Ministar Banožić u Washingtonu: Posjet Senatu SAD-a sjajna je prigoda za jačanje daljnje bilateralne suradnje

Ministar Banožić u Washingtonu: Posjet Senatu SAD-a sjajna je prigoda za jačanje daljnje bilateralne suradnje

 Ministar obrane Mario Banožić sastao se u srijedu 18. listopada u okviru  službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama sa senatorom Steveom Dainesom te direktorom Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju Jamesom Hurschom (Defense Security Cooperation Agency DSCA) u Washingtonu. 

Na sastanku sa senatorom Steveom Dainesom, ministar Banožić je razgovarao o bilateralnoj vojnoj suradnji, aktualnoj situaciji u Izraelu i Ukrajini,  doprinosima sigurnosti unutar NATO saveza i Europske unije, stanju u jugoistočnoj Europi te daljnjim planovima za modernizaciju Hrvatske vojske i razvoju njezinih sposobnosti. U tom kontekstu razgovaralo se o projektu opremanja Hrvatske vojske helikopterima Black Hawk, borbenim vozilima Bradley te nabavi protuoklopnih sredstava Javelin.
Tijekom susreta, vezano za aktualnu sigurnosnu situaciju u svijetu, ministar Banožić istaknuo je: "Danas kad vidimo kako se sigurnosna situacija dodatno usložnjava te utječe i na sigurnosne uvjete mnogih europskih društava, jasno je kako jedinstvo saveznika i jasna transatlantska veza ostaju najbolje sredstvo odvraćanja od potencijalnih terorističkih ugroza i širenja nestabilnosti".
„U kontekstu aktualne globalne sigurnosne situacije, valja istaknuti kako se povijesni projekti modernizacije i opremanja Hrvatske vojske događaju u vrijeme kada je iznimno važno očuvati mir i stabilnost u području regije. Stoga je posjet Senatu Sjedinjenih Američkih Država sjajna prigoda za jačanje bilateralne suradnje s našim najznačajnijim strateškim partnerom u području obrane, koji potporu Republici Hrvatskoj pruža još od njezina osamostaljenja“, rekao je ministar Banožić.

Banožić: Bilo mi je drago čuti i od direktora Hurscha kako je Hrvatska vojska izrasla u respektabilnu vojnu silu

S direktorom Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju Jamesom Hurschom, ministar Banožić je razgovarao o obrambenoj suradnji Hrvatske i SAD-a, globalnoj sigurnosnoj situaciji te opremanju Hrvatske vojske modernim, zapadnim sustavima i tehnologijama.
„Posjet Sjedinjenim Američkim Državama jedan je od koraka u našim nastojanjima da generacijama koje dolaze ostavimo moćnu, modernu i snažnu Hrvatsku vojsku“, rekao je ministar Banožić te dodao kako je Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkoviće zauzela jasan stav kako Hrvatska treba moderno ratno zrakoplovsto, moćnu kopnenu vojsku i snažnu mornaricu. 
„Bilo mi je drago čuti i od direktora Hurscha kako je Hrvatska vojska izrasla u respektabilnu vojnu silu te kako ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država u daljnjim procesima modernizacije i opremanja. Hrvatska vojska ostaje snažan jamac mira i sigurnosti ne samo u granicama Hrvatske, već i puno šire. Posebno mi je drago što će SAD nastaviti pomagati Hrvatskoj u daljnjem snaženju obrambenih sposobnosti kroz uvođenje zapadnih vojnih platformi“, poručio je ministar obrane Banožić.

Direktor DSCA Hursch pohvalio je Hrvatsku vojsku te izrazio predanost i podršku daljnjoj modernizaciji Hrvatske vojske: "Cijenimo Hrvatsku kao lidera u regiji te pomoć koju ste pružili Ukrajini. Također, iznimno cijenimo što je Hrvatska jedna od prvih zemalja koja je izrazila i pokazala podršku Ukrajini u suočavanju s ruskom agresijom". 
U nastavku službenog posjeta SAD-u, ministar Banožić s izaslanstvom MORH-a i Hrvatske vojske posjetio je nacionalno groblje Arlington gdje su odali počast i položili vijenac na Grobu neznanog junaka.
 
 
Foto: MORH/ F. Klen

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.