Najbogatija lutrija na svijetu zaustavila je život u Španjolskoj

Najbogatija lutrija na svijetu zaustavila je život u Španjolskoj

Izvlačenje je počelo u 9 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu u madridskoj opernoj kući Teatro Real i trajalo je više od četiri sata. Ovo je bila najsporija objava pobjedničkog broja u 260 godina dugoj povijesti ovog događaja, piše Reuters.

Lutriju, dobitne brojeve izvukli su učenici škole San Ildefonso, prenosi državna televizija. 
U Španjolskoj svake godine uoči Božića građane razvesele posebnom lutrijom. Kupnja i darivanje srećki postala je važna tradicija u obiteljima, među prijateljima i kolegama. Španjolci obično ne kupuju cijele lutrijske listiće, jer jedan košta 200 eura. Uglavnom radije kupe desetinu loto listića za 20 eura, pa dobiju samo desetinu dobitka. Ove godine to je značilo 400.000 eura.

Prema podacima španjolske lutrije, Španjolci su prošle godine u prosjeku potrošili 67,11 eura na srećke. Većina novca koji Španjolci potroše na lutrijske listiće raspoređuje se na dobitnike, dok ostatak - više od milijardu eura - godišnje odlazi u poreznu blagajnu.

Blagdanska lutrija Debelinko održava se kontinuirano od 1812. godine i najstarija je na svijetu. Iako se održava više od dva stoljeća, Španjolci ga još uvijek vole, i zato što za njih označava početak blagdanske sezone.

Članovi obitelji, prijatelji, kolege, a ponekad i cijela sela zajedno uplaćuju cijeli loto listić. Foto: Reuters

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.