nije bilo trenutačnih komentara iz Ukrajine.

Posljednjih mjeseci učestali su napadi bespilotnim letjelicama i projektilima duboko u Rusiju i na teritorij pod ruskom kontrolom, a Moskva za napade okrivljuje Kijev.

Ukrajina rijetko komentira napade, ali rekla je da uništavanje ruske vojne infrastrukture daleko od prve linije potkopava ratne napore Moskve i pomaže Kijevu u protuofenzivi, koja je u tijeku, kako bi vratio područja koja je Rusija okupirala.

Zelenski u UN-u: Okupator se mora vratiti na svoju zemlju

06:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je svjetskim čelnicima okupljenima na Općoj skupštini UN-a u utorak da Rusija pokušava manipulirati globalnom nestašicom hrane kako bi dobila međunarodno priznanje zemlje koju je otela od Kijeva.

Tijekom prvog osobnog pojavljivanja na godišnjoj Općoj skupštini UN-a otkako je Rusija napala njegovu zemlju 2022., Zelenski je kritizirao Moskvu zbog, kako je rekao, "pokušaja da se manipuliranjem cijena hrane i nestašicama hrane na globalnom tržištu dobije priznanje nekih, ako ne i svih okupiranih teritorija".

Optužio je Rusiju da je počinila genocid otmicom ukrajinske djece i rekao da Kijev radi na pripremi globalnog mirovnog summita.

- Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruske agresije nitko u svijetu ne bi usudio napasti bilo koju naciju, izjavio je Zelenski. 

- Okupator se mora vratiti na svoju zemlju, dodao je.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusija-pogodila-rafineriju-u-kremencuku-ukrajinci-napali-belgorod-11045402

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.