Zašto je Rusija podcijenila mogućnost napada, odgovara analitičar Sunić

SUNIĆ

Rusija se i dalje suočava s tragičnim posljedicama krvavog terorističkog napada koji Moskva ne pamti posljednjih 20 godina. Ruske vlasti tvrde da su uhitile sve teroriste ISIL-a koji su organizirali udar na okupljene građane u koncertnoj dvorani i trgovačkom centru. No i dalje je niz otvorenih pitanja.

Zašto je FSB podcijenio mogućnost terorističkog udara takvih razmjera i kako je moguće da je ruska garda i policija kasnila s reakcijom gotovo jedan sat. O tome je u HTV-ovom Studiju 4 govorio prof. Tomislav Sunić, vanjskopolitički analitičar.

- ISIL do sada nije izveo niti jedan teroristički napad u Izraelu niti se solidarizirao s Hamasom. Tu moramo napraviti veliku razliku jer nisu svi islamisti, tj. nije to sinonim za muslimane. Imamo muslimane koji su protivnici ISIL-a. Sirija i Iran su bili oštri protivnici ISIL-a i njihovih terorističkih napada, koji su se također, između ostalog i tamo zbivali, kazao je.

- Rusiji su prije 10-ak dana američke službe navodno javile o tom terorističkom poduhvatu od strane ISIL-a. Međutim, nemojmo zaboraviti  činjenicu da je Amerika, ako ne de iure onda de facto, u ratu s Rusijom. Ona opskrbljuje oružjem i logistikom i s informacijama svaki dan Ukrajinu. Ako postavimo retoričko pitanje kome to može koristiti, treba reći da - ne šteti Americi, ali ne šteti niti Ukrajini da se destabilizira vlast u Moskvi, istaknuo je vanjskpolitički analitičar Sunić.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/sunic-o-tragediji-u-rusiji-uvijek-su-prve-na-meti-informativne-sluzbe--11430639

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.