Papin djelitelj milostinje kardinal Krajewski posjetio Betlehem

Papin djelitelj milostinje kardinal Krajewski posjetio Betlehem
Papin djelitelj milostinje kardinal Krajewski, kojega je Papa poslao u Svetu zemlju, govorio je za vatikanske medije o danu provedenom među ljudima i crkvenoj stvarnosti u Betlehemu, u pozadini sukoba u Pojasu Gaze: Razgovarao sam s nekim mladim ljudima koji su pobjegli; jedna je djevojka izgubila dvanaest članova obitelji. "Molili smo se žalosni, ali ne bez nade"
Nakon brojnih posjeta ratnoj zoni u Ukrajini, kardinal Konrad Krajewski sada je u Svetoj zemlji kako bi za Božić pružio Papinu blizinu i pomoć na tom drugom mjestu sukoba koji je 7. listopada pogodio Pojas Gaze i cijelu Svetu zemlju. Papa Franjo služit će misu ponoćku u bazilici svetog Petra u Vatikanu.

Papina nježnost u sirotištima

Pripovijedanje izaslanika pape Franje za vatikanske medije započinje od Betlehema u koji je stigao u petak, 22. prosinca u 2 sata ujutro, a potom se rano ujutro sabrao u molitvi u bazilici Rođenja Isusova. Odmah nakon toga krenuo je u obilazak grada sa župnikom iz Gaze. Otišli smo u tri sirotišta – rekao je – gdje se zbrinjava čak i novorođenčad uzeta s ulice; upravo su jučer časne sestre donijele dvoje djece. Kardinal se zadržao s njima u molitvi a potom im – kako je rekao – ostavio u ime Svetoga Oca konkretnu pomoć jer vrlo teško žive. Nakon toga je ručao u sjemeništu Latinskoga jeruzalemskog patrijarhata u Betlehemu, gdje živi 38 sjemeništaraca.

Vrlo težak susret

Poslijepodne je uslijedio "vrlo težak susret" tijekom kojega je kardinal Krajewski razgovarao s četvero prilično mladih osoba. Imali su sreće te napustili Gazu prije nego što je počeo pakao – napomenuo je. Svi članovi njihovih obitelji ostali su tamo. Jedna je djevojka izgubila 12 članova obitelji. Došli su mi ispričati kako stvari stoje, da mogu reći Svetom Ocu kakav je tamo pakao. Nema vode, struje, a u crkvi se sklonilo skoro 600 osoba – istaknuo je kardinal te dodao – Zajedno smo molili, jako ožalošćeni, ali ne bez nade.

Betlehem, jedini ulaz

Kardinal je cijeli dan proveo u zemlji u kojoj je Isus rođen i kojom se danas prolazi pod strogim nadzorom. “Mogli smo ući s jedne strane, na jedini ulaz, jer Palestinci ne mogu napustiti Betlehem; moraju biti u gradu – rekao je kardinal Krajewski te dodao da je potrebno razmotriti mogućnosti svakog posjeta kako bi poduprli različite vjerske zajednice i svećenike koji rade u toj vrlo teškoj situaciji. Kazao je također da se susreo s grkokatoličkim biskupom s kojim je razgovarao o tome kako je moguće povećati pomoć.

(Vatican News - adc; aa)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.