München - prosvjedi protiv širenja straha i restriktivne izbjegličke politike CSU-a

MUNCHEN

Više desetaka tisuća građana prosvjedovalo je u Münchenu pod sloganom "Zajednički protiv politike širenja straha" protiv desnih tendencija u društvu i restriktivne izbjegličke politike Kršćansko-socijalne unije (CSU).
Ovi prosvjedi pokazuju da je Bavarska bolja od imidža kojeg trenutno ima. Prije svega civilno društvo pokazuje da se ne da podijeliti i da građani Bavarske žele šareno društvo, rekao je za Spiegel TV Thomas Lechner, jedan od organizatora prosvjeda.Prosvjede protiv restriktivne politike CSU-a prema useljavanju organiziralo je više od 150 udruga koje govora o preko 50.000 sudionika. Policija je broj prosvjednika procijenila na nešto više od 20.000., prenio je je portal HRT.

Govornici na prosvjedu su čelnicima CSU-a predbacili neodgovornu politiku cijepanja društva. Istodobno je prosvjed reakcija na sve snažnije okretanje društva udesnoMi želimo uputiti poruku protiv masovne orijentacije društva prema desnim tendencijama, protiv policijske države, ograničenja slobode i napada na ljudska prava, stoji u priopćenju organizatora.CSU je odbacio optužbe prosvjednika ocjenjujući ih neprimjerenima. Optužbe su neprimjerene i netočne. Tko CSU-u predbacuje ekstremizam, šteti političkoj kulturi u zemlji, rekao je Manferd Weber, potpredsjednik CSU-a za dnevnik Straubinger Tagesblatt.

Glavni tajnik CSU-a Markus Blume okrivio je lijeve radikalne grupacije za širenje mržnje protiv CSU-a. Tko CSU-u stalno predbacuje da želi graditi koncentracijske logore i okrivljuje stranku za poginule izbjeglice u Sredozemlju je izgubio i posljednji trag poštenja i provodi najgoru vrstu huškanja, zaključio je Blume u razgovoru za Speiegel Online.CSU i posebno predsjednik stranke i novi ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer posljednjih mjeseci provode mjere kojima je svrha drastično smanjenje broje useljenika.ukob oko izbjegličke politike s kancelarkom i predsjednicom sestrinske stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angeleom Merkel doveo je gotovo do raspada demokršćanske Unije CDU/CSU i savezne vlade. Promatrači radikalizaciju sigurnosne i useljeničke politike CSU-a povezuju s lokalnim izborima u Bavarskoj u listopadu i strahom bavarskih demokršćana od gubitka glasova u korist desno-populističkog AfD-a.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja međutim pokazuju da CSU-u nije koristilo skretanje udesno nego da su posljednjih tjedana u Bavarskoj ojačale stranke lijevo-građanskog spekta poput stranke Zeleni.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.