Sudionici mirovnoga summita u Kairu žele prekid vatre i pomoć za Gazu

MIROVNI SUMMIT

Svjetski čelnici, koji su se u subotu okupili u Kairu kako bi ondje razgovarali o krizi i o miru u Gazi, pozvali su na prekid vatre između Izraela i Hamasa, založili su se za masovnu pomoć Gazi i za to da se donese konačno rješenje 75-godišnjeg izraelsko-palestinskog sukoba.

- Moramo djelovati odmah da bismo okončali ovu noćnu moru, rekao je šef UN-a Antonio Guterres.

U napadu Hamasa na Izrael 7. listopada ubijeno je više od 1400 ljudi, a njih 200 su iz Izraela kao taoce odveli pripadnici toga islamističkog pokreta.

U izraelskoj odmazdi i napadu na Gazu ubijeno je gotovo 4400 Palestinaca. Podaci su to ministarstva zdravstva Hamasa, palestinskog pokreta koji je na vlasti u pojasu Gaze, trenutačno pod "potpunom opsadom" Izraela.

Glavni tajnik UN-a istaknuo je da pojas Gaze "treba dostavu velikih količina pomoći". U subotu ujutro onamo je iz Egipta krenulo samo 20 kamiona.

UN smatra da je za 2,4 milijuna stanovnika Gaze lišenih svega dnevno potrebno najmanje 100 kamiona.

Guterres je molbu iznio pred okupljenim čelnicima Egipta, Jordana, palestinske uprave, predstavnicima arapskih i europskih šefova diplomacija, šefova Arapske lige, Afričke unije i Europske unije. Ondje su i predstavnici Rusije, Kine, Japana, Kanade i Sjedinjenih Država.

Jordanski kralj Abdulah II. pozvao je na "hitan prekid vatre", a egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je da je "jedino rješenje palestinskog pitanja pravda", istaknuvši da je riječ o "pravu" Palestinaca "na uspostavu vlastite države".

- Svijet šuti, rekao je Abdulah, dodavši da je to "vrlo opasna poruka", jer "arapski svijet čuje sljedeću poruku - životi Palestinaca vrijede manje od života Izraelaca. Naši životi vrijede manje od života drugih (...) ljudska prava imaju granice, zaustavljaju ih granice, rase i religije."

Guterres je govorio o "širem kontekstu" problema, podsjetivši na "56 godina dugu okupaciju kojoj se ne nazire kraj".

- Ipak ništa ne može opravdati napad Hamasa, koji mora odmah i bezuvjetno osloboditi oko 200 talaca otetih tijekom munjevitog napada na Izrael.

Predsjednik palestinskih vlasti Mahmud Abas smatra da treba "završiti izraelsku okupaciju palestinskih teritorija i pronaći rješenje za dvije države" - Izrael i Palestinu, na način da Palestincima pripadne istočni Jeruzalem, koji je trenutačno anektirao i okupirao Izrael.

Američki predsjednik Joe Biden, koji poput Izraela ne sudjeluje u radu toga summita, u srijedu je tijekom kratkog posjeta Tel Avivu rekao da je sukob između Izraela i Hamasa pojačao njegovu "odlučnost" prema postizanju rješenja koje bi uključivalo dvije države.

- Mi nećemo otići odavde, triput je rekao Abas, dok se Kairo i Aman danima bore protiv izraelske naredbe da se svi Palestinci evakuiraju iz sjevernog dijela pojasa Gaze prema južnom dijelu na granici prema Egiptu.

Oni to vide kao prvi korak prema "prisilnom raseljavanju" Palestinaca u smjeru egipatskog Sinaja što bi, smatra Abas, predstavljalo "drugu nakbu" (katastrofu na arapskom). Prva se odnosi na protjerivanje oko 760.000 Palestinaca u vrijeme do stvaranja Izraela 1948.

Šef turske diplomacije Hakan Fidan osudio je "bezuvjetnu vojnu pomoć Izraelu, čija je svrha jedino nastavak okupacije" palestinskih teritorija.

Saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan osudio je to što je Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo dvije rezolucije kojima se poziva na prekid neprijateljstava.

Šefica francuske diplomacije Catherine Colonna založila se za to da se svima koji žele napustiti Gazu to i omogući, misleći pritom na zaposlenike Francuskoga kulturnog centra u Gazi, jedne od rijetkih stranih institucija čiji su zaposlenici ostali u pojasu Gaze.

Al-sisi: Palestinsko pitanje ne može se riješiti na štetu Egipta

Međunarodna konferencija o Bliskom istoku otvorena je u subotu u Kairu pozivom egipatskog predsjednika Abdel-Fataha al-Sisija da se dogovore smjernice za obnovu mirovnog procesa koji je već dugo u zastoju, u svjetlu bozajni da bi sukob između Izraela i Palestinaca u pojasu Gaze mogao prerasti u širi regionalni rat.

Egipatski predsjednik rekao je da bi cilj sastanka, službeno nazvanog "Kairski summit za mir" trebao biti dogovor o smjernicama za završetak aktualne humanitarne tragedije i obnovu mirovnog procesa.

Dodao je da se summit održava tijekom teških vremena koja stavljaju na kušnju našu humanost.

Egipat, prva arapska zemlja koja je 1979. potpisala mirovni sporazum s Izraelom, strahuje od masovnog egzodusa Palestinaca iz pojasa Gaze na egipatski teritorij.

- Egipat ponavlja da odbija prisilno raseljavanje Palestinaca i njihov egzodus na egipatski teritorij jer bi to likvidiralo palestinsko pitanje, rekao je al-Sisi na otvaranju sastanka.

- Likvidacija palestinskog pitanja neće se ni pod kakvim okolnostima dogoditi na egipatsku štetu, naglasio je.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/al-sisi-palestinsko-pitanje-ne-moze-se-rijesiti-na-stetu-egipta-11104075

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.