Požar u Kaliforniji nezaustavljivo stvara "vlastiti vremenski sustav"

pozar

Požaru nazvan Carr u sjevernoj Kaliforniji toliko je snažan i vruć da zapravo stvara svoj lokalizirani vremenski sustav s jakim, promjenjivim vjetrovima. Zbog toga je stručnjacima teže predvidjeti kuda će se plamen širiti, piše CNN.Takvi požari su toliko vrući da stvaraju takozvane pirokumulusne oblake koji izgledaju poput gljiva i mogu se vidjeti s udaljenosti i od nekoliko milja.Kumulusni oblaci se obično formiraju kada sunce zagrije tlo i tako šalje vrući zrak u vis gdje se on hladi i kondenzira i tako stvara oblak. U požaru, toplina plamena podiže iznimno brzo taj zrak. Voda koja se nalazi unutar biljaka i stabala isparava. Dodana vlažnost se kondenzira u hladnijem zraku.

Takvi oblaci mogu stvoriti munje i jake vjetrove koji pušu u raznim smjerovima, a to dodatno komplicira napor vatrogasaca.Ponekad mogu sadržavati dovoljno vlage i proizvesti kišu, što bi čak moglo i ugasiti vatru.
No, najsmrtonosniji požar koji već 8 dana hara Kalifornijom sve je veći, unatoč trudu oko 12 tisuća vatrogasaca i 17 kanadera. Vatra je ugrozila 50 zgrada, a jedna apartmanska zgrada je izgorjela. Trojica vatrogasca završila su u bolnici. Do sada je osmero ljudi poginulo, a evakuirano 35 tisuća. Požari u Kaliforniji iz godine u godinu sve su razorniji zbog sve duljih razdoblja suša, praćenih jakim vjetrovima.
"Danas smo optimističniji jer smo uspjeli zauzeti neka područja nakon što smo se stalno povlačili pred ovim požarom. Počinjemo napredovati" rekao je vatrogasni zapovjednik jedinice za gašenje požara Carr Bret Goueva.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.