Hrvatskoj pohvale i nagrada za odnos prema baštini

NINA OBULJEN KORŽINEK

Sudjelujući na Središnjoj konferenciji u sklopu Europske godine kulturne baštine koja se održava u Berlinu od 18. do 24. lipnja, hrvatska ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, u petak je u svom govoru naglasila je važnost bogatstva i raznolikosti kulturne baštine Hrvatske te doprinosa lokalnih zajednica očuvanju kulturnih dobara.

   „To je za Hrvatsku iznimno relevantna tema jer mi smo jedna zemlja koja ima nevjerojatno bogatu, disperziranu i raznoliku kulturnu baštinu i zato je važno da u samim lokalnim zajednicama u sredinama u kojima ljudi žive obnavljamo baštinu i ulažemo u revitalizaciju baštine“, rekla je ministrica na konferenciji pod nazivom „Sharing Heritage-Sharing Values“.

Ministrica je naglasila da je taj kulturni summit prilika da se uvijek iznova ponovi kako je europski projekt i nastao na ideji da dijelimo iste vrijednosti i da uz sve raznolikosti dijelimo istu kulturnu baštinu.

„Mi moramo konkretnim mjerama pa i sustavima europskog financiranja pomagati državama i raditi na tome da države tu baštinu i zajednički obnavljaju“, zaključila je ministrica koja će na rubu konferencije održati niz bilateralnih susreta s kolegama iz europskih zemalja.Na konferenciji su sudjelovali i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, povjerenik Europske komisije za kulturu, obrazovanje i mlade Tibor Navracsics, zatim ministri kulture Francuske, Njemačke, Grčke i Portugala, predsjednik Europskog odbora regija Karl-Heinz Lambertz, predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Luca Jahier, predstavnici UNESCO-a itd.Europski parlament i Vijeće donijeli su 17. svibnja 2017. godine Odluku (EU) 2017/864 o Europskoj godini kulturne baštine 2018. Stavljanjem kulturne  baštine u fokus  tijekom 2018. godine  ističe se uloga kulturne baštine u izgradnji snažnijeg društva, stvaranju radnih mjesta i napretku sa zajedničkim ciljem podizanja svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine. Cilj je Europske godine kulturne baštine potaknuti građane na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe te razumijevati i štititi njezinu jedinstvenu vrijednost.

Nagrada Muzeju Sinjske alke

Istoga dana ministrica je prisustvovala dodjeli nagrade Europske unije za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra za 2018. Priznanje je dobilo 29 dobitnika iz 17 zemalja, koji su nagrađeni za svoja velika postignuća u konzervaciji, istraživanju, predanom radu te obrazovanju, osposobljavanju i podizanju razine osviještenosti, a jedan od dobitnika je i Muzej Sinjske alke.Ministrica je istaknula zadovoljstvo što je  upravo u sklopu ove konferencije  dodijeljena nagrada Muzeju Sinjske alke koji svojim radom simbolizira uspješan rad na očuvanju kulturne baštine. „Ovo je primjer jednog projekta koji objedinjuje te aktivnosti. I vrhunski rad stručnjaka koji su muzej koncipirali i likovno oblikovali, ali naravno u pozadini (je) i velika ljubav prema baštini i svijest lokalne zajednice o tomu da tu baštinu moraju čuvati“.Muzej Sinjske alke posvećen je godišnjem viteškom turniru koji se održava svakoga kolovoza u gradu Sinju u Hrvatskoj. Sinjska alka je 2010. godine upisana na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, a na njenu 300. obljetnicu, 2015. godine otvoren je Muzej Sinjske alke.

 

 HINA/ MINISTARSTVO KULTURE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.