Izrael se dodatno ukopava i priprema ofenzivu, raketirane stotine lokacija u Gazi

HUMANITARNI KORIDOR

Pojas Gaze i dalje je na meti napada izraelske vojske. Gotovo cijelu noć čule su se eksplozije. Izraelska kopnena vojska dodatno se ukopava i priprema za kopnenu ofenzivu. Njihovi tenkovi spremni su na svim dijelovima pojasa Gaze, baš kao i na granici s Libanonom. Za to vrijeme bolnice u pojasu Gaze na rubu su humanitarne katastrofe.

Egipat popravlja ceste na prijelazu Gaze da bi mogla biti dostavljena pomoć

12:25

Mehanizacija za popravak cesta poslana je preko graničnog prijelaza Rafah iz Egipta u pojas Gaze u pripremi za isporuku dijela pomoći uskladištene na egipatskom Sinajskom poluotoku, izvijestila su dva sigurnosna izvora.

Rafah je jedini prijelaz koji nije pod kontrolom Izraela, ali je izvan funkcije od prvih dana sukoba u Gazi nakon izraelskog bombardiranja na palestinskoj strani granice.

Izrael: Pogođene stotine lokacija

10:08

Izraelska vojska priopćila je da je pogodila stotine lokacija u pojasu Gaze u posljednja 24 sata, ciljajući infrastrukturu Hamasa.

Gaza je i dalje pod opsadom, a Izrael blokira prekograničnu opskrbu vodom, strujom i gorivom. No SAD i Egipat najavljuju da bi kamioni koji dovoze pomoć trebali prijeći iz Egipta u Gazu sutra.

Britanski premijer stigao u Izrael

10:00

Britanski premijer Rishi Sunak je stigao u Tel Aviv gdje će se sastati sa svojim kolegom Benjaminom Netanyahuom i izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom. Očekuje se da će Sunak zatražiti da se pomoć pusti u Gazu i da se Britancima koji su tamo blokirani dopusti da napuste to područje.

Po dolasku u Izrael, Sunak je rekao novinarima u zračnoj luci u Tel Avivu da su napadi Hamasa 7. listopada "neopisiv, užasan teroristički čin" te je ponovio da Ujedinjeno Kraljevstvo stoji uz Izrael. Dodao je da se raduje sastancima s premijerom i predsjednikom i kako se nada da će oni biti produktivni.

Iran: Ovo je kraj Izraela

07:32

Iran otvoreno pruža pomoć i potporu pripadnicima Hamasa u njihovim napadima na sve izraelske ciljeve. Za njih je ovo početak kraja Izraela kao države. 

- Poručujemo Amerikancima i njihovim izraelskim prijateljima - danas vi šaljete rakete koje ubijaju nevine civile. Partneri ste u zločinu koji će biti kažnjen jer ovo je kraj Izraela, izjavio je Ebrahim Raisi, iranski predsjednik.

Izraelski napadi i na Zapadnoj obali

07:25

Troje Palestinaca, među kojima dvoje tinejdžera, ubile su izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak. Izraelske snage napale su selo Budrus, zapadno od Ramallaha, te ustrijelile mladića i ranile još jednu osobu. 

Uz to, 14-godišnje dijete ubijeno je metkom u glavu u izbjegličkom kampu na jugu Betlehema, a 16-godišnje je podleglo ranama nakon što je ustrijeljeno u gradu Tulkarmu, izvijestila je palestinska službena novinska agencija WAFA.

Cijelu noć eksplozije u Gazi

07:20

Pojas Gaze i dalje je na meti napada izraelske vojske. Gotovo cijelu noć čule su se eksplozije. Riječ je izraelskim raketama i zrakoplovima, kako tvrde vojni izvori, kopneni napad još nije u planu.

A na palestinskoj strani, bolnice su i dalje u velikim problemima. Nema lijekova i struje, uvjeti su katastrofalni.

Izrael iz zraka pogodio dva sela na jugu Libanona

07:10

Rano u četvrtak Izrael je izveo zračni napad na dva sela na jugu Libanona, izvijestila je libanonska televizija Al Mayadeen. Izraelske rakete pogodile su Kafr Shubu te područje blizu Odaisseha, dodaje se.

Egipat otvorio granicu za humanitarnu pomoć

07:05

Nakon što je Izrael dopustio prolazak humanitarnih konvoja u pojas Gaze iz Egipta, egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi odobrio je otvaranje graničnog prijelaza Rafah za 20 kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć Gazi. No još se ne zna kada će granica biti otvorena.

Prema riječima glasnogovornika američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Johna Kirbyja, to će se dogoditi kada se popravi cesta. Naime, prijelaz Rafah, vitalna arterija prije borbi, a sada važna ruta za dostavu očajnički potrebnih zaliha, nije službeno zatvoren, ali postao je neoperativan zbog izraelskih zračnih napada na Gazu.

Kamioni s pomoći u utorak su se približili prijelazu Rafah između Egipta i Gaze, iz smjera egipatskog grada El-Ariša, no nisu mogli ući u Gazu jer nije postojao sporazum o isporuci pomoći.

Izrael ima tri uvjeta za dostavu humanitarne pomoći

07:00

Izraelska strana poručila je da neće ometati dostavu međunarodne humanitarne pomoći, ali ima uvjete.

- Kao prvo, tražimo oslobađanje svih izraelskih talaca. Drugo, tražimo da pripadnici Crvenog križa što prije posjete naše otete građane i pruže im svu moguću pomoć. I treće, zahtijevamo da humanitarna pomoć ne završi u rukama Hamasa, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Prosvjedi i strah od terorističkih napada diljem svijeta

06:55

Izrael priprema kopneni napad u pojasu Gaze. Jedanaestog dana rata između Izraela i Gaze neizvjesnost je sve veća, broj žrtava raste na obje strane. 

Nesigurnost i strah prelijeva se na ostale dijelove svijeta - od prosvjeda do pojačanih kontrola na granicama zbog straha od terorističkih napada.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/cijelu-noc-eksplozije-u-gazi-egipat-otvara-granicu-za-humanitarnu-pomoc-11100133

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.