Dobitnici Oscara - "Oppenheimer" pobjednik u sedam kategorija

Dobitnici Oscara - "Oppenheimer" pobjednik u sedam kategorija

Film Christophera Nolana "Oppenheimer" osvojio je najviše, ukupno sedam Oscara - među kojima su oni za najbolji film, režiju te glavnu i sporednu mušku ulogu, a slijedi film Yorgosa Lanthimosa "Uboga stvorenja" s četiri nagrade. Skraćenu snimku dodjele Oscara prikazujemo u utorak, 12. ožujka, na Drugom programu HTV od 21.15 sati.

"Oppenheimer" je Oscara dobio za najbolji film, režiju, glavnu i sporednu mušku ulogu, originalnu glazbu, fotografiju i montažu, a "Uboga stvorenja" za glavnu žensku ulogu, scenografiju, šminku i frizuru te kostimografiju. Najbolji međunarodni film je "Zona interesa" koji je nagrađen i u kategoriji zvuka.

Popis dobitnika Oscara 2024.:


Najbolji film: "Oppenheimer"

Glavna muška uloga: Cillian Murphy, "Oppenheimer"

Glavna ženska uloga: Emma Stone, "Uboga stvorenja"

Režija: Christopher Nolan, "Oppenheimer"

Sporedna muška uloga: Robert Downey Jr., "Oppenheimer"

Sporedna ženska uloga: DaVine Joy Randolph, "The Holdovers"

Adaptirani scenarij: Cord Jefferson, "Američka fikcija"

Originalni scenarij: Justine Triet i Arthur Harari, "Anatomija pada"

Dugometražni animirani film: "Dječak i čaplja"

Kratkometražni animirani film: "War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

Međunarodni film: "Zona interesa"

Dugometražni dokumentarni film: "20 dana u Mariupolju"

Kratkometražni dokumentarni film: "The Last Repair Shop"

Originalna glazba: Ludvig Göransson, "Oppenheimer"

Originalna pjesma: Billie Eilish i Finneas O'Connell "What Was I Made For?" iz filma "Barbie"

Zvuk: "Zona interesa"

Scenografija: "Uboga stvorenja"

Kratkometražni igrani film: "The Wonderful Story of Henry Sugar"

Fotografija: Hoyte van Hoytema, "Oppenheimer"

Šminka i frizura: "Uboga stvorenja"

Kostimografija: "Uboga stvorenja"

Vizualni efekti: "Godzila: Minus jedan"

Montaža: "Oppenheimer"

Film "Oppenheimer", trosatna povijesna drama o znanosti i politici, bio je nominiran u ukupno trinaest kategorija, a pobijedio je u njih sedam osvojivši tako Oscare za najbolji film, režiju, glavnu i sporednu mušku ulogu, originalnu glazbu, fotografiju i montažu.

Redatelj Christopher Nolan je, zahvalivši Universalu koji mu je omogućio da snimi ovaj film te zahvalivši ekipi i obitelji, napomenuo da je filmska umjetnost stara tek nešto više od 100 godina.

- Ne znamo kamo će nas ovo nevjerojatno putovanje odvesti, ali znati da mislite da sam ja njegov bitan dio, puno mi znači, istaknuo je redatelj koji je za film napisao te ga producirao zajedno s Emmom Thomas.

Nakon što je osvojio Zlatni globus, BAFTA-u te nagrade kritičara i udruge redatelja, Nolan je uoči dodjele slovio za favorita, a u utrci za Oscara konkurirali su mu Justine Triet za "Anatomiju pada", Martin Scorsese za "Ubojice cvjetnog mjeseca", Yorgos Lanthimos za "Uboga stvorenja" i Jonathan Glazer za "Zonu interesa".

Za najbolji film nominirani su bili i "Američka fikcija", "Anatomija pada", "Barbie", "The Holdovers", "Ubojice cvjetnog mjeseca", "Maestro", "Prošli životi", "Uboga stvorenja" i "Zona interesa".

Cillian Murphy i Emma Stone, najbolji glavni glumci

Cillian Murphy je nagrađen za ulogu fizičara J. Roberta Oppenheimera, tvorca atomske bombe, koja mu je već donijela pohvale kritičara i pobjede na dodjeli Zlatnih globusa i BAFTA-e.

- Snimili smo film o čovjeku koji je stvorio atomsku bombu. Kako god bilo, živimo u svijetu Roberta Oppenheimera. Zato bih ovu nagradu želio posvetiti mirotvorcima posvuda u svijetu, istaknuo je glumac kojemu je ovo bila prva nominacija za nagradu Američke akademije.

Za najbolju glavnu mušku ulogu nominirani su bili i Bradley Cooper za ulogu u "Maestru", Colman Domingo za "Rustin", Paul Giamatti za "The Holdovers" i Jeffrey Wright za "Američku fikciju"

Emma Stone, kojoj je ovo drugi Oscar nakon onoga za film "La La Land" 2016. godine, nagrađena je za ulogu Belle Baxter, mlade žene u viktorijanskom Londonu koju nakon smrti vraća u život znanstvenik Godwin Baxter.

- Ovo je prekrasno. Ostala sam malo bez glasa. Ali nije bitno, rekla je Stone zahvalivši zatim nominiranima, kolegama iz filma i obitelji.

U kategoriji najbolje ženske uloge nominirane su bile i Annette Bening za "Nyad", Lily Gladstone za "Ubojice cvjetnog mjeseca", Sandra Hüller za "Anatomiju pada" i Carey Mulligan za "Maestra".

Film "Uboga stvorenja" osvojio je ukupno četiri Oscara - za glavnu žensku ulogu, scenografiju, šminku i frizuru te kostimografiju.

Najbolji dokumentarci "20 dana u Mariupolju" i "Posljednja radionica"

Film "20 dana u Mariupolju" Mstislava Černova o prva tri tjedna ruske agresije i životu u gradu Mariupolju nagrađen je Oscarom u kategoriji najboljega dugometražnog dokumentarnog filma i prvi je Oscar u ukrajinskoj povijesti.

- Vjerojatno ću biti prvi redatelj na ovoj pozornici koji će reći: da barem nikad nisam snimio ovaj film. Volio bih da mogu ovo zamijeniti za to da Rusija nikad nije napala Ukrajinu, da nikad nije okupirala naše gradove... ali ne mogu promijeniti povijest, rekao je Černov.

Nominirani su bili i "Bobi Wine: The Peoples President", "Beskrajno sjećanje", "Les filles d'Olfa" i "To Kill a Tiger".

Oscara za kratkometražni dokumentarni film dobio je "The Last Repair Shop" (Posljednja radionica) Bena Proudfoota o radionici u kojoj se besplatno popravljaju instrumenti za polaznike škola.

"The Wonderful Story of Henry Sugar" Wesa Andersona najbolji je kratkometražni igrani film. 

Oscar za najbolju glazbu "Oppenheimeru", za najbolju pjesmu "Barbie"

Švedski skladatelj Ludwig Göransson dobitnik je Oscara za najbolju glazbu za film "Oppenheimer".

Göransson je Oscara dobio i za film "Crna pantera" 2018., a ove su godine u toj kategoriji nominirani bili i Laura Karpman za "Američku fikciju", John Williams za "Indiana Jones i artefakt sudbine", Robbie Robertson za "Ubojice cvjetnog mjeseca" i Jerskin Fendrix za "Uboga stvorenja".

Najboljom pjesmom proglašena je "What Was I Made For?" Billie Eilish Finneasa O'Connela iz filma "Barbie".

Nominirane su bile i "Im Just Ken" Marka Ronsona Andrewa Wyatta iz "Barbie", "The Fire Inside" Diane Warren iz "Flamin Hot", "It Never Went Away" Jona Batistea iz "American Symphony" te "Wahzhazhe (A Song for My People)" Scotta Georgea iz "Ubojica cvjetnog mjeseca".

"Zoni interesa" Oscar za međunarodni film

Oscara za najbolji međunarodni film dobio je britanski film Jonathana Glazera "Zona interesa" snimljen na njemačkom jeziku po knjizi Martina Amisa.

Film govori o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu i njegovoj ženi Hedwig koji mirno žive u kući smještenoj odmah uz koncentracijski logor u kojemu je ubijeno više od milijun ljudi.

Primajući nagradu Glazer je rekao da je u filmu, snimljenom u potpunosti u Auschwitzu, želio pokazati da su svi ljudi sposobni za nasilje.

- Mislimo da se nikad ne bismo mogli ponašati na taj način i ne ponašamo se na taj način, ali ja mislim da bismo u to morali biti malo manje sigurni, rekao je Glazer.

"Zoni interesa" Oscar je dodijeljen i u kategoriji zvuka, a film, koji je osvojio i Grand Prix na festivalu u Cannesu, bio je nominiran i za Oscare u kategorijama najboljeg filma, režije i adaptiranog scenarija.

Robertu Downeyu Jr. Oscar za sporednu ulogu u "Oppenheimeru"

Robert Downey Jr. nagrađen je za ulogu Lewisa Straussa, umirovljenog pomorskog časnika i direktora Projekta Manhattan, u biografskom filmu o tvorcu atomske bombe "Oppenheimer", koji je u utrku za Oscare ušao s 13 nominacija.

Glumac je zahvalio svojem "strašnom djetinjstvu i Akademiji - tim redom", ženi Susan i ekipi "Oppenheimera".

- Ono što napravimo je značajno. Ono što odlučimo napraviti je bitno, rekao je Downey.

Da'Vine Joy Randolph Oscar za sporednu žensku ulogu

Da'Vine Joy Randolph Oscara je dobila za ulogu u drami Alexandera Paynea "The Holdovers" smještenoj u internat u božićno vrijeme 1970. godine.

- Tako sam dugo željela biti drukčija, a sada mi je jasno da sam samo trebala biti to što jesam i hvala vam što ste me vidjeli, rekla je zahvaljujući na nagradi.

Uz nju su u kategoriji sporedne ženske uloge bile nominirane i Emily Blunt za ulogu Kitty Oppenheimer, žene tvorca atomske bombe, u filmu "Oppenheimer", Danielle Brooks za ulogu u mjuziklu "Boja purpura", America Ferrera za ulogu Glorije, zaposlenice Mattela u filmu "Barbie" i Jodie Foster za ulogu u biografskom filmu "Nyad" o novinarki i plivačici Diani Nyad.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://magazin.hrt.hr/zabava/dobitnici-oscara-oppenheimer-pobjednik-u-sedam-kategorija-11407182

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.