Udar krstareće rakete na najveću branu u Ukrajini

BRANA

Najmanje dvije osobe su ubijene, a 14 ranjeno u najnovijem masovnom zračnom napadu Rusije na Ukrajinu. Napad je bio najveći udar na ukrajinsku energetsku infrastrukturu od početka rata, izjavio je ranije u petak predstavnik energetske kompanije.

Kremlj: Rusija je u ratu zbog intervencije Zapada na ukrajinskoj strani

Rusija smatra da je u ratu zbog intervencije Zapada na strani Ukrajine i kaže da ne može dopustiti da na njezinim granicama postoji država koja je pokazala spremnost da upotrijebi bilo koju metodu za preuzimanje kontrole nad Krimom, objavio je Kremlj u petak.

Komentari glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova za rusku publikaciju "Argumenti i činjenice", jedni od najoštrijih o Ukrajini, uslijedili su nakon velikog ruskog noćnog napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

- Mi smo u ratnom stanju. Da, počelo je kao specijalna vojna operacija, ali čim je ova skupina formirana, kad je kolektivni Zapad postao sudionik u ovome na strani Ukrajine, to je za nas postao rat, rekao je Peskov.

- Uvjeren sam u to. I to bi svatko trebao shvatiti, zbog svoje unutarnje motivacije, dodao je.

Ruski dužnosnici, uključujući predsjednika Vladimira Putina, postupno su s vremena na vrijeme govorili o "ratu" nakon što su prije toga dugo inzistirali da se taj izraz izbjegava.

Peskov je rekao i da Rusija mora u potpunosti "osloboditi" svoje "nove regije" kako bi osigurala sigurnost tamošnjih stanovnika, misleći na četiri anektirane ukrajinske regije 2022. godine.

Kijev proziva Rusiju za nezakonito otimanje zemlje i kaže da se neće zaustaviti dok svi ruski vojnici ne budu izbačeni s ukrajinskog tla. Ukrajina je odlučna i u vraćanju crnomorskog poluotoka Krima koji je Rusija anektirala 2014.

Moskva, koja je puno uložila u Krim, tvrdi da je poluotok dio Rusije i da je njegov status riješen jednom zauvijek.

Više od milijun Ukrajinaca ostalo bez električne energije

Više od milijun potrošača energije diljem Ukrajine ostalo je bez struje nakon noćnih ruskih zračnih napada na energetska postrojenja, rekao je u petak visoki predsjednički dužnosnik.

- Napad je bez električne energije ostavio oko 700 tisuća stanovnika u istočnoj regiji Harkov, najmanje po 200 tisuća u južnoj Odesi i jugoistočnoj regiji Dnjepropetrovsk te još 110 tisuća u središnjoj regiji Poltava, rekao je Oleksej Kuleba, zamjenik šefa predsjedničke administracije.

Ukrajinska energetska mreža prima hitnu pomoć od Poljske, Rumunjske i Slovačke nakon vala ruskih zračnih napada koji su oštetili energetske objekte i ostavili više od milijun ljudi bez struje, izvijestio je nacionalni operater mreže Ukrenergo.

Ministar: Dvije osobe poginule, 14 ozlijeđenih, troje nestalih u ruskom napadu

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je kako su ruskom napadu smrtno stradale dvije osobe, a 14 ih je ozlijeđeno.

- Još tri osobe su nestale, napisao je Ihor Klimenko na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da su oborile 92 od 151 projektila i bespilotnih letjelica koje je Rusija ispalila na Ukrajinu u noćnom napadu.

Zelenski: Rusija lansirala 60 dronova i 90 raketa

Reuters je prenio izjavu predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji je ustvrdio kako je Rusija u sinoćnjem napadu lansirala 60 dronova i 90 raketa različitih vrsta diljem Ukrajine.

- Svijet jasno vidi mete ruskih terorista: elektrane i vodove za opskrbu energijom, brane hidroelektrane, obične stambene zgrade, čak i trolejbus, napisao je.

Ruski projektili oštetili postrojenja za opskrbu električnom energijom u Harkivu

- Oko 15 eksplozija čulo se u petak ujutro u ukrajinskom Harkivu, rekao je gradonačelnik Ihor Terehov, a čini se da su ruski projektili gađali postrojenja za opskrbu električnom energijom u gradu, uzrokujući djelomične nestanke struje.

Terekhov nije izvijestio o žrtvama. Rekao je da su neke od gradskih pumpi za vodu prestale zbog napada.

U središnjoj Ukrajini, gradonačelnik Krivog Riha Oleksandr Vilkul rekao je da su se u gradu čule eksplozije, ali nije naveo detalje.

U drugom gradu u središtu Ukrajine, Vinici, oštećen je "kritični infrastrukturni objekt", rekao je gradonačelnik Serhij Borzov.

Uprava južnog ukrajinskog grada Zaporižje također je izvijestila o osam raketnih napada i rekla da su neki mještani ranjeni.

Prema ukrajinskim dužnosnicima, nekoliko ruskih projektila i dalje se kreće prema ciljevima u Ukrajini.

U međuvremenu, ukrajinska javna televizija Suspilne citirala je najveću privatnu energetsku tvrtku u zemlji DTEK koja je rekla da je Rusija pokrenula masovni napad na energetske objekte i pogodila neke od termoelektrana te tvrtke.

Tvrtka je upozorila na nestanak struje u jugoistočnoj regiji Dnjipropetrovsk, prema televizijskoj kući.

Vlasti: Pogođena najveća brana u Ukrajini

Ukrajinska državna hidroenergetska tvrtka priopćila je u petak da je ruski udar pogodio najveću ukrajinsku branu, DnjiproHES u Zaporožju, ali da nije bilo opasnosti od proboja.

- Na postaji trenutno gori. Na licu mjesta rade hitne službe i djelatnici energetike koji otklanjaju posljedice brojnih zračnih napada, rekli su iz komunalne službe.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je da je to najveći napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu u nedavnoj prošlosti.

- Cilj nije samo oštetiti, nego ponovno pokušati, kao i prošle godine, izazvati raspad energetskog sustava zemlje velikih razmjera, napisao je na Facebooku.

EU bi uskoro prihode od ruske imovine mogao preusmjeriti za nabavu oružja za Ukrajinu

Europska unija uskoro bi mogla koristiti prihode od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u kupovini oružja, istaknuli su čelnici europskih institucija nakon prvog dana dvodnevno samita čelnika dražva članica.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen rekla da je bi prva milijarda eura iz toga izvora mogla biti isplaćena već početkom srpnja.

- Drago mi je da su čelnici podržali naš prijedlog o korištenju ekstra prihoda od zamrznute ruske imovine. Time će se osigurati financiranje nabave vojne opreme za Ukrajinu.

Nestašica streljiva i vojnika

Ukrajina se nalazi u ključnom trenutku rata zbog izvješća o nestašicama streljiva i poteškoća u regrutiranju novih vojnika za operacije na prvoj crti. Vojnički moral narušen je u veljači kada je industrijski grad Avdijvka pao u ruke Rusa nakon duge i razorne bitke.

U Bruxellesu su se čelnici EU-a složili da se prihodi od ruske imovine zamrznute u EU-u trebaju koristiti za dobrobit Ukrajine dok se odupire ruskoj invaziji. Njihova deklaracija predviđa "mogućnost financiranja vojne potpore" korištenjem zaplijenjenih prihoda.

Na tiskovnoj konferenciji nakon objave odluke, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da deklaracija ostavlja prostora za "specifičnosti" neutralnih zemalja.

Izjava čelnika EU o korištenju zaplijenjenih prihoda u biti je političko zeleno svjetlo. Ali pravne pojedinosti tek trebaju dogovoriti ministri vanjskih poslova, na temelju plana koji je pripremio visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell.

- Uvjeren sam da možemo djelovati vrlo brzo i uspostaviti ovaj mehanizam, rekao je Michel.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/u-ruskom-napadu-na-kijev-ozlijedeno-13-osoba-11427257

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.