Sjedinjene Države najvažniji strateški partner Hrvatske u području obrane i sigurnosti

Sjedinjene Države najvažniji strateški partner Hrvatske u području obrane i sigurnosti

Posljednjeg dana službenog posjeta Sjedinjenim Državama, ministar obrane Mario Banožić sastao se u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a u Washingtonu s predstavnicom Ureda za političko-vojna pitanja Mirom Resnick, te potpisao Sporazum o primjeni Leahyjeva pravila, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Na sastanku s Resnick još jedanput je potvrđeno da Hrvatska u SAD-u ima snažnog i pouzdanog partnera, a ministar Banožić istaknuo je kako je siguran da će suradnja i partnerstvo u budućnosti biti još čvršće i snažnije, između ostaloga zahvaljujući i onome što je postignuto tijekom ovog njegovog službenog posjeta Sjedinjenim Državama.

„Nakon što sam s ministrom (Lloydom) Austinom potpisao Okvirni sporazum, potpisan je i Sporazum o primjeni Leahyjeva pravila", istaknuo je ministar. 
Riječ je sporazumu kojim se osigurava da su poštovanje i zaštita temeljnih ljudskih prava osnovni uvjet za pružanje primjenjive pomoći SAD-a.

"Na taj način ujedno se olakšava i daljnja suradnja u području opremanja i modernizacije Hrvatske vojske primjenom različitih programa SAD-a, u cilju daljnjeg unapređenja bilateralnih odnosa s našim najvažnijim strateškim partnerom", kazao je Banožić istaknuvši kako je još jedanput potvrđeno da su Sjedinjene Države najvažniji strateški partner Hrvatske u području obrane i sigurnosti.

Hrvatska vojska prepoznata kao stup stabilnosti u jugoistočnoj Europi

Jasno je kako je Hrvatska vojska prepoznata kao stup stabilnosti u jugoistočnoj Europi te kako se SAD u velikoj mjeri oslanja upravo na sposobnosti HV-a kada je u pitanju očuvanje mira u ovom dijelu Europe, rekao je ministar Banožić.

Na kraju službenog posjeta Sjedinjenim Državama, ministar obrane zaključio je kako su pred Hrvatskom vojskom novi značajni projekti ulaganja i opremanja te kako je od Domovinskog rata pa sve do danas, Hrvatska i Hrvatska vojska, koja predstavlja neodvojiv dio našeg nacionalnog identiteta, stvorila velik međunarodni ugled i poštovanje.

U tom kontekstu nastavljamo pozitivan trend rasta obrambenog proračuna, što je vidljivo i iz činjenice da je za 2024. godinu proračun uvećan za više od 60 milijuna eura u odnosu na 2023. godinu. Time smo osigurali daljnji rad na razvoju sposobnosti, potrebnih za suočavanje s konvencionalnim i ne-konvencionalnim prijetnjama, istaknuo je ministar.

"Sve što radimo, radimo za mir i sigurnost generacija koje dolaze. Ponosni na sve što smo kao država postigli u posljednjih 30 godina, osjećamo duboku zahvalnost prema hrvatskim braniteljima, čija vizija nije bila samo slobodna i neovisna hrvatska država, već moderna i moćna vojna sila – Hrvatska vojska", poručio je Banožić, priopćeno je iz MORH-a.

Izvor: Hina/Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.