Gospodarski forum - Izraelci traže kvalitetu i spremni su je platiti

Gospodarski forum - Izraelci traže kvalitetu i spremni su je platiti

„Hrvatska i Izrael prijateljske su zemlje s odličnim bilateralnim odnosima, a dosadašnja skromna suradnja je u porastu. Nakon blagog pada gospodarskih odnosa u 2017. godini, ohrabruje porast od 35 posto u prvom kvartalu 2018., što pokazuje da smo krenuli u pravom smjeru“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na Izraelsko-hrvatskom gospodarskom forumu održanom u Tel Avivu, u sklopu posjete hrvatskoga gospodarskog izaslanstva Izraelu. Barbarić je naglasio kako najviše prostora za razvoj suradnje postoji u poljoprivredi, prehrambenoj i obrambenoj industriji, energetici, zdravstvu i turizmu.

Direktor izraelskog Instituta za izvoz Gadi Arieli naglasio je kako Izrael ima snažno razvijenu vojnu industriju, a iz dosadašnjeg iskustva pokazalo se da se suradnja koja počne na tom području uvijek prelije i na civilne industrije. „Europa nam je glavni partner u ukupnoj trgovini i zato nam je Hrvatska važna, želimo da naše tvrtke kod vas otvaraju podružnice i tako postanu dio jedinstvenog europskog tržišta“, kazao je Arieli.

Čelnik Pozamanterije-mtč-a Velimir Janković kazao je da su na izraelskom tržištu prisutni preko dvije godine, pohvalivši Izraelce kao vrlo pouzdane poslovne suradnike. „Specijalizirani smo za tehnički tekstil za vojnu opremu. Imamo nekoliko partnera s kojima poslujemo, a cilj nam je pronaći nove i proširiti se na ovom tržištu“, istaknuo je Janković.

Denis Matijević iz tvrtke Marinada naglasio je kako u Izraelu rade već pet godina. „Najviše izvozimo kompote, a tržište Izraela je vrlo potentno jer kupci vole kvalitetne proizvode koje su spremni i adekvatno platiti“, poručio je Matijević. 

Član uprave Đuro Đaković specijalnih vozila Darko Grbac naglasio je kako su upravo u razgovorima s izraelskom tvrtkom za zajedničku izradu vojnih vozila za treća tržišta.  

Trgovinska razmjena između Hrvatske i Izraela u 2017. godini je iznosila 65,6 milijuna eura, od čega 51,3 milijuna otpada na hrvatski izvoz, a tek 14,2 na uvoz iz Izraela. Najviše izvozimo naftna ulja, cement, željezničke lokomotive i lijekove, a uvozimo insekticide i pesticide, lijekove, uređaje za pohranu podataka i tiskarske boje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.