Predsjednik Vlade uputio sućut grčkom premijeru

Predsjednik Vlade uputio sućut grčkom premijeru

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu u povodu šumskih požara koji su zahvatili područje nedaleko Atene: 
 „Poštovani predsjedniče Vlade,
 duboko nas je potresla vijest o katastrofalnim požarima koji su pogodili Grčku, odnijeli brojne živote i napravili golemu materijalnu štetu.
 Dijeleći s Vama tugu zbog ovih tragičnih stradavanja, drago nam je što Vam u gašenju vatrene stihije možemo pomoći našim protupožarnim zrakoplovima i njihovim posadama.
Obiteljima poginulih, u ime hrvatskih građana i hrvatske Vlade, upućujem izraze duboke i iskrene sućuti, a ozlijeđenima želim brz i potpun oporavak." 

 Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uz prethodne konzultacije s premijerom Andrejom Plenkovićem donio je u utorak, 24. srpnja, naredbu o spremnosti slanja dvaju protupožarnih zrakoplova Canadair CL-415 u svrhu pružanja humanitarne pomoći Grčkoj u gašenju požara, ako ona to zatraži, priopćio je MORH. 

U  požarima koji haraju Grčkom smrtno je stradalo više od 74 i ozlijeđeno najmanje 187 ljudi, od kojih su mnogi kritično. Na području Atene proglašeno je izvanredno stanje. Najteže je u regiji Rafini, popularnoj među domaćim turistima. U gašenju sudjeluje i vojska. Grčka je zatražila međunarodnu pomoć, a na poziv su odgovorili Cipar i Španjolska. Riječ je o najsilovitijim požarima u toj zemlji od 2007. U Grčkoj je proglašena trodnevna žalost.Spasioci pronalaze žrtve na ulicama, u automobilima, kućama. Samo u dvorištu vile u selu Mati kod Atene, koje je gotovo potpuno uništeno u požaru, pronađeno je 26 tijela. Na udaru požara su popularna turistička odredišta nadomak Atene. Vlasti su pozvale stanovnike s priobalnog područja da napuste svoje domove. Brodovi obalne straže i privatna plovila spasile su na stotine ljudi koji su uspjeli doći do obale ili u luke.
  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.