Srušio se vijadukt Morandi nad Genovom, tridesetak poginulih

VIJADUKT

U Italiji, kod Genove, u gusto naseljenom području urušio se danas oko podneva veliki vijadukt Morandi. Vozila su propala u ponor od stotinjak metara i deseci ljudi poginuli su pod hrpom betona, željeza i automobilskih ostataka. Više osoba je ozlijeđeno. Prema posljednjim informacijama koje je objavila agencija ANSA u nesreći je poginulo najmanje 35 osoba. Četiri osobe su žive izvučene iz ruševina, piše portal HRT.
"I dalje pokušavamo izvuči preživjele iz ruševina", rekla je Alessandra Bucci, službenica policije u Genovi, te dodala kako se nadaju da će pronaći još živih ljudi. Za sada je 16 osoba hospitalizirano, od kojih je deset u kritičnom stanju.
Oko 300 vatrogasaca djeluje na mjestu nesreće, a kao pomoć pri pronalasku stradalih koriste se i psi tragači. Bucci je kazala kako će spasioci nastaviti potragu i po noći. Gradonačelnik Genove Marco Buccikazao je CNN-u da rušenje vijadukta nije bilo "potpuno neočekivano". Mjesto urušavanja vijadukta u večernjim satima obišao je i talijanski premijer Giuseppe Conte. 
Tragediji je prethodilo olujno nevrijeme. U 11.15 minuta odlomio se središnji dio, a zatim i ostalo - srušilo se oko sto metara mosta koji je u Genovi prometna žila kucavica. S visine od 45 metara pali su automobili koji su se u apokaliptičnom trenutku zatekli na tom dijelu mosta. Prema dostupnim podacima u trenutku rušenja na mostu je bilo 30 automobila i nekoliko teretnih vozila. Snimke iz zraka pokazuju kako su neke vozače sekunde dijelile od tragedije. Jedan kamion uspio se zaustaviti svega nekoliko metara od mjesta gdje se most odlomio.
Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini objavio je da je poginulo najmanje trideset osoba, te upozorio da se radi o "neprihvatljivom propustu". Salvini je na konferenciji za novinare u Cataniji dodao kako se "obvezuje Talijanima da će ustrajati do kraja u pronalaženju odgovornih". "Prošao sam tim vijaduktom stotinama puta i učinit ću sve da pronađemo imena odgovornih. Neprihvatljivo je da se tako umire u Italiji", zaključio je. Euroskeptični ministar, čelnik krajnje desne stranke Liga, također je spomenuo da su potrebna ulaganja u brojne talijanske dotrajale infrastrukture. Viadukt na autocesti A-10 dugačak je  kilometar i skoro dvjesto metara, a prolazi iznad stambenih zgrada, trgovačkih centara, tvornica, željeznice Genova - Milano i premošćuje rijeku Polćevera.  Most Morandi, koje su zvali i Brooklyn Bridge, zbog sličnosti s poznatim američkim mostom, otvoren je prije 51 godinu, a prije dvije godine je obnovljen. Tada je inženjer iz Genove upozoravao da je taj most neuspjeh i da bi ga trebalo srušiti. Most je niz godina bio meta kritika zbog problematične konstrukcije, a nagađa se da bi uzrok rušenja mogla biti nedovoljna stabilnost.

Navodno je urušavanju prethodio udar groma. Vatrogasci i sve raspoložive ekipe hitne pomoći su na terenu. Promet je paraliziran, na autocesti se stvaraju kilometarske kolone. Franco Nativo, novinar televizije Telegenova koji je bio na mjestu događaja, za informativni program SkyTG24 scene je opisao kao "apokaliptične".

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.