Letica i Havel o dva velika rata koja su obilježila 2023.

LETICA I HAVEL

Godinu na izmaku obilježila su dva velika rata. Osim ukrajinsko-ruskog sukoba, koji ulazi u drugu godinu trajanja, u listopadu se dogodio novi krvavi sukob Hamasa i Izraela, u kojima se mrtvi broje u desecima tisuća. Ono što je zajedničko jednom i drugom sukobu na kraju ove godine je totalna eskalacija, kako u Ukrajini, tako i Bliskom Istoku, gdje su najveće žrtve nedužni civili. Ovakvo dramatično stanje moglo bi, nažalost, potrajati.

Stručnjak za Bliski istok Boris Havel te bivši obavještajac i stručnjak za sigurnost Ante Letica o ovoj su temi govorili jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Letica je rekao kako se, pošto nema pomaka na crti bojišnice, rat prenosi na gradove.

- Bombardiraju se gradovi, ubijaju se civili i s jedne i s druge strane i to će samo dovesti do još veće i teže eskalacije s nepredvidivim posljedicama, rekao je Letica, dodajući kako procjenjuje da će to trajati dugo.

Što se sukoba na Bliskom istoku tiče, Havel je rekao da, prema podacima koji se sada pojavljuju, nakon što je izraelska vojska ušla u mjesta i gradove u pojasu Gaze, između 50 i 75 posto civilnih domova, bolnica i džamija sadrži ili oružje, ili rakete, ili propagandni materijal o tome kako ubiti Židova, ili tunele koje koriste teroristi.

- Time se pokazuje još jedanput da je palestinsko stanovništvo, ne samo Hamas, prožeto nasiljem i željom za ubijanjem i progonom Židova. I ne samo Židova, rekao je Havel.

IZVOR: HRT

POVEZMICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/letica-i-havel-o-dva-velika-rata-koja-su-obiljezila-2023-11247957

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.