Iz korita se izlile velike rijeke širom Rusije i Kazahstana u najgorim poplavama koje su pogodile regiju u zadnjih gotovo stotinu godina

Iz korita se izlile velike rijeke širom Rusije i Kazahstana u najgorim poplavama koje su pogodile regiju u zadnjih gotovo stotinu godina

Rusija je proglasila izvanredno stanje u regiji Orenburg u blizini Kazahstana nakon što je vodostaj rijeke Ural, treće po duljini u Europi, u petak porastao nekoliko metara, a voda u gradu Orsku probila je branu, prenosi Hina pozivajući se na Reuters. Ruski grad Orenburg u četvrtak se borio s porastom vodostaja nakon što su se iz korita izlile velike rijeke širom Rusije i Kazahstana u najgorim poplavama koje su pogodile regiju u zadnjih gotovo stotinu godina. 

Voda je također naglo porasla u drugoj ruskoj regiji - Kurganu - a u susjednom Kazahstanu vlasti su rekle da je do sada evakuirano 100.000 ljudi, jer je brzo zagrijavanje otopilo snijeg i led. Regionalne vlasti pozvale su na masovnu evakuaciju dijelova Orenburga, u kojem živi pola milijuna ljudi. Rekli su da je rijeka Ural dosegla 11 metara i 43 centimetra, u odnosu na 10,87 metara prijavljenih dan ranije, te da je situacija sada opasna. Zbog poplava nastalih nakon otapanja leda, više od 110.000 stanovnika bilo je primorano napustiti svoje domove u ruskome Uralskom gorju, u Sibiru i Kazahstanu gdje su velike rijeke poput Urala, koja protječe kroz Kazahstan i ulijeva se u Kaspijsko more, probile nasipe. Stanovnici grada Orenburga rekli su da je vodostaj Urala porastao neuobičajeno brzo pa su bili primorani svoje domove napustiti samo s djecom, kućnim ljubimcima, dokumentima i osnovnim potrepštinama. 

- Vodostaj je porastao i poplave su došle iznimno brzo tijekom noći", rekla je Reutersu 71-godišnja Taisja iz Orenburga, grada od 550.000 stanovnika smještenog oko 1200 km istočno od Moskve. "Dok sam se na brzinu spremila već nisam mogla izaći iz kuće, kazala je.
Čitava gradska područja ostala su pod vodom, a vodostaj rijeke Ural vrlo je brzo porastao na 10,82 metra, znatno iznad razine koju su lokalne vlasti smatrale sigurnom. Lokalni su dužnosnici rekli da bi u Orenburgu vodostaj trebao dosegnuti vrhunac u četvrtak. Poplave su najžešće pogodile područja Uralskog gorja i sjeverni Kazahstan, premda vodostaj raste i u južnim dijelovima zapadnog Sibira, najvećeg bazena ugljikovodika na svijetu, kao i u nekim područjima blizu najveće europske rijeke Volge. Porastao je i vodostaj u sibirskome Tomsku, smještenom na rijeci Tom, desnome pritoku rijeke Ob te u gradu Kurganu, kroz koji protječe rijeka Tobol.

Iz Kurganske oblasti evakuirano je više od 6000 ljudi. Očekuje se da će izlijevanje rijeka Tobol i Išim iz korita u ruskoj regiji Tjumen dosegnuti vrhunac između 23. i 25. travnja. Tobol i Išim su pritoke Irtiša, koji zajedno s matičnom rijekom Ob čini sedmu najdulju rijeku svijeta.
Nakon što je rijeka Ural u petak probila nasipe brane u Orsku, uzvodno od Orenburga, neki su stanovnici izrazili gnjev zbog načina na koji su lokalni dužnosnici postupili u novonastaloj situaciji te zahtijevaju veću odštetu, a od predsjednika Vladimira Putina traže pomoć.
Kremlj je objavio da će Putin održati sastanak s ministrom za izvanredne situacije Aleksandrom Kurenkovim i guvernerima Orenburga, Kurgana i Tjumena, najteže pogođenih regija. Kremlj je istaknuo da Putin veći dio dana posvećuje problemu poplava u zemlji.

Izvor HRT

foto: SCREEN EKRANA, X

 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.