Misom u Dublinu Papa završava posjet Irskoj

Misom u Dublinu Papa završava posjet Irskoj

Papa Franjo misom u Dublinu završava posjet Irskoj. Jutros je u svetištu Knock, mjestu Marijanske pobožnosti, 180 kilometara od glavnoga grada, održao jutarnje recitiranje Angelusa. Time slijedi primjer Ivana Pavla Drugog koji se prije 39 godina došao pokloniti na mjesto navodnih ukazanja, koje svake godine privuče oko milijun i pol hodočasnika. 

Prvoga dana, Papa je posjetio dom franjevaca kapucina za beskućnike, družio se s mladim parovima, a više od sat i pol ragovarao je s osam žrtava svećeničkih spolnih zlostavljanja. Mogli su slobodno izraziti svoju tugu i gnjev, te pitati što god su željeli. Papa je, kažu, bio vrlo oštar u osudi zataškavanja zločina. 

Dosad je bilo mnogo lažnih svitanja, mnogo praznih obećanja, ali možda... možda je došao trenutak da se nešto zaista važno dogodi u Crkvi. Na susret sam došao u ciničnom i borbenom raspoloženju, no razoružao me svojim šarmom, i to me iznenadilo. Mislim da nam je svima ulio malo nade, izjavio je Paul Remond, žrtva zlostavljanja.
Bivši visoki dužnosnik Vatikana optužio je papu Franju da je pet godina prije nego je prihvatio ostavku američkog kardinala Theodora McCarricka znao da mu se pripisuju optužbe za seksualno zlostavljanje te je pozvao Svetog Oca da zbog tog propusta i sam napusti dužnost. McCarrick (88) je u srpnju postao prvi katolički kardinal u povijesti koji je dao ostavku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Posljednji put je neki kardinal napustio dužnost 1927. godine zbog političkog neslaganja s Vatikanom.

    

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.