SAD poziva da se osigura da granični prijelaz Rafah bude otvoren

GRANIČNI PRIJELAZ RAFAH

U pojas Gaze ušli su prvi kamioni s humanitarnom pomoći otkako je prije dva tjedna počeo krvavi rat militanata Hamasa i Izraela. Dvadeset kamiona ušlo je u Gazu iz Egipta preko graničnog prijelaza Rafah koji je ubrzo nakon toga ponovno blokiran.

Iako pomoć stiže, napadi se nastavljaju. Izraelska vojska i noćas je bombardirala pojas Gaze.

U Kairu je počeo mirovni summit na kojem će se razgovarati o primirju između Izraela i palestinskog Hamasa.

Sudionici mirovnoga summita u Kairu žele prekid vatre i pomoć za Gazu

17:15

Svjetski čelnici, koji su se u subotu okupili u Kairu da bi ondje razgovarali o krizi i o miru u Gazi, pozvali su na prekid vatre između Izraela i Hamasa, založili su se za masovnu pomoć Gazi i za to da se donese konačno rješenje 75-godišnjeg izraelsko-palestinskog sukoba.

SAD poziva da se osigura da granični prijelaz Rafah bude otvoren

17:10

Sjedinjene Države zatražile su danas od svih strana u izraelsko-palestinskom sukobu i ratu između Izraela i Hamasa da osiguraju da granični prijelaz u Rafahu bude otvoren, nakon dolaska prvog humanitarnog konvoja u Pojas Gaze iz Egipta.

- Pozivamo sve strane da omoguće da granični prijelaz u Rafahu bude otvoren kako bi se kontinuirano slalo pomoć koja je neophodna stanovništvu Gaze, rekao je, po priopćenju, državni tajnik Antony Blinken, koji se vratio s turneje po Bliskom istoku.

Prvi konvoj od 20 kamiona pomoći ušao je danas preko graničnog prijelaza u Rafahu u Pojas Gaze iz Egipta.

- Otvaranje tog nužnog puta za opskrbu rezultat je potpune diplomatske uključenosti SAD-a u regiji i dogovora predsjednika Bidena s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, tijekom njegova nedavnog povijesnog posjeta Izraelu u srijedu, rekao je.

- Palestinsko civilno stanovništvo nije odgovorno za Hamasov terorizam, naglasio je.

Oko 100.000 prosvjednika u propalestinskom maršu Londonom

16:54

Oko 100.000 ljudi pridružilo se propalestinskim prosvjedima u središtu Londona u subotu, marširajući britanskom prijestolnicom i tražeći trenutni prekid vatre u Gazi nakon napada Hamasa na Izrael prije dva tjedna.

Francuska ministrica vanjskih poslova: Treba uspostaviti humanitarni koridor za Gazu

15:32

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna rekla je da je potrebno uspostaviti humanitarni koridor za dostavu pomoći civilima u Gazi te smatra da bi njegovo uspostavljanje moglo rezultirati prekidom vatre.

- Preduvjet za distribuciju humanitarne pomoći civilnom stanovništvu, pri čemu bi prednost imali oni najugroženiji, je humanitarni koridor, čije bi uspostavljanje moglo dovesti do prekida vatre, rekla je na mirovnom summitu u Kairu na kojemu se razgovara o eskalaciji rata između Izraela i palestinske grupe Hamas u Gazi.

Dodala je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron upravo najavio izdvajanje još 10 milijuna eura za humanitarnu pomoć Palestincima.

Prošli je tjedan tijekom posjeta Kairu ministrica najavila izdvajanje pomoći u vrijednosti od 10 milijuna eura.

Al-sisi: Palestinsko pitanje ne može se riješiti na štetu Egipta

13:07

U Egiptu je počeo sastanak na vrhu za mir između Izraelaca i palestinskog Hamasa.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-sisi naglasio je da se palestinsko pitanje ne može riješiti na štetu Egipta.

- Pozvao sam vas sve ovamo danas kako bismo zajedno dogovorili plan za završetak trenutačne humanitarne katastrofe u Gazi i kako bismo oživjeli put za mir. Za početak je potrebno jamstvo sigurnog, potpunog i neprestanog dopremanja humanitarne pomoći u Gazu, nakon čega odmah moraju slijediti pregovori za prekid vatre i zatim brzi pregovori koji bi završili rješenjem s dvije države i osnivanjem neovisne palestinske države, poručio je Al-Sisi.

Prvi kamioni s humanitarnom pomoći ušli u pojas Gaze

11:18

Prvi kamioni s humanitarnom pomoći za pojas Gaze prošli su kroz jedini granični prijelaz između Egipta i te palestinske enklave, pokazuju snimke egipatskih televizija. Dvadeset kamiona s medicinskim potrepštinama treba ući u pojas Gaze, izvještava egipatski TV kanal al-Qahera.

Ovo su prve isporuke preko graničnog prijelaza Rafah otkako je prije dva tjedna izbio rat između Izraela i Hamasa, islamističke skupine koja vlada pojasom Gaze.

Njemački kancelar Olaf Scholz pozdravio je početak isporuke pomoći. Ispravno je i važno da prva humanitarna pomoć sada stiže ljudima u Gazi. Trebaju vodu, hranu i lijekove - nećemo ih ostaviti same, napisao je na društvenim mrežama. "Savezna vlada nastavlja upotrebljavati sve kanale kako bi ublažila patnje u ovom sukobu."

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly pozdravio je činjenicu da je počela isporuka pomoći u pojas Gaze, ali je rekao da današnji konvoj ne smije biti jedini. Kamioni koji prevoze pomoć za spašavanje života počinju prelaziti preko Rafaha u Gazu. Ova je pomoć spas za one koji pate. Ali ne može biti jednokratna, napisao je Cleverly na mreži X.

Izrael je uveo "potpunu opsadu" palestinskog teritorija od terorističkog napada Hamasovih militanata 7. listopada, odsjekavši gusto naseljeni obalni pojas Sredozemlja od hrane, goriva, lijekova, vode i drugih bitnih zaliha, što je uzrokovalo strah od humanitarne katastrofe.

Duga kolona kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć već danima je stajala na prijelazu Rafah. Dva kamiona s lijekovima i medicinski tim planirali su prijeći granicu tijekom noći, rekao je egipatski sigurnosni izvor za DPA. Njihov ulazak je, međutim, zaustavljen zbog izraelskog bombardiranja rano u subotu, dodao je izvor koji je želio ostati anoniman.

Pavle Kalinić: Dvodržavno rješenje jedino je rješenje

10:54

Pavle Kalinić, stručnjak za političke i sigurnosne odnose na Bliskom Istoku, rekao je kako smatra da je dvodržavno rješenje jedini izlaz za izraelsko-palestinski sukob.

Diplomatska ofenziva Američkog predsjednika Joa Bidena, čini se, ipak je donijela neke rezultate i pozitivne vijesti s poprišta Izraelsko - Palestinskog sukoba, odnosno Hamasa u pojasu Gaze tijekom zadnja dva tjedna. Naime, Hamas je pustio na slobodu dvije američke zatočenice, a pregovara se o puštanju više osoba koje su Hamasovci oteli.

Kamioni s humanitarnom pomoći ulaze u Gazu preko prijelaza Rafah, to je prvi puta da humanitarna pomoć dolazi od početka sukoba. Izrael je pristao dopustiti da oko 20 kamiona koji prevoze hranu, vodu i lijekove, ali ne i gorivo, stignu u Gazu kroz južni prijelaz iz Egipta.

- Pomoć, koja god uđe unutra, nije dovoljna. Jer da bi stvar normalno mogla funkcionirati, oni bi trebali primati najmanje 20 šlepera dnevno da bi se moglo pokrivati to područje, odnosno da u minimumu sve funkcionira, tvrdi Pavle Kalinić, stručnjak za političke i sigurnosne odnose na Bliskom Istoku.

Nastavljeni izraelski zračni napadi na Gazu

07:32

Palestinski mediji izvijestili su o snažnom izraelskom bombardiranju Gaze preko noći, što uključuje napad na kuću u Jabaliji na sjeveru Gaze u kojem je poginulo najmanje 19 ljudi.

U izraelskim zračnim napadima rano u subotu ubijeno je najmanje osmero Palestinaca i nekoliko desetaka je ranjenih, pišu palestinski mediji.

Izraelska vojska nije se još oglasila.

Jeruzalemska patrijarhija priopćila je da su izraelske snage pogodile crkvu Svetog Porfirija u Gazi gdje su stotine kršćana i muslimana potražile utočište.

Ured UN-a za humanitarna pitanja naveo je da je uništeno više od 140.000 domova, što je trećina svih domova u Gazi, od kojih 13.000 u potpunosti.

Guterres je u petak obišao kontrolnu točku u Egiptu i pozvao da se pošalje što više kamiona pomoći u Gazu i zatražio da provjere, na kojima Izrael inzistira kako bi spriječio da pomoć stigne Hamasu, budu brze i pragmatične.

Rat Izraela i Hamasa se nastavlja dok se Egipat priprema za mirovni samit

07:00

Islamistička skupina Hamas oslobodila je u petak dvije američke taokinje, majku i kćer Judith i Natalie Raanan.

- Dvije taokinje su kod kuće. Ne odustajemo od napora da vratimo sve otete i nestale ljude, rekao je Netanyahu u priopćenju u petak kasno navečer. Istovremeno, nastavit ćemo se boriti do pobjede, rekao je izraelski premijer.

Cilj Hamasovog napada 7. listopada na Izrael bio je blokirati normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije, rekao je u petak američki predsjednik Joe Biden.

- Jedan od razloga zašto je Hamas krenuo na Izrael...znali su da ću sjesti sa Saudijcima, rekao je Biden. Znate što? Saudijci su htjeli priznati Izrael, dodao je Biden.

Prvi taoci oslobođeni su uoči mirovnog summita u Egiptu u subotu. Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry rekao je da će se tražiti "međunarodni dogovor" o potrebi za deeskalacijom sukoba i isporukama humanitarne pomoći pojasu Gaze.

Ne zna se tko će sve prisustvovati na jednodnevnom samitu u Kairu, ali je egipatski provladin TV kanal Qahera News izvijestio da će u Kairo doći palestinski, jordanski i talijanski čelnici, kao i šef UN-a Antonio Guterres.

Sudjelovat će i šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock koja se nada da će susret poslati snažan signal protiv širenja rata.

Francuski obavještajci: Eksplozija u bolnici u Gazi nije posljedica izraelskog napada

06:31

Eksplozija u bolnici u Gazi nije bila posljedica izraelskog zračnog napada, već je vjerojatno uzrokovana neispravnom palestinskom raketom, objavila je francuska vojna obavještajna služba (DRM) u petak.

Palestinski dužnosnici rekli su da je 471 osoba ubijena u eksploziji u bolnici Al-Ahli al-Arabi u utorak. Ministarstvo zdravstva Gaze optužilo je Izrael za napad, a Izrael tvrdi da je eksploziju izazvalo neuspješno lansiranje rakete militanata.

- Ne postoji ništa što bi nam dopuštalo da kažemo da se radi o izraelskom napadu, ali najvjerojatniji (scenarij) je palestinska raketa, naveo je DRM.

Krater je bio premali da bi ga uzrokovao izraelski projektil, prema DRM-u.

- Najvjerojatnija hipoteza je palestinska raketa koja je eksplodirala s punjenjem oko pet kilograma, rekli su iz DRM-a novinarima, dodajući da su palestinske skupine imale rakete malog kalibra s takvom vrstom eksplozivnog punjenja.

DRM obično ne iznosi takve informacije, ali ih je prema uputama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona odlučio objaviti s obzirom na proturječna izvješća o odgovornima za napad na bolnicu.

Francuski obavještajci isključili su razne mogućnosti poput onih da se radi o fragmentima iz izraelskog protuzračnog obrambenog sustava Iron Dome ili presretnutoj raketi.

Dio analize temeljio se na dostupnim materijalima, što uključuje nekoliko razbijenih prozora, uništenih vozila i relativno ograničenu prisutnost civilnih predmeta na mjestu eksplozije.

DRM nije mogao odrediti točnu lokaciju lansiranja rakete i nije okrivio za to nijednu skupinu. Nisu htjeli iznositi procjene o broju poginulih, ali su naveli da je vjerojatno riječ o manje od 471 osobe.

Na napad Hamasa 7. listopada u kojima je ubijeno 1400 Izraelaca, Izrael je uzvratio obećanjem da će uništiti tu skupinu, stavljajući 2,3 milijuna ljudi u Gazi pod opsadu. U napadima na enklavu ubijeno je više od 4100 ljudi, a više od milijun ih je ostalo bez doma.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/netanyahu-nastavit-cemo-se-boriti-do-pobjede-egipat-se-priprema-za-mirovni-summit-11103881

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.