Izraelska vojska objavila je da je izvela nekoliko racija u Gazi i da Hamas drži 222 taoca

Pogked na Gazu iz Izraela

Izraelski vojnici provode racije u Gazi, gdje pokušavaju "uništiti Hamasove terorističke ćelije" i traže podatke o 222 osvojena taoca. U međuvremenu je treći konvoj humanitarne pomoći stigao u Gazu.

Izraelske snage nastavljaju s danonoćnim raketiranjima pojasa Gaze, a ministar obrane objavio je da bi napadi za potpuno uništenje Hamasa mogli trajati mjesecima. U Gazu je jučer ušao novi konvoj humanitarne pomoći, ali ponovno je poručeno da je to samo kap u moru s obzirom na potrebe. Ministri vanjskih poslova država članica razgovaraju u Luxembourgu o stanju na Bliskom istoku i o ideji humanitarnog prekida vatre radi oslobađanja talaca i dostave pomoći pojasu Gaze.

- Ponovno ćemo poslati našu snažnu osudu brutalnog Hamasova terorističkog napada na Izrael i pozvati na oslobađanje taoca. Također ćemo snažno potvrditi našu potporu izraleskom pravu na samoobranu u skladu s međunarodnim pravom te podupiremo odluku Komisije o povećanju humantirne pomoći za Palestince, izjavio je prije početka sastanka hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.
Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell te još nekoliko ministara zauzeli su se za prekid vatre kako bi se dostavila humanitarna pomoć civilima u Gazi i oslobodili izraelski taoci koje Hamas drži.

Izraelska vojska (IDF) ponovno je tijekom noći napala ciljeve u Gazi, pogodivši 320 ciljeva u 24 sata. Prema lokalnim medijima, nekoliko Palestinaca je ubijeno i ranjeno u napadu na kuću u blizini izbjegličkog kampa Jabalia na sjeveru Gaze, a ukupan broj noćnih napada bio je najmanje 70.
Treći konvoj kamiona s humanitarnom pomoći prošao je granični prijelaz Rafah i nastavio prema opkoljenom Pojasu Gaze, rekli su humanitarni radnik i dva sigurnosna izvora. Humanitarne isporuke preko Rafaha koji povezuje Egipat s Pojasom Gaze počele su u subotu nakon nesuglasica vezanih uz inspekcije pomoći te bombardiranja Gaze. Rafah je glavni prijelaz u i iz Gaze koji ne graniči s Izraelom. Nakon što je Izrael nametnuo "potpunu opsadu" enklave u znak odmazde za napad Hamasovih militanata 7. listopada, Rafah je postao žarište napora u dostavi humanitarne pomoći.

U subotu i nedjelju prošla su ukupno 34 kamiona. U konvoju je bio podjednak broj kamiona kao i svakog od tih dana, rekli su humanitarni radnik i sigurnosni izvori. 
Dužnosnici UN-a rekli su da je dnevno potrebno oko 100 kamiona samo za zadovoljenje osnovnih potreba u Gazi gdje živi 2,3 milijuna ljudi, a zalihe hrane, vode i goriva su pri kraju.

Palestinske vlasti tvrde da ID bez upozorenja granatira naseljena područja. Tijekom noći je 60 zračnih napada usmjereno i na ovu sigurnu zonu u Khan Yunisu na jugu Gaze, gdje je Izrael poslao civile iz sjevernog dijela. Sjeverni dio Gaze i dalje je najintenzivnije granatiran.

Istodobno, izraelski vojnici provode operacije u manjim skupinama unutar Pojasa Gaze, gdje bi trebali pokušati "uništiti terorističke ćelije pokreta Hamas" prije početka veće kopnene ofenzive, najavio je predstavnik Izraelske snage, Daniel Hagari . Istodobno, traže i informacije o ukupno 222 taoca koje drži Hamas. Pojasnio je da je trebalo neko vrijeme da se potvrdi njihova brojnost jer se radi o "znatnom broju" stranih državljana.

Izrael: Spriječili smo raketni napad iz Libanona

Na Zapadnoj obali ubijena su dva Palestinca u izbjegličkom kampu Jalazone u blizini Ramallaha. Istovremeno je i izraelska vojska raketirala ciljeve na jugu Libanona. Istodobno, IDF je objavio da je uništio bazu naoružanog šijitskog pokreta Hezbollah u Libanonu i tako navodno spriječio raketni napad na izraelski grad na granici s Libanonom. Zbog straha od napada Hezbollaha, izraelske vlasti naredile su novu evakuaciju nekoliko naselja na sjeveru zemlje.

Od početka listopada u borbama na libanonskoj strani poginulo je 29 osoba, većinom boraca Hezbollaha, ali i civila. Među njima je bio i novinar Reutersa. Međutim, izraelska vojska je izvijestila o četiri smrtna slučaja, uključujući tri vojnika.

Već više od 6000 mrtvih

Izraelska vojska granatira Gazu od napada palestinskog pokreta Hamas 7. listopada na Izrael, u kojem je, prema službenim podacima, ubijeno najmanje 1400 ljudi. U osvetničkim raketnim napadima IDF-a na Gazu, prema podacima tamošnjeg ministarstva zdravstva, dosad je ubijeno više od 5.000 Palestinaca, među kojima više od 1.800 djece, a više od 150.000 ih je ranjeno.

U telefonskom razgovoru Biden i Netanyahu potvrdili su da će "kritična pomoć nastaviti pritjecati u Gazu". Istovremeno, Biden je pozdravio prva dva konvoja humanitarne pomoći koji su krajem tjedna prešli granicu s Gazom i kojima su Palestinci dobili osnovne potrepštine. Biden i Netanyahu također su razgovarali o naporima da se osigura oslobađanje svih izraelskih talaca koje drži Hamas i odlazak američkih građana i drugih civila koji žele napustiti Gazu.

Američki mediji prenose da je Biden pozvao Izrael da odgodi početak kopnene operacije u Gazi, čime bi se omogućilo više vremena za oslobađanje talaca, odlazak stranih državljana iz Gaze, te za pristup hitno potrebnoj humanitarnoj pomoći za stanovnike Gaze. ovu opsjednutu palestinsku enklavu. Osim toga, navodi New York Times, vlasti u Sjedinjenim Državama žele osigurati više vremena za zaštitu američkih interesa u regiji, budući da nakon početka izraelske kopnene ofenzive na Gazu očekuju pogoršanje situacije u regiji. okolnih zemalja i intenziviranih napada raznih oružanih pokreta, poput libanonskog Hezbollaha kojeg podržava Iran.

Čelnici Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Kanade, Italije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva ponovno su potvrdili svoju potporu Izraelu u zajedničkoj izjavi u nedjelju, pozivajući ga na poštivanje međunarodnog prava i zaštitu civila.

"Krajnji cilj je raspuštanje Hamasa"

U razgovoru za BBC predstavnici izraelske vojske dali su drugačiji odgovor na pitanje kada bi izraelska vojska mogla započeti kopnenu ofenzivu na Gazu. Potpukovnik Peter Lenner rekao je da će to ovisiti o tome hoće li pokret Hamas osloboditi izraelske taoce. "Ako odlučimo pokrenuti kopnenu ofenzivu, to će se dogoditi u najbolje operativno vrijeme", rekao je. Potpukovnik Jonathan Conricus , međutim, rekao je da će "rat završiti" ako se Hamas preda i oslobodi taoce. Ali ako se predstavnici pokreta ne odluče za ovu opciju, "vjerojatno ćemo morati ući u Gazu i obaviti stvari ", rekao je. "Krajnji cilj ovog rata je raspustiti Hamas do te mjere da nikada više neće moći prijetiti nijednom izraelskom civilu", dodao je. IZVOR: rtvslo, HRT

i

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.