Zelenski tvrdi da bi Ukrajina mogla postati važan proizvođač oružja

RAT U UKRAJINI

Ukrajina priznala gubitak strateški važnoga gradića Marinke i najavila da bi Rusi uskoro mogli osvojiti i Avdiivku, koja je uz Bakhmut dva mjeseca izložena žestokim napadima. Istodobno, ukrajinska vojska je priopćila kako su daleko od crte obrane oborene 32 od 46 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje je lansirala Rusija. 

 

Moskva optužila šest Danaca zbog ratovanja u Ukrajini

22:20

Moskva je podigla optužnicu protiv šest Danaca zato što su kao strani plaćenici sudjelovali u ratu između Rusije i Ukrajine, objavilo je u priopćenju rusko veleposlanstvo u Danskoj.

Do optužbi je došlo nakon što su ruske vlasti provele istragu o novačenju i sudjelovanju stranih plaćenika, a Dancima prijeti i do 15 godina zatvora prema kaznenom zakonu Ruske Federacije, reklo je veleposlanstvo.

 

Zelenski tvrdi da bi Ukrajina mogla postati važan proizvođač oružja

23:10

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja može postati jedan od najvećih proizvođača oružja u svijetu te da je siguran da ukrajinska obrambena industrija s vremenom definitivno može postati jedan od 10 najproduktivnijih i najsnažnijih obrambenih kompleksa u svijetu.

Industrija već doprinosi jačanju ukrajinskih obrambenih sposobnosti usred rata te gospodarskom rastu i zapošljavanju, rekao je Zelenski u svojoj večernjoj videoporuci.

Zelenski je pozdravio sporazum sa zapadnim partnerima, prije svega sa Sjedinjenim Američkim Državama, o zajedničkoj proizvodnji oružja kao "jedno od naših najvećih političkih postignuća ove godine".

Sporazum omogućuje proizvodnju suvremene vojne opreme, rekao je, dodavši da će se proizvodnja zapadnih tipova oružja dodatno lokalizirati.

Ukrajinski ministar za strateške industrije Oleksander Kamišin je ranije novinarima rekao da je Ukrajina utrostručila svoju obrambenu proizvodnju u ovoj godini.

 

Novi ruski napadi dronovima, jedna osoba poginula

10:03

Jedna je osoba poginula nakon što su ruske snage na Ukrajinu poslale desetke bespilotnih letjelica u najnovijem zračnom napadu tijekom noći, priopćile su ukrajinske vlasti. Vojska je priopćila kako su oborene 32 od 46 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje je lansirala Rusija. 

Guverner ukrajinske regije Odese rekao je da je 35-godišnji muškarac poginuo u stambenoj četvrti od dijelova oborenog drona. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su još četiri osobe ozlijeđene, uključujući šestogodišnje dijete.

Zračne snage su priopćile da je vojska oborila dronove iznad dijelova središnje, južne i zapadne Ukrajine.

 

Ukrajinski zapovjednik: Marjinka više ne postoji

07:00

Zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužnij rekao je da su njegove trupe ostale u području istočnog grada Marjinka unatoč tvrdnjama ruskog ministra obrane da Moskva kontrolira naselje koje je nakon mnogo mjeseci pretvoreno u ruševine borbe.

Zalužnij priznao je novinarima da je grad u ruševinama, ali da su ukrajinske trupe još uvijek na njegovom sjevernom krilu. Deepstate, popularni ukrajinski ratni blog, izvijestio je kasno u utorak da su ruske trupe zauzele sva područja grada koja su prije bila izvan njihove kontrole.


Zauzimanje Marjinke predstavljalo bi najznačajniji dobitak Moskve na bojnom polju od svibnja.

- Danas u ovo doba naše su trupe još uvijek u sjevernim područjima. Naše trupe su pripremile obrambenu liniju izvan ovog mjesta, ali mogu reći da to mjesto više ne postoji, rekao je Zalužnij. 

Rekao je da su ukrajinske snage odlučne braniti bilo koji kutak zemlje, bilo da se radi o Marjinki, Bakhmutu ili Avdiikvi, dva druga grada na istoku zemlje koji su predmet višemjesečnih borbi. Avdiivka, susjedna Marjinki, ostaje u ukrajinskim rukama, ali je dva mjeseca pod žestokim napadima.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusi-preuzeli-kontrolu-nad-marjinkom-mogla-bi-pasti-i-avdiivka-11237091

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.