Trumpov „carinski rat“: Uz novu,25 postotnu carinu, europski automobili poskupjet će i do 5.800 USD

TRUMP

Potez američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je uveo carine na željezo i aluminij uvezen iz EU i Kine kako bi zaštitio američke interese u gobalnom trgovanju, rezultirao je najavom Kine i EU o uvođenju uvoznih carina na američke automobile i poljoprivredne proizvode u ukupnom iznosu od više stotina milijardi funti.

Trgovinski rat koji je time otpočeo Trump je zaoštrio i u svom stilu najavio da će uskoro uvesti carine na europske automobile od 20 ili čak 25 posto, što bi u prosjeku dovelo do pokupljenje europskih automobila i do 5.800 USD.. A da zasigurno nije riječ o šali govori i činjenica da je 1. Lipnja na snagu stupila odluka o 25 postotnoj  carini na uvoz čelika i 10 postnoj na aluminij iz Europske unije. Na takav potez Trumpa EU je odgovorila protumjerama te za američke proizvode koje se uvoze u EU, a među njima su proizvodi koji su američke ikone poput Harley Davidsona, poznatih burbon viskija ili Levi’s traperica, ali i brusnica i narančina soka također povećala carine.

Trenutačno države EU naplaćuju 10 posto carine na aute proizvedene u SAD-u, dok SAD naplaćuje carine od 2,5 posto na automobile proizvedene u Europi.Trump ističe da trgovanje Europe i SAD-a treba biti poštenije, a osobito je ljut na deficit u izvozu automobila između EU i SAD-a, jer je izvoz automobila iz Unije u SAD šest puta veći nego uvoz automobila iz SAD-a u EU.  Tako je na primjer  Mercedes prošle godine  u SAD-u prodao 337.246 automobila, BMW 352.246 (14,4% ukupne prodaje), Audi 226.511, a VW, unatoč lošem imidžu zbog Dieselgatea, 339.700 auta.

Savez proizvođača automobila u kojem su i američki GM, japanska Toyota i njemačka VW grupa upozoravaju da bi takva Trumpova mjera pogodila američke građane nametima od 45 milijardi dolara godišnje, odnosno 5800 dolara po uvezenom autu.Na Trumpove prijetnje  Europska komisija najavila je protumjere.

Također  BMW i u SAD-u ima tvornicu s više od 10.000 zaposlenih, Mercedes-Benz ova tvornca u SAD-u zapošljava 4000 radnika, a jednu tvornicu s 2200 zaposlenih ima i VW. Mnogo veću tvornicu, s više od 13.000 radnika, VW ima u Meksiku, što zasigurno posebno smeta Trumpu. Ako Trump zaista uvede najavljene carine, može se očekivati da će se smanjiti izvoz automobila iz EU u SAD, a njemački su proizvođači kao odgovor najavili proširenje proizvodnje u SAD-u.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.