Vijadukt Morandi urušio se u utorak tijekom oluje, a više od trideset automobila i kamiona palo je na tlo s visine od 45 metara.  Smatra se da je tragediju uzrokovao jedan od betonskih nosača sajli, otkrili su inženjeri koji su istraživali nesreću. Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je započeo proces oduzimanja dozvole privatnoj tvrtki koja je upravljala mostom. Tvrtka Autostrade per l'Italia odbacuje svoju krivnju.

 U subotu se Italija oprostila od žrtava na državnom pogrebu u Genovi koji je bojkotirala polovica obitelji, dok su čelnici tvrtke obećali pola milijarde eura za pomoć obiteljima žrtava i obnovu mosta.Vlasnik tvrtke Giovanni Castelluccio rekao da će pričekati da službena istraga pokaže tko je odgovoran za rušenje vijadukta. Ni Castelluccio ni Fabio Cerchiai, direktor kompanije koja upravlja polovicom od 6000 kilometara autocesta, nisu željeli ništa reći o odnosima s vladom, koja je u petak pokrenula proceduru opoziva koncesije za vijadukt.

Castelluccio je objasnio da se radi o vrlo specifičnom vijaduktu i da su ga svi koji su ga proučavali smatrali sigurnim. " Nešto se dogodilo, a sud će reći što", dodao je.Nije želio nagađati o uzroku nesreće i dodao da je kiša koja je padala u to vrijeme zamutila snimke nadzorne kamere. Dvojica čelnika, koje su šefovi vlade pozvali da u najkraćem vremenu daju ostavke, istaknula su da zasad namjeravaju ostati na funkcijama.