WHO: Medicinska oprema spremna za polazak u Gazu

IZRAELSKI TENK

I dalje nema mira na Bliskom istoku. Raste broj žrtava na obje strane. Izraelu sve više prijeti i Hezbollah iz Libanona. Europski parlament podržao je pravo Izraela na samoobranu. Istodobno poziva na uspostavu humanitarnih koridora prema pojasu Gaze. Pomoć bi trebala stići iz Egipta.

Izraelska veleposlanica u Turskoj napustila zemlju

20:17

Izraelska veleposlanica u Ankari, Irit Lillian, napustila je Tursku zajedno s drugim izraelskim diplomatima, objavili su u četvrtak turska televizija NTV i drugi mediji.

Izraelsko veleposlanstvo odbilo je komentirati to izvješće.

Ranije ovog tjedna, izraelsko Vijeće za nacionalnu sigurnost izdalo je upozorenje protiv putovanja u Tursku, navodeći strah da će Izraelci biti meta onih koji su bijesni zbog izraelskog odgovora na napad Hamasa iz Gaze.

Također je pozvalo izraelske građane u Turskoj da što prije odu.

Nakon upozorenja, izraelski zračni prijevoznici organizirali su letove iz Istanbula kasno u srijedu za Izraelce koji žele napustiti Tursku.

Turski prosvjednici organizirali su mnoge protuizraelske demonstracije, a Turska je proglasila trodnevnu žalost nakon eksplozije u bolnici u Gazi koja je ubila veliki broj Palestinaca.

Izraelska vojska (IDF) u srijedu je objavila snimku za koju tvrdi da dokazuje kako je za eksploziju u bolnici u Pojasu Gaze, u kojoj je ubijeno nekoliko stotina ljudi, nije kriv Izrael.

IDF za katastrofu optužuje palestinsku militantnu organizaciju Islamski džihad. Ona to odbacuje. 

Washington, London i Berlin pozivaju svoje državljane da napuste Libanon

19:48

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Njemačka pozvale su u četvrtak svoje državljane da napuste Libanon zbog napetosti s Izraelom na jugu zemlje.

Od početka rata Izraela i Hamasa koji je izbio nakon neviđenog napada palestinskog islamističkog pokreta na izraelskom tlu, na granici dviju zemalja gotovo se svakodnevno događaju okršaji moćnog libanonskog pokreta Hezbolaha, Hamasova saveznika, i Izraela.

U priopćenju izdanom u četvrtak, američko veleposlanstvo u Bejrutu "pozvalo je američke građane u Libanonu da čim prije planiraju odlazak", dok su komercijalni letovi raspoloživi.

- Preporučujemo američkim građanima koji odluče ostati, da pripreme plan za kriznu situaciju, reklo je ne navodeći druge pojedinosti.

- Ako ste trenutno u Libanonu, pozivamo vas da odmah odete, dok su komercijalni letovi raspoloživi, priopćilo je britansko veleposlanstvo.

Tijekom večeri i njemačko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo svoje državljane da "napuste Libanon" postojećim komercijalnim letovima.

Njemački ministar obrane obećao punu potporu Izraelu

18:00

Njemački ministar obrane u četvrtak je obećao nepokolebljivu potporu Izraelu u borbi protiv Hamasa.

- Nema sumnje, dragi Yoav, što god možemo učiniti za vas, materijalna podrška, mi ćemo učiniti, rekao je Boris Pistorius tijekom posjeta Tel Avivu, stojeći uz izraelskog kolegu Yoava Gallanta.

- Njemačka je uz Izrael, uz narod Izraela, izjavio je Pistorius.

Pozvao je Hamas da oslobodi taoce i istodobno izrazio zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba.

Pistorius je u Tel Aviv stigao nakon što je posjetio njemačke vojnike u mirovnoj misiji UN-a u Libanonu.

On je ranije u četvrtak upozorio da se UN-ovi mirovnjaci ne bi trebali povući, jer bi to u ovome trenutku bio loš znak.

WHO: Medicinska oprema natovarena na kamione i spremna za polazak u Gazu

17:51

Pet kamiona s medicinskim potrepštinama spremno je i čeka na granici između Gaze i Egipta, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija, pozdravivši najavu Izraela da neće blokirati ulazak konvoja pomoći na palestinski teritorij.

- Naši kamioni natovareni su i spremni za polazak, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare.

Kazao je i kako se nada da će zalihe biti dostavljene čim se otvori prijelaz Rafah te izrazio nadu da će to biti sutra.

Isporuka s pomoći trebala bi biti prva nakon što je Izrael zaprijetio uvođenjem "potpune blokade" uskoga pojasa Gaze u kojem živi 2,3 milijuna ljudi, najavio prekid opskrbe električnom energijom i zaprijetio obustavom dotoka hrane i goriva, kao odgovor na razorni Hamasov napad na izraelski teritorij 7. listopada.

U međuvremenu su se dogodili i teški izraelski zračni napadi na pojas Gaze, a UN je upozorio na "humanitarnu katastrofu".

Prvi kamioni humanitarne pomoći teško da će ohrabriti blokirane Palestince

16:26

Dvadeset kamiona natovarenih humanitarnom pomoći koji bi iz Egipta trebali ući u pojas Gaze teško da će ohrabriti palestinsko stanovništvo koje nastoji izvući živu glavu pod izraelskim zračnim udarima i preživjeti zbog kronične nestašice hrane i lijekova.

Nakon intenzivnih diplomatskih napora Egipat je pristao otvoriti svoj jedini granični prijelaz prema Gazi, rekao je Washington, pa bi prvi kamioni pomoći trebali stići do Gaze, skučenog područja s čak 2,3 milijuna stanovnika blokiranog u enklavi.

- Ta pomoć je grebanje po površini, od arapskih i stranih zemalja ne tražimo ništa drugo nego da zaustave bombardiranje naših domova, kaže El-Awad El-Dali (65), stojeći kraj porušenih kuća.

Kao i mnogi Palestinci i on misli da arapske zemlje nisu učinile dovoljno da podrže palestinsku stvar, a posebno ne one države koje su sklopile ugovore o normalizaciji odnosa s Izraelom.

- Želimo da zaustave bombardiranja ljudi koji pogibaju u vlastitim domovima, rekao je.

Sjedinjene Države i Egipat dogovorili su s Izraelom dostavu pomoći u Gazu, a Bijela kuća objavila je da je dogovoren prolaz za 20 kamiona putem graničnog prijelaza Rafah idućih dana u nadi da će poslije slijediti i drugi.

Izrael je ponavljao da neće dopustiti dopremu pomoći u Gazu sve dok Hamas ne oslobodi oko 200 talaca koje je oteo radikalni palestinski islamistički pokret Hamas koji nadzire Gazu. Hamas je u munjevitom napadu na Izrael ubio i 1400 ljudi.

Većina stanovnika Gaze ovisila je o humanitarnoj pomoći i prije ovog sukoba i prema UN-u stotinjak kamiona na dan dovozilo je pomoć za enklavu koja godinama živi u blokadi.

Od Hamasova napada 7. listopada ubijeno je 3.748 Palestinaca, a 12.065 je ranjeno u zračnim udarima, govore podaci ministarstva zdravstva iz Gaze. 

Netanyahu tvrdi da je svrha Hamasova napada bila narušiti mir u regiji

15:44

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je rekao kako smatra da je svrha Hamasova napada na Izrael bila narušiti mir i spriječiti da se Bliskim istokom proširi mir te je pozvao britanskog premijera Rishija Sunaka da nastavi podržavati izraelsku protuofenzivu u Gazi.

EP za humanitarnu stanku u ratu Izraela i Hamasa

14:56

Europski parlament podržao je pravo Izraela na samoobranu, ali u skladu s međunarodnim pravom te je pozvao na humanitarnu stanku i uspostavu humanitarnih koridora prema pojasu Gaze.

Rezolucija o napadu Hamasa na Izrael i situaciji u Gazi prihvaćena je s 500 glasova za, 21 protiv i 24 suzdržana, nakon što je EP u srijedu raspravljao o sukobu na Bliskom istoku.

Eurozastupnici su pozvali na "humanitarnu stanku" i osudili napade na civile i civilnu infrastrukturu kao "opasno kršenje međunarodnog prava".

EP u rezoluciji "najoštrije osuđuje terorističke napade terorističke skupine Hamas na Izrael te izražava svoju potporu Državi Izrael i njezinu narodu" i upozorio na potrebu da se "iskorijeni teroristički Hamas".

Eurozastupnici priznaju pravo Izraela na samoobranu, ali napominju da "djelovanje Izraela mora biti strogo u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom", kao i da je "važno razlikovati palestinski narod i njegove legitimne težnje, s jedne strane, i terorističku organizaciju Hamas i njezina teroristička djela, s druge strane".

Istu poruku poslala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu na raspravi s eurozastupnicima.

U izraelskim zračnim napadima ubijena jedina žena u Hamasovu politbirou

12:57

Jedina članica politbiroa Hamasa, glavnog tijela skupine za donošenje odluka, ubijena je u izraelskim zračnim napadima u pojasu Gaze, prema izvješćima palestinskih medija.

Izraelska vojska izjavila je da istražuje ta izvješća.

Prema izvješćima, 68-godišnja Džamila al-Šanti ubijena je u zračnom napadu. Bila je udovica vođe i suosnivača Hamasa Abdela Aziza al-Rantisija, kojeg su izraelske snage ubile u travnju 2004.

Sunak i Herzog istaknuli potrebu izbjegavanja daljnje eskalacije nasilja u regiji

12:42

Izrael je gađao Gazu u više zračnih napada, dok je britanski premijer Rishi Sunak nakon američkog predsjednika Joea Bidena stigao u Izrael kako bi pokazao potporu ratu protiv Hamasa, pozivajući Izrael da olakša položaj opkoljenih stanovnika Gaze.

Sunak je sletio u Tel Aviv nekoliko sati nakon što je Biden otišao, noseći poruke podrške i sućuti Izraelcima.

- Iznad svega, ovdje sam kako bih izrazio svoju solidarnost s izraelskim narodom. Vi ste pretrpjeli neizreciv, užasan čin terorizma i želim da znate da Ujedinjeno Kraljevstvo i ja stojimo uz vas, rekao je Sunak izraelskim novinarima nakon slijetanja.

Sunak i izraelski predsjednik Isaac Herzog na sastanku su istaknuli da treba izbjeći daljnju eskalaciju nasilja u regiji.

Egipat popravlja ceste na prijelazu Gaze da bi mogla biti dostavljena pomoć

12:25

Mehanizacija za popravak cesta poslana je preko graničnog prijelaza Rafah iz Egipta u pojas Gaze kao priprema za isporuku dijela pomoći uskladištene na egipatskom Sinajskom poluotoku, izvijestila su dva sigurnosna izvora.

Rafah je jedini prijelaz koji nije pod kontrolom Izraela, ali je izvan funkcije od prvih dana sukoba u Gazi nakon izraelskog bombardiranja na palestinskoj strani granice.

Izrael: Pogođene stotine lokacija

10:08

Izraelska vojska priopćila je da je pogodila stotine lokacija u pojasu Gaze u posljednja 24 sata, ciljajući infrastrukturu Hamasa.

Gaza je i dalje pod opsadom, a Izrael blokira prekograničnu opskrbu vodom, strujom i gorivom. No SAD i Egipat najavljuju da bi kamioni koji dovoze pomoć trebali prijeći iz Egipta u Gazu sutra.

Britanski premijer stigao u Izrael

10:00

Britanski premijer Rishi Sunak stigao je u Tel Aviv gdje će se sastati sa svojim kolegom Benjaminom Netanyahuom i izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom. Očekuje se da će Sunak zatražiti da se pomoć pusti u Gazu i da se Britancima koji su ondje blokirani dopusti da napuste to područje.

Nakon dolaska u Izrael, Sunak je rekao novinarima u zračnoj luci u Tel Avivu da su napadi Hamasa 7. listopada "neopisiv, užasan teroristički čin" te je ponovio da Ujedinjeno Kraljevstvo stoji uz Izrael. Dodao je da se raduje sastancima s premijerom i predsjednikom i kako se nada da će oni biti produktivni.

Iran: Ovo je kraj Izraela

07:32

Iran otvoreno pruža pomoć i potporu pripadnicima Hamasa u njihovim napadima na sve izraelske ciljeve. Za njih je ovo početak kraja Izraela kao države. 

- Poručujemo Amerikancima i njihovim izraelskim prijateljima - danas vi šaljete rakete koje ubijaju nevine civile. Partneri ste u zločinu koji će biti kažnjen jer ovo je kraj Izraela, izjavio je Ebrahim Raisi, iranski predsjednik.

Izraelski napadi i na Zapadnoj obali

07:25

Troje Palestinaca, među kojima dvoje tinejdžera, ubile su izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak. Izraelske snage napale su selo Budrus, zapadno od Ramallaha, te ustrijelile mladića i ranile još jednu osobu. 

Uz to, 14-godišnje dijete ubijeno je metkom u glavu u izbjegličkom kampu na jugu Betlehema, a 16-godišnje je podleglo ranama nakon što je ustrijeljeno u gradu Tulkarmu, izvijestila je palestinska službena novinska agencija WAFA.

Cijelu noć eksplozije u Gazi

07:20

Pojas Gaze i dalje je na meti napada izraelske vojske. Gotovo cijelu noć čule su se eksplozije. Riječ je izraelskim raketama i zrakoplovima, kako tvrde vojni izvori, kopneni napad još nije u planu.

A na palestinskoj strani, bolnice su i dalje u velikim problemima. Nema lijekova i struje, uvjeti su katastrofalni.

Izrael iz zraka pogodio dva sela na jugu Libanona

07:10

Rano u četvrtak Izrael je izveo zračni napad na dva sela na jugu Libanona, izvijestila je libanonska televizija Al Mayadeen. Izraelske rakete pogodile su Kafr Shubu te područje blizu Odaisseha, dodaje se.

Egipat otvorio granicu za humanitarnu pomoć

07:05

Nakon što je Izrael dopustio prolazak humanitarnih konvoja u pojas Gaze iz Egipta, egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi odobrio je otvaranje graničnog prijelaza Rafah za 20 kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć Gazi. No još se ne zna kada će granica biti otvorena.

Prema riječima glasnogovornika američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Johna Kirbyja, to će se dogoditi kada se popravi cesta. Naime, prijelaz Rafah, vitalna arterija prije borbi, a sada važna ruta za dostavu očajnički potrebnih zaliha, nije službeno zatvoren, ali postao je neoperativan zbog izraelskih zračnih napada na Gazu.

Kamioni s pomoći u utorak su se približili prijelazu Rafah između Egipta i Gaze, iz smjera egipatskog grada El-Ariša, no nisu mogli ući u Gazu jer nije postojao sporazum o isporuci pomoći.

Izrael ima tri uvjeta za dostavu humanitarne pomoći

07:00

Izraelska strana poručila je da neće ometati dostavu međunarodne humanitarne pomoći, ali ima uvjete.

- Kao prvo, tražimo oslobađanje svih izraelskih talaca. Drugo, tražimo da pripadnici Crvenog križa što prije posjete naše otete građane i pruže im svu moguću pomoć. I treće, zahtijevamo da humanitarna pomoć ne završi u rukama Hamasa, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Prosvjedi i strah od terorističkih napada diljem svijeta

06:55

Izrael priprema kopneni napad u pojasu Gaze. Jedanaestog dana rata između Izraela i Gaze neizvjesnost je sve veća, broj žrtava raste na obje strane. 

Nesigurnost i strah prelijeva se na ostale dijelove svijeta - od prosvjeda do pojačanih kontrola na granicama zbog straha od terorističkih napada.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/cijelu-noc-eksplozije-u-gazi-egipat-otvara-granicu-za-humanitarnu-pomoc-11100133

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.