Papa zbog poziva Ukrajini da razvije bijelu zastavu, jer pregovori nikada nisu predaja, na udaru kritika

Papa zbog poziva Ukrajini da razvije bijelu zastavu, jer pregovori nikada nisu predaja, na udaru kritika

Okončanje rata u Ukrajini ne može se postići oružjem već, pregovorima stav je koji zagovara i Papa Franjo koji se našao na udaru kritika zbog izjave da bi Ukrajina trebala imati hrabrosti "razviti bijelu zastavu" i započeti pregovore s Rusijom o okončanju rata. 

“Vjerujem da su najjači oni koji vide situaciju, misle na ljude i imaju hrabrosti mahati bijelom zastavom i pregovarati”, rekao je u intervjuu za švicarsku televiziju RTS, koji je, kako navode iz Vatikana, snimljen u početak veljače."Riječ pregovaranje je hrabra riječ. Kad vidite da ste poraženi, da stvari nisu uspjele, morate imati hrabrosti pregovarati", dodao je 87-godišnji Papa odgovarajući na pitanje o situaciji u Ukrajini, ne imenujući nijednu od uključenih strana. "Nemojte se sramiti pregovarati prije nego što se stvari pogoršaju", dodao je. Mnogi žele djelovati kao posrednici, rekao je, navodeći Tursku. Govoreći o sukobima, uključujući i rat u Gazi, dodao je da pregovori nikada nisu predaja. "Radi se o hrabrosti da se zemlja ne dovede do samoubojstva", ustvrdio je.
Neki političari i komentatori u Europi ljutito su reagirali na Papin poziv, a zasmetalo ih je i što nije spomenuo Rusiju kao agresora, prenosi Guardian.
Kuleba se nada da će papa naći priliku posjetiti Ukrajinu
Papine izjave bile su vrlo kritične i u Kijevu. "Naša zastava je žuto-plava. Ovo je zastava za koju živimo, umiremo i pobjeđujemo. Nikada nećemo podići nijednu drugu zastavu", napisao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na društvenim mrežama ."Najjači je onaj koji stane na stranu dobra u borbi dobra i zla, umjesto da to dvoje pokušava izjednačiti i to nazvati pregovorima", dodao je, izrazivši nadu da će Papa naći priliku posjetiti Ukrajinu nakon dva godine razarajućeg rata. Ukrajinski veleposlanik u Vatikanu Andriy Yuraš upitao je je li itko ozbiljno razgovarao o miru s Hitlerom i mahao bijelom zastavom tijekom Drugog svjetskog rata.
Kritičan je bio i poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski. "Što ako netko pozove Putina da skupi hrabrosti i povuče svoju vojsku iz Ukrajine? Bez potrebe za pregovorima, mir bi se odmah vratio", napisao je na mreži X."Moja nedjeljna jutarnja misao: kada se čovjek suoči sa zlom, ne treba se predavati, već se mora boriti protiv zla i nadvladati ga, to zlo je ono koje razvija bijelu zastavu i kapitulira", napisao je latvijski predsjednik Edgars na mreži X Rinkēvičs. Dennis Radtke, njemački zastupnik iz redova demokršćana, rekao je da za  "sramotno bi se za papine izjave mogla koristiti Anton Gerashenko, bloger i bivši savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, kaže: "Stvarno se čini čudnim da Papa ne poziva na obranu Ukrajine, ne osuđuje Rusiju kao agresora koji je ubio više od 10.000 ljudi, ne osuđuje Rusiju kao agresora koji je ubio više od 10.000 ljudi. ne poziva Putina da prestane, ali bi Ukrajina radije trebala podići bijelu zastavu. 
Dijele li svi njegovi kardinali to mišljenje?
”Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni kasnije je odbacio neka nagađanja da je papa zapravo pozvao na predaju Ukrajine. Kako je objasnio Bruni, Franjo je upotrijebio izraz "bijela zastava" kako bi označio "prestanak neprijateljstava, prekid vatre postignut hrabrošću pregovaranja ". Ponovio je papin poziv na diplomatsko rješenje u potrazi za pravednim i trajnim mirom. RTVSLO.
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.